Venter skred av planer

Statoils planer for Njord og Bauge til 20 milliarder kroner er bare begynnelsen. Oljeselskapene vil trolig levere ti nye feltplaner i år, ifølge regjeringen.

SKAL FORSTERKES: Her taues Njord A-plattformen til Stord hvor skroget skal forsterkes og utstyret på dekk skal oppgraderes. Mandag leverte Statoil planer for utbyggingen av en ny fase i Njord-feltets liv, og for nyutbyggingen Bauge, en samlet investering på 20 milliarder kroner. Regjeringen venter hele ti utbyggingsplaner i år.

Foto: Thomas Sola, Statoil
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Mandag leverte Statoil planer for utbyggingen Bauge og forlengelsen av Njord-feltet i Norskehavet.

De samlede investeringene er på 19,8 milliarder kroner, og gir etter planen en produksjon på 248 millioner fat oljeekvivalenter.

Les mer: Statoil leverer plan for Njord og Bauge

– Vi har jobbet veldig med konsepter, sier Torger Rød, direktør for prosjektutvikling i Statoil, til E24.

– Njord har vi jobbet mye med, vi har gjort grundige inspeksjoner for virkelig å forstå scopet (omfanget), sier han.

Rød vil ikke si nøyaktig hvor mye kostnadene er kuttet i utbyggingen Njord og Bauge, men Statoil har flere ganger fremhevet effekten av å forenkle prosjekter.

Blant annet er Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet nå lønnsomt ved en oljepris på 35 dollar fatet, sammenlignet med 45 dollar fatet for ett år siden - og et anslag som lå på rundt 85 dollar fatet for noen år siden.

Forsterker Njord-skrog

Njord-utvidelsen skal få ut 175 millioner ekstra fat og forlenger feltets produksjon frem til rundt 2040. Oppgraderingen skal også gi mulighet for flere utbygginger i Norskehavet.

Nå skal Njord A-plattformen og lagerskipet Njord Bravo oppgraderes. Plattformen skal blant annet få forsterket skrog og oppgradert utstyr på dekket.

Det skal også bygges ut et nytt undervannsanlegg på Njord, og Statoil vil bore ti nye produksjonsbrønner og gjennomføre omfattende marine operasjoner.

Njord startet produksjonen i 1997 og inneholdt opprinnelig 424 millioner fat oljeekvivalenter, inkludert rundt 200 millioner fat olje, ifølge Oljedirektoratet.

– Veldig, veldig interessant

15 kilometer nordøst for Njord ligger Bauge, som skal bygges ut med en undervannsløsning med rør til Njord A og kontrollkabel fra undervannsfeltet Hyme. Bauge får to produksjonsbrønner og en injeksjonsbrønn, ifølge Oljedirektoratet.

– Bauge er jo et nytt felt, hvor vi har jobbet mye med konseptet og måten å bygge ut feltet på, sier Rød.

– Det har vært et prosjekt som har gått fra å ikke være så veldig interessant til å bli veldig, veldig interessant, sier han.

Feltet inneholder rundt 73 millioner fat oljeekvivalenter, og av dette er rundt 50 millioner fat olje.

Lønnsomme ved 50 dollar

Rød vil ikke si hvilken oljepris feltene krever for å være lønnsomme, men sier de vil tjene penger selv med dagens pris på rundt 50 dollar fatet.

– Dette er gode prosjekter, sier han.

På Bauge tar Statoil i bruk cap x-teknologien, som er en løsning for undervannsutbygginger med lavere vekt, som gjør at de sparer kostnader på flere måter.

– Det er lettere struktur enn den vanlige subsea-løsningen. Så hvis du kan drenere med færre brønner som på Bauge, det er to produsenter der, så blir rammen mindre, fysisk, og du kan plassere den på en mer optimal måte og bruke lettere fartøy som har lavere dagrate enn disse tungløftfartøyene, sier Rød.

– I tillegg vil det også være positivt for borekampanjen, vi sparer et par dager med rigg, og da blir det fort penger ut av det, sier han.

Norske leverandører har også blitt mer effektive, og det hjelper på økonomien i prosjektene, ifølge Statoil.

SPARER PENGER: Dette er Statoils Cap-X, neste generasjons undervanns produksjonssystem. Det er billigere å produsere og installere, og dermed sparer selskapet penger. Bauge-feltet blir den første nye utbyggingen til å ta i bruk teknologien.

Foto: Statoil

Kværner fikk kontrakt

Statoil har allerede tildelt Kværner hovedkontrakten for oppgraderingen av Njord A-plattformen til fem milliarder kroner, noe som gir 3.000 årsverk og lokal jubel.

Les mer: Stord-ordføreren: – Det er offentlig flaggdag hos oss nå

Olje- og energiminister Terje Søviknes fikk i dag overlevert planene på sitt kontor. Han forventer at det blir lagt frem ti planer for utbygging og drift i år, og er glad for at oljebransjen holder tempoet oppe.

– Det er ikke hver dag vi får to PUD-er i en og samme slengen. Hadde 20 milliarder i investeringsrammer vært på fastlandet hadde det vært vill jubel og ekstremt mye oppmerksomhet lang, lang tid i forkant, sier Søviknes.

– 20 milliarder er også mye når det dreier seg om investeringer på norsk sokkel. Det betyr mye for leverandørindustrien og sysselsetting i tiden som kommer, sier han.

Jobber med flere planer

I fjor ble det levert inn en rekke planer for utbygging og drift, inkludert Dvalin, Utgard, Byrding, Trestakk og Oda.

Bransjen venter blant annet på planen for gjenåpning av Yme-feltet, forlengelsen av Snorre-feltet og utbyggingen av Johan Castberg-feltet i Barentshavet, etter at store kostnadskutt har gjort feltet lønnsomt på en oljepris under 35 dollar fatet.

Statoil jobber hardt for å få frem flere prosjekter til en endelig beslutning, og nevner blant annet Johan Castberg og Snorre 2040.

– Det jobbes, og det må og skal jobbes for å gjøre de prosjektene så gode som vi ønsker, sammen med partnerne, sier Rød.

Statoil legger også til rette for at funnet Pil, som ligger sør for Njord, kan knyttes opp til Njord A-plattformen.

Statoil er operatør for begge feltene. Partnerne i Njord er Engie, Dea Norge, Faroe Petroleum og VNG. De samme selskapene er partnere i Bauge, i tillegg til selskapet Point Resources.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Oljedirektoratet
 3. Equinor
 4. Teknologi
 5. Terje Søviknes
 6. Dollar
 7. Kværner
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Statoil leverer plan for Njord

 2. Nye utbyggingssøknader på norsk sokkel: Bygger ut Fenja og gjenoppliver Yme

 3. Betalt innhold

  Investerer 20 milliarder på Njord og Bauge

 4. Annonsørinnhold

 5. Planene er klare og prisen er halvert: Slik blir Johan Castberg-feltet

 6. Betalt innhold

  Investerer 20 milliarder på Njord og Bauge