Oljeprisen faller under 70 dollar: – Overdreven bekymring

Oljeprisen har falt over 20 prosent siden oktober. Nå vil prisen stabilisere seg, mener Swedbank-økonom.

«BJØRNEMARKED»: Nordsjøoljen havner i negativt terreng etter oljeprisen har falt 20 prosent siden toppen i oktober.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Prisen på et fat nordsjøolje falt like etter klokken 11 fredag under 70 dollar fatet for første gang siden april.

I skrivende stund er prisen på 69,78 dollar fatet, ned 1,64 prosent hittil i dag.

– Prisfallet skyldes i all hovedsak at USA gjorde det kjent at de ville gi fritak fra Iran-sanksjonene når det kommer til olje for noen få land, deriblant Kina, Japan, Sør-Korea og India, sier Marlene Skjellet Granerud i Swedbank til E24.

Hun trekker også frem at det den siste tiden har vært noe høyere produksjon fra USA enn man ventet på bakgrunn av problemene landet har hatt med rørledningskapasiteten.

Marlene Skjellet Granerud, økonom i Swedbank

Brent-oljen falt fredag inn i «bjørnemarked», altså negativt marked etter oljeprisen har falt over 20 prosent siden toppen i oktober.

– Vi har tidligere lagt til grunn at det skulle bli en litt lavere oljepris, men det har gått noe raskere enn vi har sett for oss. Dette tror vi skyldes at det har vært en overdrevet bekymring for at markedet skulle få for lite olje, sier Granerud.

Bjørnen hamrer WTI

Også amerikansk lettolje har falt inn «bear market», med en nedgang på mer enn 20 prosent fra toppen i begynnelsen av oktober.

Fredag er amerikansk lettolje med levering neste måned ned 1,76 prosent til 59,65 dollar. Det er tiende dag på rad med nedgang.

Oljelagertall viste onsdag en oppgang i USAs råoljelagre for syvende uke på rad. Samtidig bekymrer markedet seg for et globalt tilbudsoverskudd som kan overvelde etterspørselen, skriver Wall Street Journal.

Stabiliserer seg

Granerud tror ikke prisfallet vi har sett denne uken vil fortsette i tiden fremover.

– Det kommer kanskje til å stabilisere seg litt der vi er nå, eller øke litt igjen. OPEC med Saudi-Arabia i spissen har økt produksjonen noe de siste månedene, dersom de er misfornøyd med oljeprisen nå kan de reversere den økningen, forklarer Granerud.

En av de største forkjemperne mot høy oljepris er USAs president Donald Trump. At mellomvalget i USA nå er over, kan være positivt for oljeprisen, tror Granerud.

– Det er kanskje slik at man i USA ikke vil bry seg like mye om høy oljepris fremover, noe som kan føre til høyere priser, sier hun.

Les også

Oljetopp gikk fra 9,4 til 44 millioner i inntekt

Les også

Svakere bunnlinje for Lundin

Les også

Trump gir Iran håndsrekning før mandagens sanksjoner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass

Flere artikler

  1. Tror Opec vil gripe inn i oljemarkedet

  2. – Vanskelig å være positiv til oljeprisen

  3. Mini-comeback på Wall Street

  4. Analytikere kutter oljeprisanslagene for 2019

  5. – En perfekt storm i oljemarkedet