Eksperter om 40 dollar fatet: – Blir truffet når vi allerede ligger nede

En oljepris som forblir på 40 dollar fatet vil ramme norsk økonomi hardt, mener økonomer.

FORTSETTER NED: «Alle» trodde oljeprisen raskt skulle opp fra 40 dollar fatet i januar, men mandag falt oljeprisen til sitt laveste på nesten syv år. Bildet er tatt på Troll A-plattformen i Nordsjøen.

John Thomas Aarø
  • John Thomas Aarø
  • Anita Bakk Henriksen
Publisert:

Oljeprisen falt mandag ettermiddag til det laveste nivået siden starten på 2009.

Mandag kveld fortsetter oljeprisen nedturen, og et fat nordsjøolje (Brent spot) var på svært lave 40,83 dollar fatet – en nedgang på 5,3 prosent.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror en oljepris som blir liggende på 40 dollar i lengre tid vil ramme norsk økonomi – som allerede er i kraftig oljebrems – hardt.

– Det vil gjøre at vi vil bli truffet når vi allerede ligger nede. Det vil være godt merkbart i økonomien, sier Andreassen til E24.

– Det vil føre til en betydelig økning i arbeidsledigheten og kronekursen vil falle mer. I tillegg tror jeg boligmarkedet er utsatt, sier han til E24.

Usikkerheten er stor rundt hvor hardt oljebremsen vil ramme en særdeles oljesmurt norsk økonomi.

– En lavere oljepris vil gå videre utover lønnsomheten i enda flere prosjekter på norsk sokkel. Dette betyr at flere arbeidsplasser står i fare for å forsvinne, sier seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, Knut Anton Mork, til E24.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank

Frode Hansen

– En enda lavere pris fører til at problemene vi allerede har, blir mer presserende, legger han til.

Les også

Årsverste for oljeprisen

Lavere investeringer

Mandag kom det ytterligere indikasjoner på oljebremsen.

Seismikkselskapet Polarcus meldte på morgenkvisten at det nå slutter å betale på gjelden sin og at det forhandler med kreditorene om en langsiktig løsning. Deretter meldte oljeleverandøren National Oilwell Varco Norway må gjennom nok en runde med omfattende jobbkutt.

Allerede venter de fleste prognosemakerne, Andreassen og Mork inkludert, at oljeinvesteringene de neste årene vil falle om lag 30 prosent fra rekordåret 2014. I år anslås det et fall på om lag 15 prosent sammenlignet med 2014.

Med en oljepris som vedvarende holder seg på dagens nivåer, er det duket for kraftigere fall i oljeinvesteringene – som har vært den viktigste vekstimpulsen til den friske utviklingen i norsk økonomi siden finanskrisen, mener Andreassen.

– Da blir det svært få prosjekter på norsk sokkel som blir bygd ut, og det vil bringe investeringene vesentlig lavere enn det nå ligger an til. Det vil bli en lengre og hardere nedtur, sier han.

Tviler på langvarig 40-tall

Andreassen tviler imidlertid på at oljeprisen vil vedvare på 40-tallet eller det som verre er.

– Det er innenfor mulighetsrommet; oljeprisen har vært lavere i lange perioder. Men utfordringen er hvem som kan klare å produsere olje til den prisen. Det er ikke mange prosjekter som tåler den prisen, sier han.

Regnestykket er enkelt: En så lav oljepris vil gjøre at veldig mange oljeselskaper vil utsette sine investeringer. På lengre sikt vil dette gjøre at mindre olje produseres, noe som vil heve prisen.

Det er nemlig et oljemarked som drukner i altfor mye olje som er årsaken til den kraftige prisnedgangen.

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

John Thomas Aarø

Seigt oljefall

Det var i januar i år at oljeprisen falt under 40 dollar fatet for første gang i denne nedgangssykkelen.

Det skulle bli midlertidig. Det har bredt vært ventet, både fra prognosemakere og aktører i oljebransjen, at oljeprisen ville ta seg sakte, men sikkert opp til langt høyere nivåer.

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop

Men en oljepris som ikke har vært lavere på nær syv år, og som kryper nærmere og nærmere det smertefulle 30-tallet, er fasit mandag.

Oppdatering: Mandag kveld er oljeprisen (Brent spot) på det laveste notert til 40,58 dollar fatet.

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, tror Brent-oljen vil nå nivåer vi må enda lenger tilbake for å se.

– Jeg ser for meg at vi vil se en pris under 40 dollar allerede i første kvartal neste år, sa han til E24 tidligere mandag.

På spørsmål om hvordan markedet nå skal tilpasse seg, ser Schieldrop for seg tre sannsynlige scenarier.

– Det ene er en nedgang på konsumsiden, det andre er justering på produksjonssiden og det tredje er å bygge flere lager, sa Seb-analytikeren.

Les også

– Vil tynge oljeprisene inn i første kvartal

Ingen hjelp fra Opec

Fredag møttes landene i oljekartellet Opec til sitt årlige strategimøte. Det var knyttet stor spenning til om landene ville endre hvor mye olje landene produserer.

Kartellet besluttet til slutt, til tross for mye spekulasjon i forkant, å holde produksjonen foreløpig uendret.

Mork i Handelsbanken er oppgitt.

– Problemet nå er at de ikke klarer å bestemme seg for noe som helst. Saudi-Arabia gjør akkurat som de vil for tiden, og land som for eksempel Russland og Nigeria produserer nå masse olje på tross av de lave oljeprisene, sier Mork.

Hva tror du om oljeprisene fremover?

– Jeg vil være forsiktig med å spå oljeprisene, men så lenge markedet flommer over kan jeg med sikkerhet si at det i alle fall ikke blir en oppgang i tiden som kommer.

Les også

Årsverste for oljeprisen

Les også

– Vil gi markant økning i arbeidsledigheten

Les også

Frykter julerush av oppsigelser

Publisert:

Flere artikler

  1. Årsverste for oljeprisen

  2. Kyllingstad tror oljeprisen har nådd bunnen

  3. Fersk oversikt: Spekulanter med rekordmange veddemål på oljeprisfall

  4. Annonsørinnhold

  5. Venter oljepris under 50 dollar fatet i 2016

  6. Iran-uro gir høyeste oljepris på to år