Helge Lund: Avviser at han driver politisk spill

Nor-Shipping, Lillestrøm (E24): Statoil-sjefen vil ikke svikte Nord-Norge, men mener det var mest ryddig å annonsere utsettelsen av gigantprosjektet Johan Castberg nå.

- DRIVER IKKE POLITIKK: Statoil-sjef Helge Lund avviser at det er gått politikk i utsettelsen av Johan Castberg-feltet. Han håper Statoil nå klarer å finne mer olje i området for å forsvare investeringen. Arkivbilde.
Publisert:

Statoil-sjef Helge Lund mener regjeringens nye skatteskjerpelse for oljebransjen rammer de to viktigste prosjekttypene som vil løfte norsk sokkel i fremtiden.

Han avviser likevel at utspillet tirsdag morgen om at Statoil går inn for å utsette Johan Castberg-feltet er politisk motivert.

- Vi driver ikke politikk, vi driver butikk. Dette er en beslutning på bakgrunn av det kommersielle, sier Helge Lund.

Han mener Johan Castberg-prosjektet har så stor interesse både internt i Statoil og i samfunnet, at det var mest ryddig å varsle om Statoils synspunkt nå.

- Vi har kommet til at robustheten i prosjektet var for lav basert på det vi så, og at det var betydelig usikkerhet rundt viktige faktorer, sier Lund.

Ville ikke vente

Statoil har nylig satt i gang fire nye letebrønner i området rundt Johan Castberg. Statoil-sjefen mener ikke at selskapet er for tidlig ute når de varsler utsettelsen før resultatet fra disse brønnene er klare.

- Det er alltid en avvening. Vi hadde planer om å sette såkalte feed-kontrakter i sommer, og det føler vi nå at vi ikke er i stand til, sier Lund.

Les også: - Overrasket over at de går så høyt på banen

Statoil-sjefen vil ikke gå innpå hvor mye endringen i skattereglene hadde å si i forhold til andre forhold som kan ha skapt utfordringer for en utbygging.

- Det bidro negativt i regnestykket, er alt Statoil-sjefen vil si om den faktiske effekten av regjeringens skatteskjerpelse.

Vil ikke svikte Nord-Norge

Helge Lund har tidligere uttalt at Johan Castberg-feltet i Barentshavet er noe av det mest spennende han har vært med på som toppsjef i Statoil. Han avviser at han er skuffet over beslutningen om å utsette.

- Nei, jeg mener fortsatt at dette er en veldig riktig sak for Barentshavet og regionen. Jeg håper vi skal finner mer der når vi nå borer fire nye letebrønner.

Statoil-sjefen forsikrer om at ambisjonene i Nord-Norge ikke er lagt på hyllen.

Les også: - Må ikke tro ukritisk på Statoils propaganda

- Dette betyr ikke at vi ikke har videre utviklingsplaner for Nord-Norge, men det er veldig viktig at vi sjøsetter slike prosjekter på trygt vis og at vi er sikre på rammebetingelsene.

Feltene som skal løfte sokkelen

Statoil-sjefen mener det er to typer felt som skal løfte norsk sokkel videre i fremtiden, og han mener regjeringens skatteskjerpelse rammer nettopp disse.

Den ene typen er nye felt i områder der det mangler infrastruktur, slik som Johan Castberg. Den andre er eksisterende felt der man henter ut ressurser man ikke tidligere kunne.

- Etter at vi forstod dimensjonene av endringene i skatteforslaget har vi vært veldig tydelige i etterkant på at det er spesielt de to prosjekttypene som rammes. Det er de prosjekttypene som vi tror er viktige for utviklingen av norsk sokkel videre, sier Lund.

Han legger til at disse prosjekttypene allerede har et høyere nullprispunkt (oljeprisnivå som trengs for at de er lønnsomme) sammenlignet med andre prosjekt,.

- Fornuftig

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) møtte pressen etter å ha holdt et innlegg på Nor-Shipping-konferansen på Lillestrøm onsdag formiddag. Han mener det er fornuftig med en ny gjennomgang av prosjektet.

- Jeg tror det er viktig å si at Castberg har mange gode grunner til at man nå ønsker å se nærmere på det. Det er et prosjekt til nærmere 100 milliarder kroner, det har blitt dyrere enn man har forutsett; man har justert ressursestimatene noe ned, og endelig så er skattebetingelsene noe endret, sier olje og energiminister Ola Borten Moe.

- Ser man på summen av dette, tror jeg det er fornuftig at Statoil tar seg litt bedre tid, sier han.

Han legger til at han er helt sikker på at prosjektet blir bra til slutt.

- Jeg er trygg på at Castberg blir bygd ut, og jeg er også trygg på at vi får ilandføring.

VIKTIG: - Jeg mener det er fornuftig at man går igjennom så store prosjekt skikkelig og grundig, slik at man er helt sikker på at man finner helt optimale utbyggingsløsninger, og at man klarer å holde tid og budsjett, sier olje og energiminister Ola Borten Moe.

- Et svært viktig prosjekt

Statoil varslet i dag at det er endringer av oljeskatten som gjør at de utsetter. Til det sier Borten Moe:

- Statoil-sjefen sier til departementet at det er endringer i ressursanslag, noe høyere utbyggingskostnader og noe endringer i skatteregimet som gjør at de ser på prosjektet en gang til. Jeg mener det er fornuftig at man går igjennom så store prosjekt skikkelig og grundig, slik at man er helt sikker på at man finner helt optimale utbyggingsløsninger, og at man klarer å holde tid og budsjett.

Han vil ikke si at det er urovekkende at det er oljeskatten som bremser prosjektet.

- Den informasjonen jeg sitter på, tilsier at balanseprisen på prosjektet går opp fra i utgangspunktet 64 dollar fatet, til 74 dollar fatet, knyttet til at prosjektet blir dyrere enn man først hadde forutsett, og at ressursestimatene er justert noe ned.

- Isolert sett vil skatteendringer ifølge Statoil selv tilsvare 7 dollar fatet, fra 74 til 81 dollar fatet. Men fra 64 til 81 dollar skyldes 60 prosent forhold som selskapet selv kontrollerer. 7 dollar eller 40 prosent skyldes skatt. På toppen av dette så har regjeringen varslet at vi ønsker å utnytte handingsrommet i EØS-avtalen - som for Snøhvit - for å være helt sikker på at vi klarer å få på plass dette prosjektet.

- Dette er et svært viktig prosjekt for Norge og Nord-Norge, og at vi får ilandføring på Veidenes. Det vil trekke skatteregningen ned, sier olje og energiministeren.

Les flere saker fra Nor-Shipping

- Et arbeidsuhell som jeg håper de vil rette oppDNBs shippingsjef: - Man må gjøre grep når man kanPanel-debatt på Nor-Shipping: - Det er en revolusjonNor-Shipping i gang: - Velkommen til et glimt av fremtidenSunnmøringer inntok Tjuvholmen

Publisert:
Gå til e24.no