Oppgraderer kapasiteten med 7,5 prosent: Equinor øker på Hywind Tampen

Equinor øker kapasiteten i Norges første flytende havvindanlegg, Hywind Tampen. De 11 turbinene på anlegget får større effekt enn ventet.

Turbinene på Hywind Tampen får større kapasitet enn tidligere ventet. Her installeres bladene på en av turbinene i Gulen i det tidligere Sogn og Fjordane.
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i et brev til Olje- og energidepartementet fra Equinors prosjektdirektør for Hywind Tampen-prosjektet, Olav-Bernt Haga.

Det er turbinprodusenten Siemens Gamesa som leverer de 11 turbinene til Hywind Tampen-anlegget. De skulle opprinnelig ha en kapasitet på åtte megawatt hver, men nå er turbinene oppgradert til 8,6 megawatt.

Det betyr at Hywind Tampen får en samlet kapasitet på 94,6 megawatt i stedet for tidligere planlagte 88 megawatt.

– Oppgraderingen av turbinene er knyttet til Siemens Gamesas oppdatering av programvaren og optimaliseringen av hvordan turbinene drives, blant annet knyttet til vinklingen av bladene, sier Equinor-talsmann Gisle Ledel Johannessen til E24.

– Du kan sammenligne dette med en systemoppgradering av en Tesla, sier han.

Les også

Her slepes betongsøylene på 3200 tonn til siste stopp før Hywind Tampen

Koster fem milliarder

Hywind Tampen skal etter planen startes opp i tredje kvartal 2022, ifølge Equinor.

Prosjektet koster til rundt fem milliarder kroner. Equinor og partnerne får 2,3 milliarder i Enova-støtte og 566 millioner fra NOx-fondet til prosjektet, og kan også trekke fra 78 prosent av egne kostnader i prosjektet, siden det er omfattet av petroleumsskattesystemet.

Kraften fra Hywind Tampen skal bidra til å dempe behovet for lokalt produsert gasskraft på feltene Gullfaks og Snorre. Dette skal ifølge Equinor redusere feltenes utslipp med 200.000 tonn CO2-ekvivalenter årlig. Norges totale årlige klimautslipp er til sammenligning på rundt 50 millioner tonn.

Les også

Equinor vant ikke frem i havvindauksjoner: – Vi ser høy betalingsvilje

– Positive nyheter

Det er uklart hvor mye den økte kapasiteten i turbinene vil øke selve produksjonen fra anlegget. Equinor opplyser at kapasiteten i strømkablene og mottaket på plattformene ikke er oppgradert tilsvarende.

Økt kapasitet i turbinene vil likevel kunne bidra til å øke anleggets oppetid, ifølge Equinors brev til regjeringen.

– Den økte kapasiteten er positive nyheter for Hywind Tampen. Ved driftsforstyrrelser, eller hvis én turbin faller bort, så har vi mer å gå på fra de andre, sier Johannessen.

– Hvorfor har dere ikke lagt opp til økt kapasitet i mottakssystemet på plattformene, slik at all strømmen kan utnyttes?

– Det er alltid et spørsmål om hvor robust man skal gjøre et prosjekt. Hywind Tampen er et prosjekt med marginal økonomi, og partnerne har forsøkt å kutte kostnader der det er mulig. Men økt effekt vil kunne gi økt oppetid og bedre robusthet for anlegget over levetiden, sier Johannessen.

– Nå må vi få erfaring med drift av anlegget for å se hvor mye vi kan hente ut av denne kapasiteten, sier han.

Les også

Første del av Hywind-prosjektet ferdigstilt

Monteres i Gulen

Hywind Tampen er blant de største flytende prosjektene i verden, men prosjektet er lite sammenlignet med de bunnfaste havvindanleggene som bygges ut i Europa for tiden. Det største så langt er danske Ørsteds britiske prosjekt Hornsea 2, som består av 165 bunnfaste turbiner på åtte megawatt hver, altså totalt 1,32 gigawatt.

I konsekvensutredningen for Hywind Tampen-prosjektet er den årlige strømproduksjonen oppgitt til 0,38 terawattimer (TWh). Til sammenligning er Norges totale strømforbruk på rundt 140 TWh årlig.

De 11 understellene på Hywind Tampen leveres av Aker Solutions. Understellene ble nylig slept til Gulen i Vestland fylke, hvor turbinene og bladene nå blir montert før installasjonene slepes til havs. Understellene er 107,5 meter høye, og 90 meter av dette vil være under vann når de er installert.

Equinor bygget i 2017 ut verdens første flytende havvindanlegg, Hywind Scotland. Dette anlegget besto av fem turbiner og var på totalt 30 megawatt.

I det videre arbeidet med flytende vindkraft vurderer Equinor å ta i bruk turbiner på opp mot 20 megawatt. Blant de største turbinene i dag er V236 fra danske Vestas, som er på 15 megawatt. Selskapet vurderer også å ta i bruk halvt nedsenkbare flytende installasjoner til flytende havvind.

Les på E24+

Equinor-topp: Urealistisk at havvindparken Hywind Tampen vil bli lønnsom

Les også

Equinors gigantprosjekt i havvind har nådd en milepæl

Publisert:
Gå til e24.no