Oljegründerne vil redde skandalefelt: Dropper operatørplaner

Oljegründerne Erik Haugane og Ola Borten Moe i Okea fortsetter arbeidet med å gjenopplive skandalefeltet Yme, men de vil ikke lenger ta over operatøransvaret fra Repsol. Nå håper de å få i gang produksjonen i 2019.

ENDRER PLANENE – BEHOLDER MÅLET: Administrerende direktør i oljeselskapet Okea, Erik Haugane, var blant deltagerne på oljekonferansen i Sandefjord denne uken. Selskapet vil fortsatt gjenopplive Yme-feltet, men dropper ønsket om operatørskap. Forretningspartneren Ola Borten Moe var også på konferansen, men var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe og tidligere Det norske-sjef Erik Haugane startet i 2015 oljeselskapet Okea. I starten av 2016 ble det kjent at selskapet hadde inngått en avtale med Repsol om å overta deres eierandel på 60 prosent i det skandaløse feltet Yme i Nordsjøen.

Okeas plan har vært å gjenopplive prosjektet for å få opp petroleumsmilliardene som ligger under havbunnen.

Da E24 skrev om fremgangen i Yme-prosjektet for ett år siden, fortalte Haugane at planen var at Okea skulle overta operatørskapet fra Repsol. Planene har imidlertid støtt på et par fartsdumper underveis i året som har gått.

Nå sier Okea-sjef Erik Haugane at de har droppet planene om å bli operatør for feltet.

– Det jobbes med prosjektet og Repsol skal være operatør. Det vi sa for ett år siden om at vi skulle ta over operatørskapet, det har vi lagt til side, sier administrerende direktør Erik Haugane i Okea, til E24.

– Vi skal fortsatt være en betydelig eier, mens de blir operatør, sier Haugane videre, og legger til at de etter planen vil sitte på 45 prosent i Yme-feltet.

Repsol er sparsomme med detaljene når E24 ber om en kommentar til utviklingen på Yme-feltet. Grethe Foldnes, direktør for ekstern kommunikasjon i Repsol Norge, sier at de fortsatt sitter på en eierandel på 60 prosent i feltet per dags dato, og at Okea, Lotos og Kufpec sitter på de resterende eierandelene.

– Vi bekrefter at Repsol er operatør for Yme-feltet. Som operatør, fortsetter vi å vurdere fremtidige alternativer for feltet med de andre eierne, men vi er ennå ikke i stand til å si om dette alternativet vil resultere i en PUD (utbyggingssøknaden, journ.anm.) i sommer, sier Foldnes i en kommentar til E24.

Les også

Bankene varsler låneinnstramming - kan bli den største på flere år

Dropper plattform – velger rigg

Selv om Okea foreløpig ikke fikk godkjent søknaden om å få bli operatør har de bygget opp organisasjonen videre. For ett år siden var de 12 ansatte.

– Nå er vi 25 ansatte, sier Haugane.

Prosessen med å få sendt inn en Plan for utbygging og drift (PUD) har blitt forsinket, for den opprinnelige planen var ifølge tidligere uttalelser fra Okea-toppene å sende inn en revidert utbyggingsplan i fjor.

– Når planlegger dere å sende inn en revidert PUD?

Tidligere olje- og energiminister, og Senterparti-topp, Ola Borten Moe er kommersiell direktør i Okea. Arkivbilde.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Det blir over sommeren, sier Okea-sjefen nå.

Han avviser at de har måttet gjøre større endringer i selve utbyggingskonseptet:

– Vi har ikke endret på konseptet eller noe sånt, men det har blitt gjort studier blant annet på optimalt produksjonsvolum, optimal investeringsplan og lignende, sier Haugane og fortsetter:

– Det jobbes hardt med å få en trygg og best mulig utbygging som skal gi solid avkastning.

Okea-sjefen forklarer at man fortsatt legger opp til å bygge ut feltet med en oppjekkbar rigg som konsept.

– Er det aktuelt å vurdere å bruke en brukt rigg?

– Det har vi hatt et scenario på, men det blir ikke spikret før vi er klare med PUDen, sier Haugane, med referanse til arbeidet med utbyggingsplanen.

I fjor anslo Erik Haugane at produksjonen kunne komme i gang. Ett år senere, og med en forsinkelse i prosessen, har oppstarten også forskjøvet:

– Det blir nok ikke før i 2019, sier Haugane på spørsmål om planlagt oppstart («first oil» på bransjespråket).

Les også

Lundin jekker opp oljeestimatene for Edvard Grieg og Johan Sverdrup

Vil redde «en av Norges største industriskandaler»

Det var den 4. januar i fjor at Okea annonserte at de hadde inngått en avtale om å overta en eierandel på 60 prosent og operatørskapet fra Repsol (tidl. Talisman) på Yme-feltet.

Okea var da et ferskt oljeselskap, startet opp av tidligere Det norske-sjef Erik Haugane og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Yme-feltet blir ofte omtalt som skandalefeltet etter at det ble kjent at plattformen som ble bygget i Midtøsten, var full av feil og mangler. Overskridelsene kom etter hvert opp i milliardklassen, og i mars 2013 skrev E24 at plattformen skulle skrotes.

I august i fjor kunne Stavanger Aftenblad melde at løfteskipet Pioneering Spirit var på vei fra Rotterdam for å fjerne plattformen. Da hadde Yme-plattformen stått ubrukt på feltet i fire år.

Selv om Erik Haugane mener man trolig kan gjenbruke noe av infrastrukturen som ligger på havbunnen, gikk det aller meste av milliardene som ble investert rett i vasken.

Etter at Okea i april i fjor ble prekvalifisert til å være rettighetshaver på norsk sokkel, skal de ha sendt inn søknaden om å få ta over operatørskapet.

I juni kunne Teknisk Ukeblad imidlertid melde at hverken Oljedirektoratet eller departementet mente de hadde fått gode nok svar på hvor godt rustet Okea er til å bli operatør på sokkelen, noe som krever langt mer enn å «bare» være rettighetshaver. Ifølge TU skal søknaden ha blitt lagt i bero.

I en uttalelse tre dager senere hevdet imidlertid Borten Moe og Haugane at de ikke hadde søkt Oljedirektoratet om annet enn å få ta over Repsols eierandel på 60 prosent, ifølge TU. Direktoratet skal ha ment at det implisitt lå et ønske om å overta operatørskapet i søknaden.

– Gjennom vårt arbeid med Yme det siste halvåret har vi ikke funnet noe som endrer vår tro på at dette er et godt prosjekt for oss og for samfunnet. Vi ønsker å snu en av Norges største industriskandaler til noe som skaper verdier og arbeidsplasser for det norske samfunnet, skrev Borten Moe og Haugane i uttalelsen som ble sendt til flere medier, og som ble omtalt av TU.

Les også

Jekker opp oljeestimatene for Edvard Grieg og Johan Sverdrup

Les også

– Alle de blokkene vi har blitt tildelt nå tror vi vil gå videre til boring

Les også

Goliat-produksjonen kan være i gang igjen om kort tid

Her kan du lese mer om

 1. Ola Borten Moe
 2. Olje og gass
 3. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Yme bygges ut igjen: – En riktig investering

 2. Nye utbyggingssøknader på norsk sokkel: Bygger ut Fenja og gjenoppliver Yme

 3. Betalt innhold

  Syv av ti Yme-kroner går til norske leverandører

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nå er utbyggingsplanen for skandalefeltet godkjent

 6. Betalt innhold

  Gjør seg klare til å levere