Ressursene på norsk sokkel

Norske oljeleverandører med kraftig eksportvekst i fjor: Neste gang blir i 2022

Etter bunnen i 2018 var det stor vekst i den norske leverandørindustriens salg til utlandet. Coronapandemien har gitt et nytt fall, men om noen år kan Midtøsten og Afrika bidra til ny vekst.

Illustrasjonsbilde fra Aker Solutions’ verft i Egersund. Konsernet er den aktøren i norsk leverandørindustri med «klart størst internasjonal omsetning», ifølge Rystad Energy.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Den internasjonale omsetningen til leverandørindustrien her i landet steg med hele 18 prosent i fjor til 120 milliarder kroner.

Rundt 8 prosentpoeng av veksten kommer takket være en svakere kroner, men de siste 10 prosentpoengene kommer av reell omsetningsvekst.

Det viser en rapport utarbeidet av det anerkjente analyseselskapet Rystad Energy, på oppdrag fra Olje- og energidepartementet.

«Det globale offshoremarkedet hadde en økning på kun fire prosent, så norske leverandører har styrket sin posisjon gjennom 2019», skriver Rystad.

Mens den internasjonale omsetningen var 120 milliarder var omsetningen i det norske markedet hele 277 milliarder, et marked som vokste 15 prosent.

Oppturen i fjor er likevel mager trøst for mange, for den internasjonale omsetningen var i fjor fortsatt rundt 40 prosent lavere enn i toppåret 2014. Den gang slo oljeprisfallet til og ga en kraftig nedtur i bransjen.

Etter oppturen i fjor slo coronapandemien hardt inn i år og sendte oljeprisen rett i gulvet. Det har igjen gitt et nytt sjokk i bransjen.

Les også

Ny rapport: Rekordvekst for fornybar energi

20 selskaper tar 78 prosent

Rystad har siden 2012 utarbeidet denne rapporten hvert år – en rapport som ser på eksporten og utviklingen i den norske leverandørindustrien til olje og gass.

Rystad bruker sin database på over 1.000 oljeserviceselskaper i Norge, både norske selskaper og utenlandske selskapers virksomhet i Norge.

Analyseselskapet påpeker at det er de største selskapene som driver internasjonaliseringen: De 20 største har 78 prosent av utenlandsomsetningen.

Det største segmentet er offshore og maritime utstyrs- og tjenesteleverandører som står for 68 av de 120 milliardene.

Rapporten om oljeservice var én av to rapporter som ble presentert fredag under et arrangement i samarbeid mellom Eksportkreditt Norge, Norwep (Norwegian Energy Partners) og Olje- og energidepartementet.

Den andre rapporten er utarbeidet av Multiconsult og handler om fornybarnæringen. Den viste en rekordvekst i omsetningen på 30 prosent i fjor, samtidig som den også viste at antallet ansatte holdt seg relativt stabilt.

Grafen viser omsetningen til den norske leverandørindustrien fra 1995 til 2019. Salget til norsk sokkel er markert i gult og salget til utlandet er markert i blått

Tre land dominerer

Av den internasjonale omsetningen på 120 milliarder i fjor kommer «hele 27 milliarder» fra Storbritannia alene. Brasil og USA følger etter med 11 milliarder kroner hver i 2019.

Samlet sto disse tre viktige markedene for 42 prosent av eksportinntektene.

Rystad påpeker at det er ventet at offshoremarkedet vil falle med 13 prosent i 2020 og 3 prosent i 2021.

«Deretter er markedet forventet å øke med en gjennomsnittlig vekst på 10 prosent per år frem mot 2024. Dette vil være drevet av en betydelig økt sanksjoneringsaktivitet i de fleste offshoreregionene globalt», skriver Rystad.

Når veksten igjen er ventet å komme fra 2022 og utover er det fortsatt Norge, Brasil, den amerikanske Mexicogolfen og Storbritannia som vil være de viktigste markedene.

Men «den største vekstregionen vil være Midtøsten og Afrika», påpeker Rystad.

Analyseselskapet påpeker samtidig at en ny runde med corona-relaterte nedstengninger kan skyve en del prosjekter ytterligere ut i tid.

Les også

Equinor har gjort nye oljefunn ved Bay du Nord i Canada

Les også

Aker BP vil kutte investeringene med 920 mill.: – Vi holder kostnadene under kontroll

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Eksportkreditt Norge
 3. Olje- og energidepartementet
 4. Norwegian Energy Partners
 5. Rystad Energy
 6. Multiconsult
 7. Leverandørindustri

Flere artikler

 1. Rystad-rapport: Sakte vekst for oljeservice etter bunnår

 2. Oljetopp om Norges massive mineralressurser: – Vi kan ha skutt gullfuglen igjen

 3. Rystad venter tusenvis av milliarder i tapte skatteinntekter: Omstilling kan ramme oljelandene

 4. Rekordinntekter for oljeselskapet Lundin Energy

 5. Ny rapport: Rekordvekst for fornybar energi