Laveste oljeproduksjon i kriselandet på 33 år: – I fritt fall

Venezuela har verdens største oljereserver, men oljeproduksjonen har falt til det laveste nivået på 33 år.

ØKONOMISK KRISE: En demonstrant sitter foran en brennende barrikade under en demonstrasjon i hovedstaden Caracas i april i fjor.
  • Johan Nordstrøm
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Publisert:

I løpet av første kvartal har oljeproduksjonen i Venezuela falt til 1,6 millioner fat per dag. Det er det laveste på 33 år, ifølge Reuters.

Siden februar 2016 har produksjonen falt med 35 prosent.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB ser ingen utsikter til at Venezuela skal få opp oljeproduksjonen.

– Oljeproduksjonen i Venezuela er i fritt fall. Med denne takten vil produksjonen være nede i én million fat per dag om fem måneder, sier Schieldrop til E24.

Han peker samtidig på at det ikke er mulig å få inn utenlandsk kapital eller utenlandske oljeserviceselskaper.

– Kollaps

– Hele industribasen i Venezuela har kollapset. Alt er i en negativ spiral. Jeg ser ingen lyspunkter, sier Schieldrop.

Ifølge IMF har den en gang så lovende søramerikanske økonomien blitt redusert med 50 prosent i løpet av noen få år.

Oljen Venezuela produserer er tung og har et høyt svovelinnhold. For å kunne selge denne videre må den først tynnes ut med lettere olje fra for eksempel USA.

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop

Schieldrop peker på at Venezuela ikke har kapital til å kjøpe lettolje til å blande ut oljen sin. Dessuten produserer landet ikke reservedeler til oljeindustrien.

– De som har mulighet til det, forlater landet. Uten folk som jobber, stopper hele oljeindustrien dag for dag, sier Schieldrop.

Han viser til at landet har fire raffinaderier og at tre av disse ser ut til å måtte stenge.

Venezuelas økonomi fløy høyt på høy oljepris. Da oljeprisen falt rammet det landet svært hardt. Uten oljeinntekter har ikke Venezuela fått til å betjene statsgjelden.

– Venezuela skylder totalt 196 milliarder dollar til utlandet, og gjør ingen forhandlinger om gjeld, sier Schieldrop.

Analytikeren peker på at før man kan begynne å diskutere økt oljeproduksjon i Venezuela, må den politiske krisen, den sosiale krisen og krisen i industrien løses. Og man må få tilbake folk med kompetanse fra utlandet.

Unntakstilstand, strømrasjonering, mat- og medisinmangel, fallende oljeinntekter og skyhøy inflasjon er bare noen stikkord fra de siste årenes mediedekning av situasjonen i landet.

I KØ FOR VISUM: Venezuelanere som vil forlate det kriserammede landet står i kø ved det chilenske konsulatet i Caracas.
Les også

Hevder oljesikret kryptovaluta hentet 5,77 mrd.

Blindvei

NUPI-forsker Indra Øverland mener at det politisk ustabile landet har gått seg fast i en blindvei når det gjelder oljen.

– Det er ikke lett å se hvordan Venezuela skal få nødvendig kapital, teknologi og organisatorisk kraft til å øke oljeproduksjonen, sier Øverland til E24.

Han viser til at det kreves en sterk organisasjon og kompetanse for å utvinne olje i Venezuela. Og det krever samarbeid med utenlandske selskaper.

Samtidig peker han på at Venezuela har brutt ned sitt eget oljeselskap samtidig som relasjonene til flere utenlandske selskaper er ødelagt.

Men han mener at dagens regjering ikke vil klare å både lage en god ramme for utenlandske oljeselskaper, og overbevise disse om at denne rammen er stabil.

Les også

Skyhøy prisvekst i Venezuela: Landets valuta har falt 97,5 prosent i år

Konflikt

Det har i mange år vært konflikt mellom det statlig eide oljeselskapet Petróleos de Venezuela (PDVSA) og myndighetene i Venezuela.

– Myndighetene ønsker politisk kontroll over PDVSA, og mange i selskapet er prinsipielt uenig i dette. Det har vært en hjerneflukt i over ti år med langsiktige konsekvenser, sier Øverland.

Han legger til:

– Det ser mørkt ut for Venezuela både på kort, mellomlang og lang sikt, sier Øverland.

Situasjonen i Opec-landet Venezuela blir stadig mer alvorlig. 25.000 ansatte i Venezuelas oljeindustri har sluttet på ett år, ifølge Reuters, som har snakket med dusinvis av kilder i landet.

Det totale tallet på ansatte i landets statlige oljeselskap PDVSA var i 2016 146.000.

Ifølge fagforeningssjefen Ivan Freites har antallet oppsigelser skutt i været i 2018. Noen steder har personalkontorene på anlegg stengt – og hengt opp skilt der det står: «Vi tar ikke mot oppsigelser».

Noen arbeidere har ikke lenger råd til å reise til arbeidsplassen. Transport kan koste opp til 55.000 bolivar – som bare utgjør 10 cent, men det er så mye som arbeidere tjener på en dag.

Dyp krise

Som E24 har omtalt, så har manglende investeringer, problemer med å skaffe nok elektrisitet, skyhøye kostnader man ikke har klart å få ned når oljeprisen falt samt driftsproblemer alle vært bidragsytende faktorer til krisen.

En feilslått vekslingspolitikk har også bidratt. Som eksempel på det skakkjørte landet har man kunnet se bilder av opptøyer, tomme butikkhyller og rasjonerte varer.

Blant annet har man måttet bytte olje med dopapir med en av sine få gjenværende allierte, Cuba.

Les også

Oljeindustrien kollapser – arbeiderne er for sultne

Les også

Ytterlige sanksjoner mot Venezuela vil kunne endre skipsfarten i Karibien

Les også

CIA, FBI og NSA tror lav oljepris vil gi økt trusselnivå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Kina investerer 2 milliarder i Venezuelas oljekjempe

  2. Oljeindustrien kollapser – arbeiderne er for sultne

  3. Oljeanalytiker kaller venezuelanske produksjonsplaner ren fantasi 

  4. Tror Iran-sanksjoner og Venezuela-kollaps vil sende oljeprisen videre opp

  5. Oljeprisen: Derfor gir Venezuela-uroen små utslag