Ønsker «mobilbruk-regel» for strøm: Storforbruk kan gi strømsjokk

Bruker du ekstra mye strøm i perioder kan du få høyere regning, slik som når du går over grensen for mobildata. Det foreslår NVE.

STRAFFER STORFORBRUK: Bruker du mye strøm samtidig, vil NVE at du skal betale mer nettleie. Dette vil kunne straffe storforbrukere, men for dem som bruker lite strøm i gangen vil det kunne gi lave strømregninger. Bildet viser en utsikt over Oslo.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

NVE ønsker at strømkunder skal få en betalingsmodell for nettleie som er på linje med det som mobilkunder betaler for tilgang på mobildata.

Hvis du bruker ekstra mye strøm på en gang, må du betale høyere nettleie, ifølge forslaget fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Ordningen minner om et mobilabonnement med en viss datamengde inkludert, og hvor det er mulig å betale for å bruke mer data, sier Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE.

– Du får altså strømmen du trenger, men du må betale høyere nettleie for samtidig forbruk over avtalt abonnement, sier han.

Det nye grepet er mulig å gjennomføre fordi alle kunder er i ferd med å få automatiske strømmålere. Disse skal være på plass i 2019, og fra 2021 vil de nye reglene for betaling av nettleie kunne være på plass, ifølge NVE.

Forskjellen på mobildata og strømforbruk er derimot at mobildata begrenses av mengde, mens strømforbruket vil begrenses av hvor mange panelovner og varmekabler og stekeplater man har på samtidig – altså toppene i forbruket.

Da må forbrukerne bli mer bevisste på hvor mye strøm de bruker, og når de bruker den. Det nye systemet kan bidra til at forbrukere tar i bruk ny teknologi for å jevne ut strømforbruket, uten at det går ut over levestandarden, ifølge NVE.

– Vi ønsker at nettleien skal motivere deg til å redusere strømforbruket i perioder der belastningen på nettet er høy, sier Flataker.

Les også

Statnett bekymret for forbrukstopper: Vil betale deg for ikke å bruke strøm

Må oppgradere gammelt nett

Årsaken til det uvanlige grepet er at det aldrende norske kraftnettet må oppgraderes kraftig for å kunne håndtere økt bruk av elektrisitet, for eksempel til elferger, datasentre og elbiler.

Det norske forbruket av strøm skyter i været, og var det høyeste noensinne i fjor, på 132,3 terawattimer.

Dersom forbruket jevnes mer ut og man unngår de store toppene, så kan nettselskapene slippe å bygge ut så mye nett. Bare de neste ti årene skal det investeres 140 milliarder kroner i nett, og det vil gi økt nettleie i mange områder.

Les mer: Bygger kraftlinjer for 140 milliarder kroner

Statnett frykter ustabilitet

Også Statnett, som driver motorveiene i det norske kraftnettet, har advart mot at stabiliteten i nettet kan bli utfordret av økt forbruk og eksport av strøm gjennom strømkabler til utlandet.

E24 skrev nylig at Statnett ønsker at flere skal ta i bruk teknologi for å jevne ut forbruket, for eksempel ved å lade elbiler på tidspunkt da forbruket ellers i nettet ikke er på topp.

Les mer: Statnett er bekymret for forbrukstopper: Vil betale deg for ikke å bruke strøm

Les også

Bygger kraftlinjer for 140 mrd.

NVEs forslag blir presentert på Norges energidager torsdag, og i løpet av få uker vil direktoratet sende ut forslag til endringer i forskriften om nettleie.

Direktoratet sier at det ikke foreslår dette for å øke inntektene i nettselskapene, men for at regningen skal bli fordelt på best mulig måte mellom strømkundene.

– Det betyr at folk som har utstyr som trekker mye strøm, må betale høyere nettleie, sier Flataker.

Kan sprenge transformatorer

Norge har nok strøm til å elektrifisere bilparken og fergene, men utfordringen er at det kan bli mye lading samtidig, noe som kan overbelaste trafostasjoner, ifølge en fersk rapport fra NVE.

Les også

Snart kan du drive eget strømnett

Rapporten heter «Har strømnettet kapasitet til elektriske biler, busser og ferger», og tatt utgangspunkt i at det kommer 1,5 millioner elbiler på norske veier, samt 7.000 nye hurtigladere for elbiler, og at alle bybusser er elektriske i 2030.

I tillegg legger NVE opp til at to av tre fergesamband drives med elektriske ferger, og at det er etablert landstrømanlegg som leverer strøm til skip i de største havnene.

Da vil særlig regionalnettet, det mellomste nivået i kraftnettet, bli hardere belastet enn i dag, og da kreves det ekstra investeringer.

Elektrifiseringen av transportsektoren vil øke det høyeste effektuttaket fra regionalnettet med mellom 5 til 15 prosent, avhengig av nettområde, ifølge NVE.

I nettområdene langs kysten fra Rogaland til Troms vil totalt 115 transformatorer eller ledninger i regionalnettet bli overbelastet innen 2030.

Når en transformator blir overbelastet kan det koste fra noen hundre tusen til 70 millioner kroner å fikse dem, ifølge NVE.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Strømpriser
 2. Fornybar energi
 3. Energi
 4. Teknologi
 5. Statnett
 6. Klima
 7. Elbil

Flere artikler

 1. Vil utnytte nettet bedre: Senker nettleien om natten

 2. Betalt innhold

  Elbiler og elferger gjør at strømnettet må oppgraderes

 3. Betalt innhold

  Nå får du enda en mulighet til å spare penger ved å droppe rushtrafikken i strømnettet

 4. Statnett bekymret for forbrukstopper: Vil betale deg for ikke å bruke strøm

 5. Snart kan du betale strøm per time