Rystad Energy: – Vi har ikke sett bunnen i oljeprisen ennå

Drastiske coronatiltak har ført til et verdensmesterskap i å kutte anslagene for oljeetterspørsel, sier Rystad Energy, som tror oljeprisen i verste fall kan falle til ned mot 20 dollar fatet.

Illustrasjonsbilde fra Ekofisk-feltet.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Oljeprisen falt mandag til under 30 dollar fatet, mens den oljetunge hovedlisten på Oslo Børs på det meste falt med over 10 prosent og dermed var ned rundt 35 prosent så langt i år.

Årsaken til oljeprisfallet er ifølge Rystad Energy stadig nye tiltak for å begrense spredningen av coronaviruset (covid-19), blant annet gjennom karantene som er satt i sving i Frankrike og Spania i helgen. Dette har ført til et «verdensmesterskap» i å kutte utsiktene for oljeetterspørselen, mener analytikerne i Rystad.

– Oljeprisene har reagert ekstremt negativt, og vi tror, dessverre for oljeprodusentene men til fordel for den globale økonomien, at vi ikke har sett bunnen i oljeprisen helt ennå, sier Bjørnar Tonhaugen, leder for oljemarkeder i Rystad Energy.

– Det potensialet tapet i etterspørsel i mars-april kan være større enn det verden noensinne har sett før, akkurat når produsentene i Opec+ åpner slusene med nytt tilbud i markedene, sier Tonhaugen.

– I de kommende månedene kan det være behov for at oljeprisen faller til den kortsiktige marginalkostnaden for produksjon for å gi incentiv til tvungne nedstengninger av produksjon globalt, mens det også er økende risiko for at coronavirus-utbruddet faktisk kan føre til at produksjon blir innestengt, selv om produsenter ved lave priser vil gjøre alt de kan for å unngå redusert produksjon for å sikre kontantstrømmen, sier han.

Les også

Analytikere ser dobbel smell for oljeprisen: «Vi drukner i olje de neste månedene»

Amerikanske EIA venter den største nedgangen siden 2003 i etterspørselen etter flytende petroleum i første kvartal. Produksjonen skal derimot opp.

Kan ramle ned mot 20 dollar

Senior oljeanalytiker Paola Rodriguez-Masiu i Rystad Energy sier at nedstengningene av skoler, universiteter, restauranter og museer i land som Spania og over store deler av Europa bidrar til oljeprisfallet mandag.

– Legg til at Saudi-Arabia i helgen sendte et budskap om at de mener alvor, ved å inngå avtaler om å leie 25–30 store oljetankere som de vil laste opp senere denne måneden eller tidligere neste måned, sier hun.

– Vi mener at oljeprisen til og med kan falle til området rundt 20 dollar fatet for å sikre nedstengning av produksjon, siden den oppbyggingen av globale lagre som vi ser nå ikke er bærekraftig, legger Rodriguez-Masiu til.

Ved nyttår var oljeprisen 66 dollar fatet.

– Drukner i olje

Også DNB påpekte i et notat mandag at oljetilbudet fra Opec-landene og Russland vil øke, samtidig som etterspørselen svikter.

«Konklusjonen er enkel: Vi drukner i olje de neste månedene, som fører til et historisk overtilbud i oljemarkedet», skriver oljeanalytiker Helge André Martinsen i en oppdatering.

«Det akselererende coronautbruddet vil føre til en episk etterspørselskollaps, og kombinert med kraftig oppgang i Opec pluss-produksjonen er resultatet et massivt overforsynt oljemarked», skriver han.

Les også

Tidenes svakeste krone: – Det finnes ikke noen bunn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Rystad Energy
 3. Coronaviruset
 4. Saudi-Arabia
 5. Oslo Børs
 6. Oljeprisen
 7. Oljepris

Flere artikler

 1. Priskrig, kollaps og den lange veien tilbake: Dette preget oljemarkedet i året som gikk

 2. Fulle oljelagre etter coronakrisen kan dempe oljeprisen i lang tid

 3. Oljeprisen stiger: Ny orkan har stengt ned 80 prosent av oljeproduksjonen i Mexicogolfen

 4. Betalt innhold

  Derfor kan oljeprisfallet bli kortvarig

 5. Massiv overkapasitet på olje kan fort snu: Frykter oljemangel om få år