Sverdrup-utbyggingen senker Lundins investeringsbudsjett: Men det blir flere letebrønner i 2018

Oljeselskapet Lundin Petroleum trapper opp årets leteplaner fra fem til åtte brønner, men i år er ikke selskapet operatør på noen av dem. Samtidig planlegger selskapet et lavere samlet investeringsbudsjett fordi Johan Sverdrup-feltet snart er ferdig.

NY FASE: Etter å ha drevet en intens letekampanje som operatør de siste par årene skal Halvor Jahre, letesjef i Lundin Norway (t.h.), bruke mest krefter på å fordøye alle dataene i 2018. Her er han avbildet med konsernsjef Alex Schneiter i morselskapet Lundin Petroleum.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter at å ha lagt bak seg det mest intense året i Johan Sverdrup-prosjektet økonomisk sett, reduserer Lundin Petroleum nå investeringsbudsjettet sitt for 2018.

Det betyr imidlertid ikke at selskapet trapper ned lete- og avgrensningsboringen sin. For der skal selskapet gjøre mer i 2018.

Lundin varslet opprinnelig i januar i fjor at de planla fem letebrønner i 2017. Det endte med seks, hvorav Lundin var operatør for fire av dem.

I 2018 skal selskapet være med på totalt åtte brønner, men selskapet er i år bare med som partner.

Her er budsjettplanene for 2018 (2017-tallene fra januar i fjor i parentes):

 • Det totale investeringsbudsjettet reduseres med 11 prosent fra 1,3 til 1,05 milliarder dollar. Av de 1,3 milliardene utgjør utbyggingsbudsjettet 800 millioner dollar, en reduksjon fra 1,1 milliarder i 2017.
 • Budsjettet for leting økes samtidig fra 85 til 135 millioner dollar, mens budsjettet for avgrensning økes fra 125 til 135 millioner dollar
 • Selskapet anslår en produksjon i 2018 på mellom 74.000 og 82.000 fat oljeekvivalenter per dag. Det er ned fra det siste 2017-estimatet på minst 85.000 fat per dag som ble sluppet i november.

Lundin skriver at rundt 80 prosent av utviklingsbudsjettet i 2018, altså rundt 640 av de 800 millioner dollarene, vil gå til Sverdrup-utbyggingen. Fra starten og til og med 2017 har selskapet investert 1,6 milliarder dollar i gigantutbyggingen.

Nyheten kommer dagen etter at Lundin annonserte oppdaterte ressursestimater, der reservene i Edvard Grieg-feltet ble kraftig oppjustert og det ble gjort et kraftig kutt i Barentshavet på Alta/Gohta.

DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen skriver at det totale bildet av 2018-guidingen som nå er kommet er relativt nøytralt:

– Produksjonsguidingen for 2018 var på linje med våre forventninger (78.100 fat per dag, journ.anm.), men lavere enn konsensus (83.500 fat per dag, journ.anm.). Med konsensusestimatet over toppen av guidingen forventer vi å se en nedjustering av konsensusestimatene for Lundins produksjon, skriver Martinsen i en oppdatering.

Les også

Øker budsjettene kraftig: Her er Aker BPs slagplan for 2018

Fortsetter elefantjakten i Barentshavet

I fjor var Lundin partner på det som kanskje var den mest omtalte letebrønnen på norsk sokkel på lenge: Letebrønnen på Korpfjell-prospektet. Formasjonen i Barentshavet var den største som ikke hadde blitt boret ennå på norsk sokkel.

Selv om risikoen var høy, mente både Lundin, operatøren Statoil og andre at det kunne være snakk om et funn i milliardklassen med oljefat, hvis det var olje der. Dessverre visste det seg at Korpfjell-brønnen bare inneholdt litt gass.

Skuffelsen betyr imidlertid ikke at oljeselskapene har gitt opp. Lundin skriver at fire av de åtte letebrønnen de skal være med på i år ligger i det sørlige Barentshavet. To av dem ligger i samme lisens som Korpfjell (PL859).

 • Den ene er ifølge Lundin en brønn som skal bores i dypere horisontale lag i Korpfjell. Den andre skal bores i det såkalte Gjøkåsen-prospektet like ved (PL 857).
 • På toppen av dette skal Lundin også bore Svanefjell (PL659), der Aker BP er operatør, og Shenzhou (PL722), der Statoil er operatør. Begge prospektene ligger også i Barentshavet.

I tillegg til boringen i Nord planlegger Lundin å være med i fire brønner i Nordsjøen:

 • Lille Prinsen-prospektet (PL 167 med Statoil som operatør) ligger på Utsirahøyden
 • Frosk-prospektet (PL 340 med Aker BP som operatør) ligger ved Alvheim-feltet og bores nå
 • Rungne-prospektet (PL 825)
 • Mandalhøyden-prospektet (PL 860)

Lundin skriver at de nylig kjøpt seg opp i Rungne- og Mandalhøyden-lisensene, og selskapet opplyser til E24 at de vil offentliggjøre flere detaljer om transaksjonen på kapitalmarkedsdagen 12. februar.

Lundin er altså ikke operatør for en eneste letebrønn i årets program, heller ikke rundt Alta- og Gohta-funnene i Barentshavet. Dette står i sterk kontrast til 2017-kampanjen og tidligere år. I 2017 var Lundin operatør for fire av letebrønnene.

Årsaken er at selskapet nå har hentet inn store mengder data og må analysere resultatene fra letebrønnene og avgrensningsbrønnene både på Alta og Gohta, samt på prospektene Filicudi, Børselv, Hurri og Hufsa i nærområdet, får E24 opplyst.

Les også

Edvard Grieg-feltet sysselsetter over 800 hvert år: Men fremtidens plattformer blir annerledes

Skal teste og avgrense

Selv om Lundin ikke selv skal bore noen letebrønner i år skal selskapet gjennomføre produksjonstester.

Først starter selskapet med en avgrensningsbrønn på Luno II-funnet ved Edvard Grieg. Så blir det en avgrensning på Rolvsnes-funnet i nærområdet der man også skal drive en produksjonstest.

På Alta-funnet i Barentshavet skal man gjennomføre en lang produksjonstest der man skal bore en produksjonsbrønn og utvinne olje som sendes over i et tankskip over et tidsrom på rundt to måneder.

I avgrensningsbudsjettet på 135 millioner dollar er det også inkludert midler til å være med på forhåndsutredningen (Feed) og utbyggingsstudiene av andre fase av Johan Sverdrup.

Les også

Lundin kutter markant i ressursanslag i Barentshavet

Les også

Oljenæringen gikk på dobbelt nederlag

Les også

Setter ny lisensrekord: Disse selskapene får lisenser i TFO 2017

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Lundin Petroleum
 2. Oljebransjen

Flere artikler

 1. – Overbevist om at det vil bli funnet mer olje

 2. Fant bare oljespor i Pointer-Setter

 3. Resultatløft for Lundin Petroleum: Nå vil oljeselskapet betale utbytte

 4. Oljeskuffelse på Gjøkåsen Deep

 5. Lundin jekker opp reservene