Equinor i Brasil: Har gass, trenger partnere

Equinors nye milliardfelt i Brasil vil levere både olje og gass. Nå ser selskapet etter mulige partnere for å få fraktet gassen til land og sikre kjøpere.

Equinor produserer i dag rundt 90.000 fat per dag i Brasil fra feltene Roncador og Peregrino. Gassen fra sistnevnte brukes til å produsere strøm. Bildet viser Peregrino A-plattformen.

Foto: Øyvind Hagen Equinor
Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): Brasil forsøker å legge til rette for nye investeringer i landets gassektor gjennom sitt «Gass for vekst»-program.

Det kan gi nye muligheter for norske Equinor.

Det norske energiselskapet ser på muligheter for å bygge opp industri rundt gassen fra sine kommende milliardfelt i Brasil.

Les også: (+) De ukjente tungvekterne på ONS

Equinor utelukker ikke partnerskap om nye gassanlegg på land for å levere råvarer til petrokjemisk industri, eller samarbeid om nye gassrør fra sokkelen til land.

– Vi kommer til å bygge oss opp på sikt i gassverdikjeden, men hvordan og når, det er for tidlig å si, sier Equinors konserndirektør for utvikling og produksjon i Brasil, Anders Opedal, til E24.

Produserer mye gass

Feltene som Equinor skal bygge ut i Brasil, som Carcará og BM-C-33, vil levere både gass og olje. Totalt kan det dreie seg om rundt 25 millioner kubikkmeter gass per dag, ifølge selskapet.

Men gassen må fraktes til land, og noen må kjøpe den.

Les også

Equinor sikrer leteblokker «i verdensklasse»

– Det er der vi ser på hvordan vi både kan bruke eksisterende infrastruktur, og vi har en enighet om hvordan vi kan lage endelige avtaler med Petrobras gjennom annen aktivitet som kjøpet av Roncador og Carcará, sier konserndirektør Anders Opedal til E24.

– Så ser vi også på andre muligheter, for eksempel å investere sammen med andre i nye rør inn til land, og hvor disse skal gå, sier Opedal.

Equinor vurderer blant annet å inngå partnerskap om å bygge gassanlegg på land som kan separere våtgass fra naturgassen for å selge den som råvare til kunder i petrokjemisk industri, mens tørrgassen sendes til forbrenning hos vanlige forbrukere.

Equinor produserer i dag rundt 90.000 fat per dag i Brasil fra feltene Roncador og Peregrino. Gassen fra sistnevnte brukes til å produsere strøm, mens gassen fra Roncador fraktes til land gjennom rørsystemet som eies av statseide Petrobras.

ØNSKER PARTNERE: Equinor har gass å levere fra de kommende feltene i Brasil. Nå ser selskapet etter partnere for å bygge nye rør eller gassanlegg på land, i tråd med Brasils planer for å ta i bruk gassen. Det sier Anders Opedal, avtroppende Brasil-sjef og påtroppende konserndirektør for Teknologi, prosjekt og boring i Equinor.

Foto: Carina Johansen E24

Drives av Petrobras

Det er Petrobras som eier og driver det meste av rør fra Brasils sokkel, inkludert rør til Rio de Janeiro-området og til Sao Paolo-området. På land er det rørsystemer for gass primært i sørøst og nordøst.

Dagens rørsystemer i Brasil er drevet på samme måte som europeiske rørsystem var for 15 år siden, uten fri konkurranse, ifølge Opedal.

– Det er slik det var før EU åpnet opp gassmarkedet i Europa. Gass for vekst-initiativet fra regjeringen er laget akkurat for å adressere disse tingene. De som har investert i gassrør tidligere skal få tilbakebetalt det de har investert, men samtidig skal nye aktører og kundegrupper for gass få lett tilgang på en gjennomsiktig måte og til en rettferdig tariff, sier Opedal.

Les også

Equinor satser tungt i Brasil: Skal investere 15 milliarder dollar

Equinor har valgt å ikke konkludere om sin strategi ennå, men Opedal sier det er viktig å sikre tilgang på infrastruktur og kunder.

– Vi kan ikke gjøre våre investeringer på feltet uten å vite at vi har en sikker kunde i andre enden. Da må vi også vite at vi kan kjøre gassen gjennom de ulike rørnettverkene. Så dette er ting som det jobbes med i parallell, så får vi se hva vi ender opp med av investeringer eller ikke, sier han.

Brasils energiomstilling

Brasils import av gass fra Bolivia vil gå ned over tid, og derfor vil det bli mer behov for gass fra brasiliansk sokkel, påpeker Equinor-toppen. Brasil har en leverandøravtale med Bolivia som utløper neste år.

Brasilianske myndigheter sa i 2017 at landet ville bli selvforsynt med gass innen fem år, når feltene Pao de Acucar og Carcará starter produksjonen.

– Brasil er i en energiomstilling selv. De har stoppet utbyggingen av mer vannkraft, det høres kanskje kjent ut her i Norge. Så fremtidige økninger i energibruken vil komme fra naturgass og fornybar energi, sier Opedal.

Les også

Equinor om Brasil-valget: – En situasjon vi følger nøye med på

Selskapet ser derfor etter flere solprosjekter sammen med Scatec Solar etter å ha investert i milliardprosjektet Apodi, og i tillegg vil Equinor være interessert i havvindprosjekter i Brasil.

Store investeringer

Equinor sa onsdag at det skal investere 15 milliarder dollar (rundt 125 milliarder kroner) i Brasil, etter å ha investert rundt 10 milliarder dollar i landet så langt.

Det kan løfte selskapets produksjon i landet til mellom 300.000 og 500.000 fat oljeekvivalenter per dag innen 2030.

Les mer: Equinor satser tungt i Brasil: Skal investere 15 milliarder dollar

Her kan du lese mer om