Aker BP har høye mål men får ikke kuttet kostnadsnivået i år: – Vi vil ta ut gevinsten i årene fremover

Aker BP har valgt å satse tungt på de gamle kjempene Valhall og Ula på norsk sokkel. Det koster i form av store utgifter til vedlikehold og oppgraderinger, men konsernsjefen lover at de vil kunne høste store frukter fra innsatsen i årene fremover.

Finansdirektør Alexander Krane i Aker BP (t.h.) i samtale med konsernsjef Karl Johnny Hersvik.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Alexander og jeg har jobbet utrolig tett siden 2014. Han har gjort en fantastisk jobb og har en stor del av æren for at vi er der vi er i dag. Han har en innsatsvilje, en kompetanse og ikke minst en driv som har satt en gullstandard hos oss.

Det sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP på telefon med E24 torsdag morgen. Samtidig som selskapet annonserte nye mål og prognoser i forbindelse med at det arrangeres kapitalmarkedsdag, meldte selskapet også at mangeårig finansdirektør Alexander Krane slutter for å bli investeringsdirektør i Aker ASA.

Krane erstattes av David Torvik Tønne, mens Lene Landøy blir direktør med ansvar for strategi og forretningsutvikling.

I sine nye mål varsler Aker BP blant annet at:

 • At utbyttet økes fra 450 til 750 millioner dollar i 2019, og at det skal økes med 100 millioner årlig frem til 2023
 • Produksjonen skal tredobles frem til 2025
 • Investeringsbudsjettet økes fra 1,25 til 1,6 milliarder dollar i år, mens letebudsjettet økes fra 400 til 500 millioner dollar
 • Produksjonen er ventet å ligge flatt i år på 155.000 til 160.000 fat per dag
 • Produksjonskostnaden per fat er ventet å øke fra 12 til 12,5 dollar per fat i år, men falle til 7 dollar per fat innen 2025
Les også

Aker BPs kapitalmarkedsdag: Øker utbyttet kraftig og vil tredoble produksjonen

– Betydelig vedlikehold i 2019

Selv om Aker BP mener de skal klare å kutte produksjonskostnadene sine kraftig ned til 7 dollar fatet innen 2025, regner selskapet med en økning fra 12 til 12,5 dollar per fat i 2019.

Det forklarer konsernsjef Karl Johnny Hersvik med at man nå må ta ganske store grep på særlig to av feltene, som selskapet mener skal gi gevinster i årene fremover.

– På Ula og Valhall har vi sett oss nødt til å gjennomføre ganske store vedlikeholds- og modifikasjonsprosjekter, som i stor grad er pågående nå. Vi har jo endret strategi og ser for oss en lengre levetid på de to feltene enn man gjorde tidligere, da den forventede levetiden var kortere, sier Hersvik og fortsetter:

– Det betyr at vedlikeholdskostnadene blir betydelig høyere i 2019 enn det de vil være fremover, og selv om produksjonsveksten i 2019 blir svak, vil vi ta ut gevinsten av innsatsen vi nå gjør i årene fremover.

Ombyggingene som nå gjøres på Ula og Valhall skal gjøre feltene klare for å ta imot flere satellittfelt i årene fremover, og dermed også bidra til å opprettholde eller øke produksjonen.

Hersvik sier at et av hovedtemaene han skal snakke om på kapitalmarkedsdagen torsdag nettopp er hvordan de strategiske valgene man har gjort over flere år skal gjøre det mulig å både lete mye, investere aggressivt og utbetale gode utbytter.

– Vi skal klare å betale utbytter på et nivå som gir en direkteavkastning det vil forundre meg om du finner hos noen andre oljeselskaper, sier Hersvik.

Under presentasjonen på kapitalmarkedsdagen viste selskapet frem fremskrivningene for produksjon og kostnad per fat:

 • Selskapets produksjon vil nå en topp i 2020 basert på prosjektene som er sanksjonert (vedtatt bygget ut) i dag. Veksten man har et mål om må komme fra ikke-sanksjonerte prosjekter, altså prosjekter som ennå ikke formelt vedtatt.
 • NOAKA-utbyggingen i Nordsjøen vil også bidra med et stort løft fra 2022, men dette feltet er ikke vedtatt ennå og Aker BP og Equinor er fortsatt uenige om hvilket utbyggingskonsept man skal velge
 • Målet om å redusere produksjonskostnadene til 7 dollar per fat fra 12,5 dollar i år skal realiseres hvis man regner med ikke-sanksjonerte prosjekter. Regner man bare med prosjektene som er sanksjonert, vil produksjonskostnaden ende på 10 dollar per fat i 2025.
Les på E24+

Børskommentar: Et lykketreff fra Equinor kan få denne mannen til å glise bredt

– En balansegang

At Aker BP både øker utbyttene og samtidig mener de skal klare å øke investeringer og leteaktivitet kommer etter en grundig avveining av flere forhold, forklarer Alexander Krane.

Den avtroppende finansdirektøren sier at de har sett på dagens portefølje, hvordan kontantstrømmen i selskapet vil utvikle seg og hvordan man kan sikre en god organisk vekst (egenvekst før oppkjøp), opp mot ønsket om å gi aksjonærene en god avkastning.

– Det er en balansegang og vi prøver å ha flere tanker i hodet på en gang. Vi mener at kvaliteten på blant annet våre ikke-sanksjonerte prosjekter gjør det mulig å øke direkteavkastningen samtidig som vi ivaretar de andre hensynene, sier Alexander Krane til E24 torsdag morgen.

– Har oljeprisprognosene deres økt slik at dere regner med økte inntekter fra driften, og at man derfor kan betale mer utbytte?

– Vi regner jo på flere oljeprisscenarioer, men vi ønsker alltid å ha en robust balanser som kan tåle svingninger i oljeprisen underveis, sier Krane.

Les også

Saftig utbyttehopp fra Aker BP

Les også

– Sikkerhetsnivået på norsk sokkel skal være det beste

Les også

– Det største antallet noen gang

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Må låne penger hvis oljeprisen ligger under 80 dollar

 2. Equinor og Aker BP nærmer seg «fredsavtale»

 3. Saftig utbyttehopp fra Aker BP

 4. Annonsørinnhold

 5. – Jeg ser ikke på dette som en ideologisk kamp

 6. Aker BP-sjefen åpner for Noaka-løsning før nye boreresultater