Oljemygg kjøper Exxon-felt i Norge

Point Resources tidobler produksjonen sin på norsk sokkel ved å kjøpe Exxons felt på norsk sokkel for åtte milliarder kroner.

SELGER: Feltene Exxon drifter selv selges til Point Resources. Her ser vi produksjonsskipet på Balder-feltet.

Foto: Foto: ExxonMobil
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Anders Park Framstad
 • Geir Molnes
Publisert:

Dette bekrefter selskapet i en pressemelding. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Selskapet sikrer seg dermed felt med en samlet produksjon på 54.000 fat per dag, som er omtrent det tidobbelte av dagens produksjon, blant annet fra Balder-feltet.

– Kombinasjonen av Exxon Mobils norske virksomhet og Point Resources vil skape et betydelig norsk lete- og produksjonsselskap, med planer om å investere over 20 milliarder kroner på den norske kontinentalsokkelen over de neste fem årene, sier konsernsjef Jan Harald Solstad i en kommentar.

Les også

Tror disse kan bidra til mer «action» på norsk sokkel

Noen av Exxons felt i Norge er Ringhorne og Balder, men selskapet har også eierskap i Bauge, som Statoil leverte utbyggingsplan for denne uken.

Dagens Næringsliv anslår at salget er verdt åtte milliarder kroner.

Toppsjef: – Skaper ny, norsk aktør

– Det er en stor transaksjon, som gir oss en stor produksjonsbase på norsk sokkel. Kombinert med vår eksisterende portefølje av utbygginger blir vi et mellomstort norsk-fokusert selskap, sier Point Resources toppsjef Jan Harald Solstad til E24.

– Hva gjør disse feltene attraktive?

– Det er veldig veldrevne felt, som har blitt drevet av et av verdens største oljeselskap. Vi tror vi skal klare å holde liv i disse feltene i mange år fremover, og vi ser oppside i og rundt disse feltene, sier Solstad.

– Dette medfører en stor produksjonsøkning for dere. Har dere kapasitet til dette?

– Ja, vi har en stor og sterk eier i ryggen med HitecVision, så dette har vi kapasitet til, sier toppsjefen.

Han ønsker ikke å kommentere de kommersielle sidene rundt transaksjonen.

– Vi er veldig fornøyd og tror dette blir et spennende selskap. Vi skaper en ny, norsk aktør med dette, sier Solstad.

Aggressiv vekst

Point Resources ble opprettet gjennom en fusjon av Pure E & P (tidligere Rocksource), Spike Exploration og Core Energy As på nyåret i fjor. Alle de tre selskapene var eid av investeringsfondet HitecVision, og fondene skjøt ved opprettelsen inn 3,5 milliarder kroner i fremtidig vekstkapital.

– Over de siste 15 årene har HitecVision startet eller kjøpt ti oljeselskaper, men kjøpet av virksomhet med denne størrelsen og kvaliteten er unikt, sier Hitecvision-sjef og -partner Ole Ertvaag.

Point Resources fikk ved opprettelsen andeler i 57 lisenser på norsk sokkel. Selskapet hadde i fjor relativt begrenset produksjon på 6.400 fat per dag, men har også betydelige eierandeler i funn som er ventet å bli bygget ut de kommende årene.

Dette inkluderer Brasse (50 prosent), Pil (45 prosent), Garantiana (30 prosent) og Bauge (17,5 prosent).

– Noe vi vil se mer av

Store selskaper med modne felt velger ofte å la selskaper som er mer spesialiserte overta felter som driver i halefasen, sier direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass til E24.

– Det er nok noe vil vi se mer av, at når feltene kommer i en slik fase så vil det være andre som tar over stafettpinnen, sier Schjøtt-Pedersen.

Han er glad for at Point Resources viser vilje til å satse i Norge, og at selskapet har tro på at det kan skapes verdier også på felt som er i en sen fase.

Balder ble satt i drift i 1999 og er koblet til et produksjons- og lagringsskip, og skal ifølge Oljedirektoratet produsere til 2025, og nye borekampanjer har vært under vurdering.

Ringhorne-feltet ligger ni kilometer nord for Balder og er en del av samme kompleks.

– Viktig av Exxon

Direktøren for Norsk olje og gass er også glad for at ExxonMobil vil fortsette å eie deler av andre norske felt. Selskapet har blant annet eierandeler i Sleipner, Snorre, Statfjord, Åsgard og Ormen Lange, ifølge Oljedirektoratet.

– Jeg er veldig glad for at Exxon er veldig tydelig på at de vil fortsette å investere betydelig i Norge. Det er verdens største oljeselskap, sier Schjøtt-Pedersen.

– De har veldig store investeringer i Norge, mesteparten av disse investeringene er operert av andre, ikke minst av Statoil. Derfor er det viktig at de gir et så tydelig signal om at de vil fortsette å investere her, sier han.

Planlegger organisk vekst

«Planlagte utbyggingsprosjekter som Pil & Bue, Bauge, Garantiana og Brasse vil gi en meget bra plattform for fremtidig organisk vekst og ytterligere leting. Selskapets portefølje og finansielle styrke vil også posisjonere det til å ta dra full nytte av ytterligere konsoliderings- og oppkjøpsmuligheter på norsk sokkel i årene som kommer», skriver Point Resources i pressemeldingen.

Målet er organisk produksjonsvekst til over 80.000 fat per dag innen 2022, med reserver og ressurser på rundt 350 millioner fat oljeekvivalenter.

Transaksjonen er betinget blant annet regulatorisk godkjenning, og er ventet sluttført i fjerde kvartal med oppstart i januar neste år.

Exxon beholder felt de ikke opererer

Nordisk direktør Tore Revå i ExxonMobil understreker at selskapet fortsatt beholder felt som opereres av andre operatører.

– Vi selger vår eierandel i de feltene vi har operert, som produserer 54.000 fat om dagen. Men vi beholder felt som opereres av andre, som produserer 167 fat om dagen, sier Revå til E24.

Hvorfor selger dere andelen i feltene dere opererer?

– Det er en del av en kontinuerlig vurdering av våre eiendeler, sammenlignet med hva andre ser av verdi på det, og strategiske mål for selskapet, sier Revå.

– Mener dere norsk sokkel er blitt mindre verdt?

– Det blir bare spekulasjoner. Vi har gjennomført en vurdering og kommet til at det er riktig, sier direktøren.

Han ønsker ikke å kommentere salgssummen for transaksjonen.

Les også

Det norske kjøper portefølje for null kroner: – I realiteten får vi betalt for dette

Les også

Investor vil kjøpe 10 prosent i Prosafe

Les også

Nystartet investeringsselskap kjøper 10 prosent av Kværner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norge
 2. ExxonMobil
 3. Nordsjøen
 4. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Point Resources blar opp åtte milliarder for Exxon-felt

 2. Betalt innhold

  Vil bruke 20 milliarder på norsk sokkel

 3. Oljegigantene ikke lenger like interessert i Norge

 4. Betalt innhold

  ExxonMobil vil forlenge Balders levetid med elleve år

 5. Betalt innhold

  Point Resources blar opp åtte milliarder for Exxon-felt