Lanserte klimasatsing: Rører ikke planen om oljevekst

Allerede på sin første dag setter Equinors nye toppsjef enda tøffere klimamål for selskapet. Men det er ikke før i juni at selskapet planlegger å gi investorene, analytikerne og markedet en full gjennomgang av detaljene i de nye planene.

NYTT KONTOR: Anders Opedal (t.h.) har vært i Equinor siden 1997. Da han kom på jobb mandag sto Eldar Sætre klar med et nytt kontor med oppdatert navneskilt.
Publisert: Publisert:

Allerede før lunsj hadde det rukket å bli en hektisk første dag på jobben for Equinors nye konsernsjef Anders Opedal.

Etter at Opedal ble utnevnt i august har han og et team jobbet intenst med å forberede overgangen.

Mandagen startet med at Opedal ble hentet hjemme før det bar av gårde – først til NRK, før turen gikk videre til kontoret for å møte avtroppende konsernsjef Eldar Sætre og gjøre flere intervjuer.

Samtidig som Opedal formelt tok over som toppsjef sendte selskapet ut en melding om at Equinor skal bli klimanøytrale i 2050.

Vil vise en klar retning

I februar presenterte selskapet en plan om karbonnøytral produksjon og drift innen 2030, og en kraftig reduksjon i karbonintensiteten mot 2050.

Nå skal selskapet bli karbonnøytralt i 2050 – også når man regner med kundenes bruk av oljen og gassen.

– Hva ville du oppnå med å sende ut en slik melding på din første dag?

– Jeg vil sette en klar retning for selskapet, sier Anders Opedal på telefon med E24.

– Jeg overtar som konsernsjef i en krevende tid: Oljeprisen er volatil, vi har covid-19-pandemien og ikke minst en klimautfordring, fortsetter han.

Les også

Bakgrunn: Equinor vil bli klimanøytralt innen 2050

Venter bølge av grønne krisepakker

Det var den 10. august at det ble annonsert at Anders Opedal skulle ta over etter Eldar Sætre 2. november. Allerede samme dag ble det klart at Opedal hadde fått marsjordre fra styret om å få enda mer fart i selskapets omstilling og fornybarsatsing i sin nye jobb.

Det er særlig to faktorer som gjør at den nye Equinor-sjefen vil sende et klart signal fra dag én, forklarer han:

– For det første ser vi at vi har stor fremgang i arbeidet med de klimaambisjonene vi allerede har satt, sier han og fortsetter:

– For det andre så ser vi at når økonomien skal i gang igjen (etter corona, journ.anm.) vil myndigheter bruke tiltakspakker inn mot lavkarbonløsninger, fornybare energi og hydrogen. Vi er tydelige på at vi ønsker å være en del av dette markedet.

Både EU-systemet, Demokratenes presidentkandidat Joe Biden, og en rekke andre politikere i store land har gitt klare signaler om at grønn vekst skal prioriteres på vei ut av corona.

Les på E24+

Les mer om Anders Opedal: «A. Opedal best»: Da Equinor-sjefen vant med syv hundredeler

NY OG AVTROPPENDE: Anders Opedal ble møtt av avtroppende konsernsjef Eldar Sætre på sin første dag i den nye jobben

Lover flere detaljer innen juni

Samtidig som den nye Equinor-sjefen oppjusterer klimamålene, sier selskapet lite om hva dette spesifikt har å si for selskapets virksomhet.

Selskapet sier mandag heller ikke noe mer om hva målene har å si for selskapets satsing utenlands, der utslippene både kan være like lave som i Norge eller langt høyere.

Egentlig pleier Equinor å ha en kapitalmarkedsdag hvert eneste år i februar, der resultater, oppdaterte prognoser (guiding), planer og strategiendringer legges frem.

I 2021 er den skjøvet til juni.

Planlegger fortsatt produksjonsvekst

Opedal vil samtidig berolige de som nå er usikre på hva som skjer:

– På kort sikt er det ingen endringer. Målene om produksjonsvekst frem til 2026 ligger fast og målene våre innen fornybar ligger fast. Samtidig vil vi se om vi kan øke innsatsen vår innen fornybar, CCS og hydrogen ytterligere, sier Opedal.

  • Det betyr at selskapet fortsatt planlegger for en produksjonsvekst innen olje og gass på tre prosent i gjennomsnitt hvert år i perioden 2019 til 2026.
  • Selskapet planlegger også fortsatt for at de skal ha en fornybar produksjonskapasitet på 4 til 6 gigawatt i 2026, og 12 til 16 gigawatt i 2035.

– Det er jo ganske lenge til juni. Vil dere komme med noe mer konkret og flere detaljer før den tid?

– Vi legger opp til en full oppdatering i juni fra alle forretningsområder. Så vil vi gi en guiding for 2021 når vi legger frem resultatene for fjerde kvartal (i februar, journ.anm.), sier Opedal og legger til:

– Så får vi se hva som kommer i mellomtiden.

– Hva sier du til investorer og andre som leser om målet du legger frem og nå kanskje er usikre på hvordan man skal regne på og vurdere om man skal investere i Equinor?

– VI har en god strategi i dag: Sikker drift, høy verdiskapning og lave utslipp. Den strategien har gitt oss den porteføljen vi har i dag og som vi skal fortsette å jobbe med, sier Opedal.

– Så skal vi se på hva porteføljen vår skal være i fremtiden og alle forretningsområdene i Equinor vil frem til juni jobbe for fullt med det, fortsetter han.

Les også

Equinor-verdier for 27 milliarder forduftet: Disse feltene rammes hardest

Skal produsere mindre olje «på sikt»

Selv om Equinor har trappet kraftig opp investeringene i fornybar energi og nye energiløsninger de siste årene, så er det et stort skifte som nå skal skje frem mot 2050.

Selskapets olje- og gassproduksjon skal økes frem til 2026, og «Equinors planer for produksjon, utvikling og leteaktivitet på norsk sokkel ligger fast».

Samtidig skal altså selskapets egen produksjon og drift være karbonnøytral i 2030 og på norsk sokkel skal man omtrent ikke ha utslipp i 2050.

De utslippene som er igjen fra produksjonen skal man ta gjennom karbonfangst.

De største utslippene fra olje og gass kommer imidlertid ikke fra produksjonen, men forbrenningen. For å løse dette og nå 2050-målet sitt er det flere brikker som må falle på plass:

  • Equinor «forutsetter at en økende andel olje og gass vil bli brukt til petrokjemiske produkter frem mot 2050»

Det betyr at olje brukes stadig mindre til forbrenning i kraftproduksjon og transport, og stadig mer til plastikk, asfalt, smøremidler og andre kjemiske produkter.

Equinor regner ikke olje som brukes til dette som utslipp.

  • Samtidig er Equinor tydelige på at selv om de vokser olje- og gassproduksjonen de neste seks årene, så forventer selskapet «på lengre sikt (...) å produsere mindre olje og gass enn i dag».
  • I tillegg skriver selskapet at det er «nødvendig med et velfungerende marked for karbonfangst og -lagring (CCS) og naturlige karbonsluk, samt konkurransedyktige teknologier for hydrogen».

– Hva er det viktigste som må på plass for at man skal få dette til, og hvor viktig er det at bruken av olje og gass skifter over fra brenning til petrokjemi?

– Det å være klimanøytrale i 2050 er essensen av Parisavtalen, som vi har sagt vi skal drive vår virksomhet etter. Skal verden lykkes i dette trengs både CCS (karbonfangst og -lagring, journ.anm.) og hydrogen, sier Opedal.

– Vi er helt fremst der, både gjennom teknologien og kompetansen vi har og med måten vi klarer å skape industrielle løsninger. Dette vil bidra til at vi kan redusere og fjerne utslipp.

Les også

Nok en Equinor-topp gir seg: Reidar Gjærum trer over i ny rolle

Legger «siste hånd» på konsernledelse-verket

I tillegg til strategi, tall og detaljer om gjennomføringen, venter mange også i spenning på hva som vil skje i toppledelsen i Equinor.

Allerede før Opedal tok over ble det klart at både kommunikasjonsdirektør Reidar Gjærum slutter i sin jobb og går over i en annen stilling, og at finansdirektør Lars Christian Bacher går av og forlater selskapet.

Bacher skal ha vært en av kandidatene til å ta over etter Eldar Sætre.

– Har du en ny ledergruppe klar og når vil den bli annonsert?

– Det går nok en liten stund til. Jeg overtok jo dette kontoret i dag og så skal jeg legge siste hånd på verket når det kommer til organiseringen, sier Opedal.

Les også

Equinor har gjort nye oljefunn ved Bay du Nord i Canada

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om