Ressursene på norsk sokkel

Lystabbe på gigantfeltet: 10.000 lamper ubrukelige

Over 10.000 lysarmaturer ble montert på Johan Sverdrup-feltet, men viste seg å være ubrukelige. Flere av dem ble byttet ut med armaturer av helt identisk design. Også de måtte byttes igjen. Jobben pågår ennå. Hvem som tar regningen er usikkert.

Pengemaskinen Johan Sverdrud fikk utfordringer med belysningen, da det viste seg at lysarmaturene hadde rustet og tok inn vann. Da måtte en diger jobb gjøres. Og den holder fortsatt på.

Ole Jørgen Bratland/Equinor
 • Lars Taraldsen
Publisert:,

En svært omfattende, manuell jobb har pågått på prestisjeprosjektet Johan Sverdrup i Nordsjøen siden sensommer/tidlig høst: Da over 10.000 lysarmaturene var på plass, viste det seg at flere av dem tok inn vann under en brannslukkingsøvelse.

Da startet den store jobben med å bytte armaturene, og det ble satt i sving over 100 elektrikere for å bytte dem ut. En del av armaturene ble byttet ut med armaturer av helt identisk design, før også disse måtte byttes ut enda en gang.

Historien starter med at det norske belysningsselskapet Glamox fikk kontrakt med Equinor på gigantprosjektet Johan Sverdrup.

Det ble blant selskapets største kontrakter noensinne: 100 millioner kroner.

Skulle skrive lyshistorie

En relativt liten kontrakt i oljesammenheng, men for det tradisjonsrike, norske belysningsselskapet var kontrakten diger.

I tillegg til Sverdrup-oppdraget var det også opsjoner på belysning av andre Equinor-prosjekter: Det brasilianske tungoljeprosjektet Peregrino, det omstridte Snorre 2040-prosjektet på norsk sokkel, og barentshavutbyggingen Johan Castberg.

Sverdrup skulle med denne kontrakten på sett og vis bli lyshistorisk: Det første oljefeltet i verden som kun blir belyst med LED-lys.

Kontrakten omfattet både lysarmaturer og flombelysning i sikre og eksplosjonsfarlige områder, og det store oljefeltet ville havnet i godt selskap: Både Storbritannias kongelige marine, Heathrow Airport, Svalbard globale frøhvelv, De Kuypers produksjonsanlegg for eggelikør og børsbygningen i Amsterdam er utstyrt med belysning fra det norske selskapet.

Også gassanlegget på Nyhamna har belysning fra Glamox.

Les på E24+

Johan Sverdrup kan vinne på Saudi-Arabias ambisjoner

Men noe gikk galt på prestisjeprosjektet i Nordsjøen: Flere av lysarmaturene kunne ikke brukes.

Det ble ifølge Equinor oppdaget da Sverdrup-plattformene testet brannslukkingssystemet, med store mengder skum og vann.

– Etter at brannslukkingssystemene ble testet på feltet, oppdaget vi en stund etter at det var vanninntrenging i lysarmaturer, som igjen hadde ført til korrosjon og gjennomtæring på noen av armaturene. Et omfattende opprettingsarbeid ble derfor satt i gang for å utbedre dette, og vi er bra i rute med jobben, sier Morten Eek, pressetalsmann for Equinor, til E24.

Jobben holder med andre ord på fortsatt.

– Situasjonen under kontroll

Armaturene tålte ikke tæringen fra saltvannet i de kraftige deluge-testene. Etter å ha fått hull i seg, kunne ikke lysarmaturene lenger anses som EX-sikre. Med en gasslekkasje, kombinert med en kortslutning i lysarmaturen, kunne det med andre ord potensielt ha vært farlig å bruke dem.

Equinor omtaler den store jobben som et føre-var-tiltak.

Les også

Nå er pengemaskinen i Nordsjøen åpnet: – Jeg synes 900 milliarder blir litt kjipt å si, så jeg runder opp til 1.000

– Beslutningen om å bytte ut armaturene er et føre-var-tiltak. Man bytter alt av tidligere type for å unngå at den utfordringen man er kjent med, utvikler seg som større problem senere. Det har med de krav vi selv og myndighetene setter til elektrisk utstyr og tennkildekontroll, sier Eek.

Han sier at situasjonen hele tiden har vært under kontroll.

– Situasjonen med lysarmaturene har hele tiden vært godt under kontroll med tanke på å utbedre det som var skadet av korrosjon før plattformen kom i produksjon, og også etter driftsstarten har dette vært godt ivaretatt, sier han.

– For å sikre tilfredsstillende belysning

I praksis betød dette at lysarmaturene måtte tas ned og byttes med nye.

Først var det snakk om enkelte armaturer i enkelte soner. Deretter økte omfanget til hele 3000 armaturer, noe blant annet Sysla har omtalt tidligere.

Etter hva E24 forstår er utbyttingsjobben en svært omstendelig jobb.

Nå opplyser Equinor til E24 at samtlige lysarmaturer skiftes ut. Det er over 10.000 av dem på Johan Sverdrup.

Deler av jobben er også større enn andre. Til å begynne med, da problemene ble oppdaget i fjor sommer, ble ubrukelige lysarmaturer skiftet ut med helt identiske armaturer, med samme design. Forskjellen var at de nye ikke var ødelagt.

– Det var for å sikre at vi hadde tilfredsstillende belysning av arbeidsområder, og at vi møtte krav som gjelder for belysning, ifølge Eek.

Les også

Milliardær og investor Jens Ulltveit-Moe stemmer MDG: – Eneste parti med et realistisk klimaprogram

Disse skal nå skiftes ut enda en gang, med nye armaturer fra leverandøren, med et annet design.

110 elektrikere ble satt til å gjøre den omfattende jobben, som altså fortsatt ikke er ferdig.

– Vi jobber tett med leverandøren som har levert oss en nny design av lysarmaturene til Johan Sverdrup, slik at vi unngår vanninntrenging i dem. Selve utskiftingen av armaturene utføres av ASK JV AS, som har ansvaret for øvrig fase 2-arbeid på feltsenteret, sier Morten Eek i Equinor.

– En garantisak

E24 vet ikke når jobben planlegges ferdigstilt, og har foreløpig ikke fått svar på dette av hverken av Equinor eller Glamox.

Vi har heller ikke fått svar på hvor mye den digre ekstrajobben koster, eller hvem som ender opp med å måtte betale.

Til E24 har Glamox fortalt at den kommersielle dialogen med Equinor ikke er over. Equinor sier at de ser på dette som en garantisak.

– Vi har dialog med leverandøren om det, sier Morten Eek.

Glamox har bekreftet at armaturer måtte skiftes, men har henvist til Equinor for detaljer om arbeidet.

Les også

Lundin-sjefen jakter fornybar profitt: – Vi trenger et prosjekt til

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Johan Sverdrup
 3. Equinor
 4. Glamox
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Petroleumstilsynet på Sverdrup-inspeksjon: Equinor glemte do på boredekket

 2. Betalt innhold

  Equinor i Brasil: Taper fem milliarder på rustne rør

 3. Betalt innhold

  Var aldri i tvil om å si ja til å ta over Norges største industriprosjekt

 4. Annonsørinnhold

 5. Stormer opp til full strid om norsk oljenæring etter corona: Slik blir kampen om oljeskatten

 6. Equinor slår tilbake etter Bellonas Castberg-varsel: Mener problemene er håndterbare