Opecs «vaktbikkje»: Slik går det med oljekuttene

Oljeorganisasjonen Opec og dets samarbeidsland skal ha fjernet olje fra markedet tilsvarende 1,5 millioner fat per dag under avtalen fra desember. Allerede neste måned kan kuttene være i boks.

FORNØYD: Den saudiske oljeministeren Khalid al-Falih mener at oljeproduksjonskuttene er i rute og har god effekt.
Publisert:

Komiteen som skal sørge for at avtalen om samlede produksjonskutt i og utenfor Opec gjennomføres som planlagt, avholder søndag sitt første møte i Wien.

I den forbindelse har det kommet en rekke positive uttalelser i sakens anledning.

– Jeg er fornøyd og jeg er optimistisk. Markedet er på vei til å rebalanseres, og det går fremover, sier oljeminister Khalid al-Falih i Saudi-Arabia til nyhetsbyrået Reuters.

Han beskriver etterlevelsen etter avtalen som «fantastisk».

Det er Kuwaits oljeminister Essam Al-Marzouq som leder komiteen, som ellers består av Algerie, Venezuela, Russland og Oman.

Saudi-Arabia går også inn i gruppen, ifølge Dow Jones Newswires.

Al-Marzouq forteller at gruppen skal finne ut av hvordan man best overvåker at produksjonskuttene gjennomføres, og hvilken grad av etterlevelse som er akseptabel.

Han beskriver prosessen som «veldig lovende», men vil ikke gi konkrete tall.

Les også

Analytiker: – Markedet bryr seg hverken om riggtellinger eller amerikansk oljeproduksjon

– Har kuttet 1,5 milloner fat

Det var den 10. desember at Opec og flere ikke-Opec-land for første gang på 15 år inngikk en avtale om produksjonskutt. Opec-landene hadde da nylig inngått en tilsvarende avtale seg imellom.

Kuttene skulle etter planen iverksettes denne måneden, og det tas sikte på en reduksjon i den samlede produksjonen på rundt 1,8 millioner fat olje per dag.

Målet er å bedre markedsbalansen og redusere de fulle, globale oljelagrene, og på den måten støtte opp under høyere oljepriser.

I forrige uke ble det opplyst at produksjon på rundt 1,5 millioner fat allerede er tatt ut av markedet.

– (Kuttene av) de øvrige 300.000 fatene, for alt jeg vet, finner fortsatt sted, sier al-Falih.

Han håper at hele reduksjonen skal være unnagjort neste måned.

Venezuela skal ha gjort unna mer enn halvparten av de 95.000 fatene som tilfaller dem. Saudi-Arabias produksjon skal nå være nede i 10 millioner fat, og landet skal ha informert sine kjøpere om ytterligere kutt neste måned.

«Kolossal innsats»

Utenfor Opec skal for øvrig Russland være godt i gang med sine kutt. Energiminister Alexander Novak forteller at de har gjort en «kolossal innsats».

Det opplyses at det russiske produksjonskuttet så langt er på rundt 100.000 fat per dag, og Novak mener at de ligger foran skjemaet.

Han sier seg også fornøyd med reaksjonen i markedet, og forteller at det har vært uformelle samtaler om ytterligere grep.

– Alle ser at avtalene om oljeproduksjonskutt allerede har en positiv effekt på markedet. Markedet har blitt mer stabilt og forutsigbart, sier han.

Det er søndag avgjort at Opec-komiteen skal møtes hver annen måned. Ikke-Opec-landene skal da levere inn sine produksjonsdata, som skal sammenholdes med annenhåndskilder, for å følge fremdriften i kuttprogrammet.

Les også

– Markedet bryr seg hverken om riggtellinger eller amerikansk oljeproduksjon

Les også

Laveste oljepris på nær én måned

Les også

Olje fra flytende lagre legger en demper på oljeoppturen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om