Her er Statoils rapport om terrorkatastrofen

FORNEBU (E24): Statoil var ikke godt nok forberedt da anlegget i In Amenas i Algerie ble angrepet i januar, mener granskingsgruppen.

GRANSKER: (sittende) konsernsjef i Statoil Helge Lund, styreleder Svein Rennemo og granskningsleder Torgeir Hagen som går til talerstolen under presentasjonen av granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie på en pressekonferanse i Statoils lokaler på Fornebu torsdag.

Håkon Mosvold Larsen
 • Line Midtsjø
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
 • Ingrid H. Indseth
Publisert:

Statoils interne granskingsgruppe er kritisk til ansvarsfordelingen mellom Statoil og de andre partene ved anlegget for sikkerheten for de ansatte i In Amenas.

- Rapporten er markert rød, det betyr at svakhetene er alvorlige, og at de må følges opp av ledelsen på høyt nivå, sier Svein Rennemo, styreleder i Statoil.

Rapporten mener Statoil og partnerne burde ha involvert seg mer i det praktiske sikkerhetsarbeidet, oppsummerer styrelederen videre.

- Oppfølgende tiltak må økes, sier han.

Gruppen la frem sine funn torsdag klokken 12. E24 følger pressekonferansen.

Ikke forberedt

Selv om det heter i rapporten at «verken Statoil eller joint venture-selskapet kunne ha forhindret angrepet» så understreker granskningsgruppen at det må settes spørsmålstegn ved om selskapene i for stor grad baserte seg på militær beskyttelse.

I tillegg mener gruppen at Statoil ikke hadde klart å forestille seg et angrep av en større væpnet gruppe, slik realiteten ble 16. januar i år da gassanlegget In Amenas i Algerie ble angrepet (se faktaboks).

Statoil driver det sammen med BP og Sonatrach, og 700 arbeidere ble tatt til fange. 40 ansatte ble drept, av dem fem fra Statoil.

Les hele Statoil-rapporten her.

Vil ikke plassere skyld

Torgeir Hagen har ledet granskingsgruppen. Han er tidligere sjef for Etterretningstjenesten, og har jobbet med rapporten siden februar i år.

- Jeg tror vi kan si at rapporten viser et godt bilde av det som skjedde under In Amenas 16. januar i år. Og jeg tror vi har et godt grunnlag for det andre spørsmålet, hva kan Statoil gjøre anderledes, åpnet Hagen presentasjonen på Fornebu torsdag.

Granskingsgruppen har gjort 136 intervjuer. Videre har de blant annet samarbeidet med FBI, Kripos og japansk, britisk og kanadisk politi. Gruppen har vært på anlegget i In Amenas to ganger.

- Vi har ikke hatt som formål å plassere skyld og ansvar. Formålet har vært å bidra til læring. Derfor er dette også en kritisk rapport. Vi har ikke vurdert spørsmål knyttet til Statoils strategi og videre utenlandsaktiviteter, presiserer Hagen.

Både konsernsjef Helge Lund og styreleder Svein Rennemo er til stede.

Granskingsgruppen gir Statoil 19 anbefalinger (se faktaboksen nederst) for hvordan sikkerheten ved In Amenas og andre anlegg i Algerie kan bli bedre.

De skal nå Statoil jobbe med å få gjennomført, og styret skal løpende følge opp om det blir gjennomført.

HER ER GRUPPENS HOVEDKONKLUSJONER:

 • De samlede ytre og indre sikkerhetstiltakene ved In Amenas sviktet, og klarte ikke å beskytte dem som var på anlegget mot angrepet 16. januar.
 • Det algeriske militæret klarte ikke å oppdage terroristene eller forhindre dem fra å nå anlegget.
 • Sikkerhetstiltakene ved anlegget var ikke konstruert for å motstå eller forsinke et angrep av en slik størrelse, og var basert på at den militære beskyttelsen fungerte effektivt.
 • Verken Statoil eller joint venture-selskapet kunne ha forhindret angrepet.
 • Granskningsgruppen finner imidlertid grunn til å sette spørsmålstegn ved om selskapene i for stor grad baserte seg på militær beskyttelse.
 • De hadde heller ikke forestilt seg at en større gruppe væpnede angripere kunne nå anlegget.
 • Joint venture-selskapets beredskapsorganisasjon ledet den sivile krisehåndteringen, med støtte fra Sonatrach og mange andre på stedet.
 • Statoils bidrag til krisehåndteringen var effektivt og profesjonelt. Granskningsgruppen har ikke funnet at Statoil kunne håndtert krisen på en annen måte som ville ha påvirket utfallet.

Konklusjonen om sikkerhet i Statoil:

 • Statoil har etablert systemer for styring av sikkerhetsrisiko, men selskapets samlede kapasitet, kompetanse og kultur må styrkes for å møte sikkerhetsrisikoen forbundet med aktivitet i krevende og komplekse omgivelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANLEGGET: Gassanlegget i In Amenas etter terrorangrepet.

Nilas Johnsen

Ikke vesentlige verdier

Stavanger Aftenblads beregninger tjente Statoil drøyt 3 milliarder kroner på virksomheten ved In Amenas-anlegget i 2012.

Selskapet tjente 5,3 milliarder ved In Salah-anlegget lenger vest, og totalt var omsetningen på drøyt 8,3 milliarder.

Statoil har over 20.000 ansatte og en omsetning på 723,4 milliarder kroner i 2012.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoils sikkerhet slaktes

 2. Al-Qaida hevder å stå bak Algerie-angrepet

 3. Helge Lund: - Dette har påvirket meg sterkt

 4. Granskingen av In Aménas-angrepet er klar

 5. Statoil gjenopptar normal drift ved terrorrammede In Amenas