Kværner mistet storkontrakt: Starter ny runde med kostnadskutt

Kværner tapte kampen om å levere et plattformdekk til Johan Sverdrup. Det betyr en ny runde med kutt for de ansatte, men selskapet vil ikke si når og hvor mye som skal kuttes.

TAR NYE GREP: Til tross for at Kværner-sjef Jan Arve Haugan har sikret seg en kontrakt på Johan Sverdrup, skal han nå kutte mer etter at selskapet tapte en annen anbudsrunde på kjempefeltet.
Publisert:

Tirsdag morgen annonserte det Haugesunds-baserte oljeserviceselskapet Aibel at de har vunnet kontrakten om å levere plattformdekket til boreplattformen på det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Det er imidlertid ikke alle som jubler like høyt i dag. Kværner var nemlig også med i kampen om kontrakten på rundt åtte milliarder kroner. Etter kontraktstapet varsler selskapet nye kutt:

- Dette var et oppdrag Kværner hadde en sterk ambisjon om å vinne. Konsernet bruker nå læringen fra anbudstapet til å gjennomføre ytterligere kostnadskutt i forbindelse med posisjonering for andre kontraktsmuligheter, skriver selskapet i en melding.

På Johan Sverdrup-utbyggingen er det fortsatt ikke annonsert hvem som får kontraktene på de siste to understellene og de siste tre plattformdekkene.

Venter på andre kontrakter

Kværner-sjef Jan Arve Haugan sier at tapet av anbudet er «en skuffelse» og at dette illustrerer hvor hard konkurransen er om oppdragene:

- Vi tar det som et signal på at vi ikke bare skal arbeide enda hardere med å innføre ytterligere kostnadsreduksjoner i Kværner, men at vi også vil vurdere om vi må endre vår gjennomføringsmodell og øke bruken av underleverandører, sier Haugan.

Kværner har så langt hatt suksess i kampen om å levere stålunderstellene til Sverdrup. Statoil har indikert at Kværner får levere to understell så langt, og oljeselskapet har forpliktet seg på ett av dem. Det har sikret Kværner to av tre kontraktsmilliarder.

Statoil fortalte tidligere denne måneden at alle de store kontraktene på Johan Sverdrup skal tildeles i løpet av året for å sikre at prosjektet går fremover etter planen. I Kværner venter man nå på utfallet av de kommende kontraktene for å finne ut hvor mye man må kutte:

- Med tapet av anbudet for boreplattformen vil behovet for å starte en kapasitetsreduksjon før sommeren forsterkes, men omfanget og tempoet vil avhenge av hvordan Kværner lykkes i konkurransen om andre oppdrag denne våren, skriver Kværner.

Selskapet opplyser at de andre kontraktene de har i ordreboken ikke er nok til å fylle kapasiteten til Topsides-virksomheten (de som lager plattformdekkene) i år.

Kværner opplyser til E24 at det foreløpig er for tidlig å si hvor mye man vil komme til å kutte utover det effektiviseringsarbeidet man allerede har jobbet med i flere år, og at man heller ikke kan si når man kan vente en avklaring.

Det eneste man vil si er at man «i løpet av året» vil få avklart tildelingene rundt blant annet Johan Sverdrup-utbyggingen.

Les også

To av tre kontraktsmilliarder er i boks

Les også

Årets kontraktsrunde avgjør Sverdrup-regningen

Les også

Aibel får milliardkontrakt på Johan Sverdrup

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om