Oljeanalytiker stusser på bratt prisfall: – Det er veldig vanskelig å forstå

Selv med et etterlengtet kraftig fall i amerikanske oljelagre deiset oljeprisen ned. Det får oljeanalytiker Torbjørn Kjus til å klø seg i hodet.

VILLREDE: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener det er vanskelig å forklare det bratte oljeprisfallet etter lagertallene fra USA.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Oljeoptimistene har lenge sett etter lavere oljelagre, et klart signal om at balansen i oljemarkedet er i bedring.

Og torsdag kom et tallslipp som viste etterlengtet trekk både i lagrene av bensin, olje og destillater i USA, som også var større enn markedet hadde ventet.

Den positive prisreaksjonen på tallslippet varte imidlertid ikke lenge. Klokken halv åtte samme deiset nemlig oljeprisen ned nesten en dollar, og fredag formiddag fortsetter prisfallet.

Den bratte nedgangen får oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til å klø seg i hodet.

– Det er veldig vanskelig å forstå, den prisbevegelsen som er nå. Akkurat nå skjønner jeg det ikke, sier han til E24.

Tror storsalg kan ha presset oljeprisen

Kjus viser til at oljeprisen i første omgang hoppet 60–70 cent da lagertallene ble sluppet.

Les også

Oljeprisen falt kraftig i første halvår: Dette venter oljeekspertene nå

De viste at oljelagrene falt med 6,3 millioner fat, bensinlagrene med 3,7 millioner fat og destillatlagrene med 1,9 millioner fat. Den samlede nedgangen i petroleumslagrene var på 13,4 millioner fat, mot en ventet mer beskjeden nedgang på 3,5 millioner fat.

– Initielt så alle at dette var bullish statistikk. Så, ti på halv åtte i går begynte det å falle og da falt det en dollar på 20 minutter. Det ser ut som et nyhetsdrevet fall, men jeg har ikke funnet noen nyheter som kan være årsaken til det, sier oljeanalytikeren.

saken fortsetter under

OLJEFALL: Den første positive prisreaksjonen på oppløftende oljelagertall klokken 17 torsdag ble raskt avløst av et enda brattere fall rundt klokken halv åtte torsdag kveld.

Foto:

En mulig teori er ifølge Kjus at en større aktør i markedet gjennomførte et oljesalg med levering frem i tid for å sikre prisen, og at prisreaksjonen på dette salget smittet over til oljekontraktene med kortere løpetid.

Analytikeren viser til at omsetningen i kontrakten der olje selges og kjøpes med levering i desember 2018 også gikk kraftig opp.

– Den kontrakten falt også i det tidsvinduet, som kan tyde på at dette kanskje var ledet av en større aktør som allerede visste at den skulle prissikre volum for neste år, og sitter og venter på en slik salgsmulighet, sier Kjus.

– Det er i alle fall en mulig teori, for jeg synes det er en veldig rar prisbevegelse ut fra at man har gått og ventet på lagertrekk, og så får man det største lagertrekket hittil i år. Etterspørselstallene var veldig sterke også, fortsetter han.

Les også

Statoil har funnet mer olje i Barentshavet

Surt oljemarked

Til tross for Opecs produksjonskutt på 1,8 millioner fat per dag, som ble forlenget til mars neste år, har oljeprisen falt 17 prosent hittil i år.

Mer olje fra land som Libya og Nigeria, samtidig som skiferoljeprodusentene i USA stadig øker aktiviteten og produksjonen, har gjort sitt til at markedet har begynt å tvile på effekten av Opecs tiltak.

En undersøkelse gjennomført av Bloomberg viste i tillegg at juni var måneden da Opecs oljeproduksjon var på sitt høyeste i 2017.

– Jeg tror likevel at vi får en god del positiv statistikk de neste to månedene, det vil si flere slike bullish lagertrekk fra USA de neste ukene. Det er mulig vi må ha tre-fire sånne på rad før markedet er villig til å ta noen videre steg prismessig, sier Kjus.

Les også

Norge produserte mer olje i fjor: Men CO₂-utslippene gikk ned

Les også

Norske ansatte om gigantfusjon i oljeservice: – Ledelsen holder kortene tett til brystet

Les også

Rekordhøye veddemål på oljeprisfall: – Markedet har mistet troen fullstendig

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Torbjørn Kjus
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Står fast på 70 dollar

  2. – Kutter forgjeves om ikke etterspørselen tar seg opp

  3. Tror oljeprisen kan nå 100 dollar de neste årene

  4. Annonsørinnhold

  5. DNB om sjansen for høyere oljepris: – Det er veldig mye skepsis der ute

  6. – Nå brenner plattformene i Opec-landene