Oljeprofessor avviser at oljebransjen trenger hjelp fra staten

Oljeekspert mener oljenæringen ikke trenger tiltak fra regjeringen, og er overrasket over at bransjeorganisasjoner angriper Erna Solberg for ikke å «gjøre mer».

RIKTIG OMSTILLING: Professor Klaus Mohn ved Handelshøyskolen ved UiS tror omstilling er rett medisin for oljenæringen.

UiS/ Colourbox
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Kritikken av Erna Solbergs håndtering av nedturen i norsk oljebransje har vært for sterk, ifølge en av landets fremste oljekjennere.

– Jeg er overrasket over tonen og styrken, sier Klaus Mohn, professor ved Handelshøyskolen ved UiS, til E24.

Bakgrunnen er angrepet på Erna Solberg og andre fremtredende statsråder torsdag i forrige uke, som kom fra Gro Brækken, leder i Norsk olje og gass'.

Overkapasitet krever omstilling

Mohn, som tidligere har jobbet som sjeføkonom i oljekjempen Statoil, peker på at aktiviteten på norsk sokkel, målt ved investeringer, har steget rundt 50 prosent siden 2010.

Han stiller seg uforstående til at Norsk olje og gass ber norske myndigheter komme med tiltak nå.

– Den kraftige veksten de siste årene har etter alt å dømme bidratt til å bygge en overkapasitet i leverandørnæringen. Om kapasiteten overstiger markedsutsiktene, så er det omstilling som trengs, ikke kortsiktige stimulerende tiltak, sier han.

BAKGRUNN: Norsk olje og gass: – Hva er det Erna holder på med?

– Regjeringen driver ansvarsfraskrivelse, og så opplever vi på toppen at industrien så snakkes ned. De snur ryggen til 250.000 arbeidstagere, sa Brækken til E24 torsdag.

For første gang ba næringen regjeringen om hjelp for å takle fallet i oljeprisen, gjennom blant annet skatteincentiver.

Brækken sa til E24 torsdag ettermiddag at hun mener det «haster å ta grep som virker offensive».

Se E24s grafikk: Disse norske oljefeltene er i fare på grunn av lav oljepris

Mohn viser på sin side til at talspersoner for olje- og gassnæringen tror oljeprisfallet vil være av relativt kortvarig karakter, og at den skal opp igjen om ikke altfor lenge.

– Jeg klarer dermed ikke å se at tiltak fra myndighetene er en hastesak, gitt at oljeprisfallet betraktes som midlertidig, sier Mohn.

Kan forlenge norsk sokkel

Snarere kan oljeprisfallet bety at norsk sokkel får lenger levetid.

– Oljeprisfallet vil trolig medføre at en del prosjekter blir utsatt. Det at noen prosjekter blir utsatt, betyr at aktiviteten på norsk sokkel kan vedvare lenger.

UiS-professoren tror imidlertid det kan bli verre for norske oljeaktører, før det lysner.

– Jeg tror ikke vi har sett alle virkningene av oljeprisfallet ennå. Jeg tror vi kan få flere nedjusteringer av utsiktene i løpet av året som kommer, sier han.

Les også

Svarer på oljetoppkritikk: - Dette er hårsårt

– Fingrene av fatet

Det ventes en bratt nedgang i oljeinvesteringer i inneværende år, blant annet fordi en galopperende kostnadsutvikling på norsk sokkel har fulgt en oljepris som stadig har nådd nye høyder de siste årene.

Utviklingen har fått oljeselskapene, med oljegiganten Statoil i spissen, til å snøre igjen pengepungen. Oljeinvesteringer har vært den fremste vekstimpulsen for norsk økonomi etter finanskrisen.

– Dette er en næring som har bedt myndighetene om å holde fingrene av fatet så lenge næringen vokste. Jeg skjønner dermed ikke hvorfor myndighetene skal gripe inn med en gang det blir et fall i aktiviteten, sier han.

Fra næringslivet

Lavere oljeinvesteringer har medført at regjeringen ved flere anledninger har uttalt at norsk økonomi er inne i en omstilling, og at oljebransjen ikke lenger vil være vekstmotoren i norsk økonomi.

– En slik omstilling må komme fra næringslivet selv. Politikken bør legge til rette for best mulig rammevilkår på tvers av næringer. Så får næringssammensetningen bli et resultat av næringslivets egne vurderinger. Jeg er skeptisk til en omstilling som har en klar næringspolitisk regi, og som innebærer at politikerne plukker vinner-næringer, sier Mohn.

Fortsatt viktig næring

Mohn forteller at til tross for at norsk olje- og gassnæringen på kort og mellomlang sikt ikke vil være den sterke driveren i norsk økonomi, vil den fortsatt spille en viktig rolle.

– Nivået vil opprettholdes i mange, mange år fremover, med mindre oljeprisen blir liggende på nåværende lave nivåer lenge, sier Mohn.

Lien: Olje nummer én

Olje- og energiminister Tord Lien uttalte til E24 de vil være nummer én-næringen i lang tid.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp), her på besøk på Ekofisk.

Carina Johansen

– Oljenæringen er en bærebjelke i norsk økonomi. For en syklisk næring vil det være bølgedaler. Jeg er trygg på at oljenæringen vil komme styrket ut av denne bølgedalen også, og forbli vår største og viktigste næring i overskuelig fremtid, sa Lien til E24 fredag.

– Regjeringen vil legge til rette for et høyt aktivitetsnivå gjennom forutsigbare og langsiktige rammevilkår. Utbygging og drift må gjøres enklere og billigere. Næringen har hovedansvaret for å håndtere situasjonen slik at verdiene i felt og funn realiseres. I tillegg må det gjøres flere, store funn. Vi vil derfor holde et høyt tempo når det gjelder tildeling av nytt leteareal.

– Mange leverandørbedrifter står overfor kortsiktige utfordringer. Den gigantiske Sverdup-utbyggingen som nå kommer gir mange store muligheter for oppdrag, sa Lien til E24.

E24 har vært i kontakt med flere norske oljeselskaper mandag. De vil ikke kommentere utspillet fra Norsk olje og gass.

Les også

Regjeringen om oljeprisfallet:  Vi er klare til å komme med tiltak

Les også

Brite åpner for å bli Statoil-sjef

Flere artikler

  1. Svarer på oljetoppkritikk: - Dette er hårsårt

  2. - Hva er det Erna holder på med?

  3. – Jeg forbereder Norge på omstilling

  4. Annonsørinnhold

  5. – Regjeringen spiller hasard med oljenæringen

  6. Betalt innhold

    Fnyser av påstander om oljesubsidiering