Slik skal Iran og Venezuela sikre høyere oljepris i 2015

Venezuelas president på besøk i Iran for å inngå oljepakt. Men utopisk at de klarer å få oljeprisen opp uten støtte fra Saudi-Arabia, mener oljeanalytiker.

SKAL SAMARBEIDE FOR HØYERE OLJEPRIS: Venezuelas president Nicolas Maduro sammen med Irans president Hassan Rouhani under velkomstseremonien i presidentpalasset i Teheran i Iran. Bildet er fra nettsiden til Irans presidentkontor.

Mohammad Berno
  • Maren Løhre
Publisert:

Lørdag ga Iran og Venezuela hverandre løfter om å jobbe sammen for å stabilisere den fallende oljeprisen – et stort problem for de to utstøtte, og oljeavhengige landene, melder nyhetsbyrået AFP og The New York Times.

Venezuelas president Nicolás Maduro møtte Irans president Hassan Rouhani i Teheran, og sammen oppfordret de medlemmer av oljekartellet OPEC (se faktaboks) om å «nøytralisere plottet noen krefter har mot OPEC, og hjelpe til med å stabilisere en akseptabel oljepris i 2015».

KAN I TEORIEN: Oljeanalytiker Thina Saltvedt mener likevel det er utopisk at Iran og Venezuela kan få til produksjonskutt uten Saudi-Arabia.

Javad M. Parsa

Senere møtte Maduro også lederen av presteskapet, Ayatollah Ali Khamenei, som la skylden på «fiender» for den fallende oljeprisen.

Hardt rammet

Siden i sommer har prisen for et fat amerikanske lettolje halvert seg til like over 48 dollar fatet. Nordsjøolje (Brent spot) ligger på rundt 50 dollar.

Maduro er for tiden på rundreise til flere OPEC-land for å høste støtte for et produksjonskutt. Det er forventet at han også skal ta turen innom Saudi-Arabia for å prate om oljefallet.

En statlig iransk TV-kanal siterte Maduro slik:

– Vi prøver å skape et konsensus blant OPEC-medlemmer og andre oljeproduserende nasjoner slik som Russland, til samarbeid for og nye virkemidler for å snu oljeprisen til et akseptabelt nivå.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea sier at det «åpenbart begynner å bli kritisk» for Iran og Venezuela:

– Det er Venezuela, Iran – og også Nigeria og Irak – som er avhengig av høyere oljepris til budsjettene sine. De er under press og de er dem som er aller mest avhengig av løpende oljeinntekter ettersom de ikke har oljefond slik som Oman, Qatar og Emiratene, sier Saltvedt.

BEKYMRET OVER OLJEPRISFALLET: Irans øverste leder Ayatollah Ali Khameneii møte med Venezuelas president Nicolas Maduro 10. januar.

-

– Ønsker hastemøte i OPEC

– Det ser ut til at Iran og Venezuela nå forsøker å samle en oppslutning blant OPEC-landene til å få i gang et hastemøte for å kutte oljeproduksjonen.

Det neste OPEC-møtet er satt til 5. juni. Ved det forrige møtet den 27. november i fjor besluttet de å ikke kutte i oljeproduksjonen til tross for at oljeprisen hadde falt kraftig.

Senere møtte Maduro Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, som beskyldte «fiender» for å stå bak den fallende oljeprisen:

– Dette kan kun være av politisk karakter. Våre felles fiender bruker olje som et politisk våpen og de har definitivt skyld i oljeprisfallet, skal Khamenei ha sagt ifølge TV-kanalen.

Uten å utdype hvem fienden var, kan det se ut til at han mente Saudi-Arabia. Opecs mest dominerende land, som har nektet å kutte i produksjonen for å få opp prisen.

– Vi kutter ikke om så prisen skulle falle til 20 dollar har landets mektige oljeminister Ali al-Naimi uttalt.

– Utopi

Saltvedt tviler på at Iran og Venezuela når målet uten å få saudiaraberne med på laget.

– De har ikke noe å gå på, og har ikke en sjanse alene uten at Saudi-Arabia bidrar til produksjonskutt. Det blir utopisk siden de selv er så avhengig av inntektene de får fra olje, sier Saltvedt.

Hun forteller at de to landene teoretisk kan kutte det hvis de vil, men hun tror ikke de hverken klarer å organisere det, eller har det finansielle på plass til å gjøre det uten Saudi-Arabia.

– Vanligvis har det vært Saudi-Arabia som har kuttet i oljeproduksjonen for å holde oljeprisen i balanse, mens Venezuela, Iran og Nigeria har blitt kalt «the usual suspects» og sluntret unna produksjonskuttene OPEC har satt.

Les også

Helge Lund tror på nytt oljehopp

Hun sier at ingenting tyder på at Saudi-Arabia vil stanse sin strategi for å kapre markedsandeler:

– Saudi-Arabia har funnet ut at, «Vet du hva, nå vil vi ikke kutte vår produksjon lenger, de vi hjelper med en høy oljepris er jo Russland og USA. Hvorfor skal vi være dem som kutter?»

Saltvedt understreker at USA aldri vil komme til å kutte i sin produksjon da de har lover som forbyr kartellvirksomhet.

– Saudi-Arabia kan tilby den billigste oljen på 5 til 10 dollar fatet. De ønsker høyere markedsandel, sier Saltvedt som allikevel tror at vil se at oljeprisen stiger til høsten.


Les også

Saudi-Arabia varsler stort budsjettunderskudd

Les også

Oljeprisen halvert siden i sommer

Les også

Laveste oljepris på nesten seks år

Les også

– Usannsynlig med en oljepris på 100 dollar igjen

Les også

Advarer optimistiske nordmenn

Les også

Tror oljeprisfallet gir fantastiske kjøpsmuligheter

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Opec-presidenten: Medlemmer ønsker krisemøte

  2. Fortsetter forhandlingene i dag – dette er Opecs utfordringer

  3. Iran om Opec: – De vil angre på at de tok den avgjørelsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Antydet samarbeid – da gjorde oljeprisen et byks

  6. - Putin fungerte som megler mellom Saudi-Arabia og Iran