Rapport-rush kan gi oljepris-svingninger

Oljeprisen har den siste uken steget over fire prosent, men den kan hoppe både opp og ned denne uken, avhengig av hva som kommer frem i rapportene fra EIA, Opec og IEA.

NYHETER: Denne uken kommer det tre olje-rapporter på tre dager.

Foto: Vahid Salemi AP
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Påskeuken kan bli en interessant uke for oljebransjen, og ikke minst oljeprisen. Tirsdag starter nemlig et aldri så lite rapport-rush, og først ut er Det amerikanske energidepartementet (EIA), som kommer med sine kortsiktige utsikter for energimarkedet.

Onsdag legger oljekartellet Opec frem sin månedsrapport, med en oppdatering til markedet på hvordan det går med de planlagte kuttene som medlemslandene ble enige om i slutten av november.

Skjærtorsdag skal Det internasjonale energibyrået (IEA) legge frem sin månedlige oppdatering. Det mest interessante kanskje blir å se hvorvidt Opec og IEA er enige om hvor mye oljekartellet faktisk kutter, og om IEA igjen må oppjustere sine anslag for amerikansk oljeproduksjon.

IEA med Opec-fasit

Ifølge oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets kan alle rapportene som legges frem gi utslag på oljeprisen.

─ IEA-rapporten er spennende fordi alle følger med på hva de har å si, de er toneangivende, selv om de ikke treffer hver gang, sier Saltvedt.

Les også

Analytiker har ingen tro på Opecs videre kutt-påstander

Den er viktig i og med at alle bruker deres data, og mange agerer på nyhetene derfra, dermed kan det også gi utslag i markedet, sier hun.

Det var knyttet stor spenning til hvorvidt Opec og IEA var enige om februar-kuttene i mars, men det var anslaget om at USA ligger an til å sette ny produksjonsrekord neste år, som stjal overskriftene. Amerikanerne ifølge IEA produsere 9,7 millioner fat per dag i 2018, noe som vil være det høyeste siden 1970.

Vil Opec forlenge kutt-avtalen?

Da Opec la frem sin forrige rapport i midten av mars kom det frem at Saudi-Arabia, til tross for at de fortsatt produserte mindre enn de har forpliktet seg til, hadde økt oljeproduksjonen fra januar til februar.

Økningen ble av analytikere sett på som et signal fra Saudi-Arabia om at de ikke kommer til å dra hele lasset alene. Nyheten sendte oljeprisen ned én dollar umiddelbart.

OLJEPRISEN: Siden forrige mandag har oljeprisen (brent spot) klatret jevnt, og omsettes mandag ettermiddag for i underkant av 56 dollar fatet.

Foto: Infront

Det store spørsmålet er dog fortsatt hva som vil skje med Opecs kollektive kuttavtale når nåværende avtale går ut i slutten av juni.

─ Det blir spennende å se om Opec gir noen videre klarhet rundt hva de tenker om en ny avtale, altså om man skal forlenge den avtalen som er i gang – jeg tror de er nødt til å forlenge den, sier Saltvedt.

Flere analytikere virker å være sikre på at Opec vil forlenge kuttene inn i andre halvår, med unntak av SEBs sjefanalytiker for råvarer, Bjarne Schieldrop som ikke ser noen grunn til at de skal gjøre det.

– Jeg ser ikke poenget i at Opec skal kutte videre i andre halvår, uttalte Schieldrop til E24 tidligere denne måneden.

– Hele målsettingen for Opec er å få spotprisen nærmere forward-prisen, og det har de gjort nå, sa han.

Venter lagertrekk i slutten av måneden

Når det kommer til rapporten fra det amerikanske energidepartementet handler det meste ifølge Saltvedt om lagertall og import.

─ Markedet fokuserer veldig på lagerbygging i USA, og den økte produksjonen fra skifer, som har mot-balansert Opecs kutt, sier Saltvedt.

Les også

Irans oljeminister tror oljekuttavtalen forlenges

I tillegg trekker hun frem at USA i årets først måneder har fått levert olje fra blant andre Opec, på importavtaler som ble inngått i fjor.

– Vi får se om det kommer hint om at importen begynner å avta, og om de økte råoljelagrene som følge av sesongmessige svingninger er på vei ned, sier hun.

Med de sesongmessige svingningene menes blant annet at det har vært vedlikehold av raffineriene gjennom vinteren, noe som har ført til mindre prosessering av råolje til ferdig-raffinerte produkter.

Når raffineriene er tilbake i full sving, og amerikansk import avtar, forventes det fall i råoljelagrene allerede denne måneden, noe som også må til ifølge Saltvedt.

─ Det bør begynne i slutten av april eller begynnelsen av mai. Hvis det ikke kommer et fall kommer i hvert fall oljeprisen til å ha problemer med å holde seg, og Opec har et større problem da oppgaven med å redusere lagrene blir enda vanskeligere, sier hun.

Publisert:

Flere artikler

  1. Analytiker har ingen tro på Opecs videre kutt-påstander

  2. – Dette blir viktig

  3. – Et varselskudd

  4. Annonsørinnhold

  5. – Det strider mot all forstand

  6. Oljeanalytiker før Opec-møte mandag: Kan sende oljeprisen godt over 50 dollar fatet