Equinors plan for Sverdrup-feltet: Starter opp i november 2019

Oljegiganten Equinor har satt datoen for oppstarten av kjempefeltet Johan Sverdrup til november 2019. Selskapet tror nå at det kan få ut mer enn 70 prosent av oljen.

FÅR UT MER: Equinor tror de kan få ut over 70 prosent av oljen på Johan Sverdrup-feltet.

Foto: Nerijus Adomaitis Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): Equinor startet oljemessen ONS med gode nyheter, med nok et kutt i utbyggingskostnadene for kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Selskapet kommer også med en tydeligere dato for oppstarten: November 2019.

Tidligere har selskapet sagt at det skal skje mot slutten av 2019, uten å spesifisere nærmere.

Andre fase av feltet skal starte opp i fjerde kvartal 2022, ifølge Equinor.

Mandag overrekker konsernsjef Eldar Sætre i Equinor utbyggingsplanen for andre fase av Sverdrup-feltet til olje- og energiminister Terje Søviknes.

Les også: Equinor-sjef Eldar Sætre advarer mot ny oljebonanza

Ytterligere kostnadskutt

Kostnaden for fase én av feltutbyggingen er nå på 86 milliarder og for fase to på 41 milliarder kroner, fra tidligere anslag på henholdsvis 88 milliarder og 45 milliarder.

– Det har nesten blitt en tradisjon at vi kommer hit og kunngjør gode nyheter om Johan Sverdrup, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor på en pressekonferanse i Stavanger.

Samlet er kostnaden på 127 milliarder kroner, sammenlignet med et tidlig anslag som var på på opptil 220 milliarder kroner.

– Det viktige for oss har vært å få til disse forbedringene gjennom å gjøre ting annerledes. Det kan vi fortsette med, sier Sætre.

– Det kan komme kostnadspress, men vi vil aldri glemme det vi har lært. Ideen er å fortsette med det vi har fått til, sier Sætre.

Les mer: Equinor kutter i fase to av giganten Sverdrup: Skal koste 41 milliarder

HYGGELIG START: Konsernsjef Eldar Sætre og konserndirektør Margareth Øvrum i Equinor var fornøyde over å kunne starte oljemessen ONS med nyheter om ytterligere kutt i utbyggingskostnadene for Johan Sverdrup-feltet, et av Norges største industriprosjekter noensinne.

Foto: Marius Lorentzen E24

Øker utvinningsraten

Nå lover Equinor også at utvinningsgraden, altså hvor mye olje selskapet kan få ut av feltet, kan komme opp i mer enn de 70 prosentene det har sagt tidligere.

Det vil være verdensledende for et oljefelt til havs, ifølge selskapet selv.

– Vi har en ambisjon på en utvinningsrate på over 70 prosent, sier Margareth Øvrum, Equinors konserndirektør for teknologi, prosjekt og boring.

Hun sier dette er ekstraordinært. Snittet på norsk sokkel er en utvinningsgrad på 46 prosent, ifølge Oljedirektoratet.

– Vi har inkludert mer teknologi for økt utvinning enn ventet da vi startet. For eksempel gjør vi nå overvåkning av reservoaret for hele feltet, sier Øvrum.

Hun sier at Equinor venter å hente ut rundt 2,7 milliarder fat fra feltet, som er midtpunktet i et nytt estimat selskapet kunngjorde mandag. Hun utelukker heller ikke at selskapet kan hente ut mer.

– Vi må aldri slutte å jakte, det er alltid mer å hente, sier Øvrum.

Les også

Installerer tusenvis av sensorer på havbunnen: Slik skal Statoil tømme Sverdrup

– Krise uten Johan Sverdrup

Sverdrups første fase er for tiden 80 prosent ferdig, ifølge Øvrum.

Oljefeltet i Nordsjøen skal bygges ut med fire plattformer i første fase og en femte plattform i andre fase, og blir omtalt som ett av Norges største industriprosjekter noensinne.

ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen er kontant i sin vurdering av Sverdrup-prosjektets betydning. Uten dette prosjektet ville leverandørindustrien ha vært i en vanskelig situasjon etter det kraftige oljeprisfallet fra høsten 2014 og gjennom 2015, påpeker han.

– For å si det rett ut: Det hadde vært helt krise uten Johan Sverdrup, sier Olaisen.

Les også

Slik jobber Equinor med digitalisering: Skal spare milliarder med ny teknologi

Flere kontrakter gjenstår

Selskapet delte i april ut en kontrakt på åtte milliarder kroner til Aibel for å bygge prosessplattformen til fase to, og en kontrakt på 3,4 milliarder kroner til Aker Solutions og Kværner for modifikasjoner på feltet.

Fortsatt gjenstår det en del kontrakter på Johan Sverdrup-feltet som Equinor skal dele ut, ifølge Olaisen.

– Mye! Alt fra rigg til ingeniør, subsea, etcetera, sier han.

Så langt har 70 prosent av kontraktene i første fase og 70 til 80 prosent av kontraktene i andre fase gått til norske leverandører, ifølge Equinor.

Hadde ventet økt ressursanslag

Equinor jekket mandag opp ressursanslaget for den gedigne utbyggingen. Selskapet tror nå at feltet inneholder 2,2 milliarder til 3,2 milliarder fat, fra et tidligere anslag på mellom 2,1 milliarder og 3,1 milliarder fat.

– Det var som forventet, sier Olaisen.

Forbedringene i prosjektet bidrar til at inntektene fra feltet blir svimlende. Et nytt anslag i 2018-kroner sier at inntektene blir på 1.430 milliarder kroner over de femti årene det skal produsere. Et tidligere anslag var på 1.350 milliarder kroner.

Det gir 900 milliarder kroner til staten, ifølge Equinor.

Partnerne i feltet er Statoil med en andel på noe over 40 prosent, Lundin Petroleum med 22,6 prosent, Petoro med nær 17,4 prosent, Aker BP med 11,6 prosent og Mærsk Oil med 8,4 prosent.

Her kan du lese mer om

 1. ONS
 2. Equinor
 3. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Equinor kutter i fase to av giganten Sverdrup: Skal koste 41 milliarder

 2. Betalt innhold

  Kutter investeringskostnadene for Johan Sverdrup-feltet

 3. Betalt innhold

  Utbyggingen av Sverdrup koster mindre – og gir mer olje

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinors sterkeste produksjon noensinne: Nå skal den øke videre

 6. Betalt innhold

  Nå er gigantfeltet Johan Sverdrup i produksjon