Strømprisen: Mer vann i magasinene i forrige uke
Det kom mer vann i norske kraftmagasiner i forrige uke, men særlig i Sørvest-Norge er det fortsatt uvanlig lav vannstand.
De siste ukene har det regnet mye, og det gir også mer vann i norske vannmagasiner. Ved utgangen av uke 43 var magasinene 71,3 prosent fulle, en oppgang på tre prosentpoeng fra uken før.
Det viser ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) onsdag.
Fortsatt er det mindre vann enn vanlig i magasinene. Medianen på denne tiden av året er en fyllingsgrad på 83,1 prosent, basert på tall fra de siste 20 årene. Det er imidlertid mer vann i magasinene nå enn i bunnåret 2006, da da det var 64 prosent fyllingsgrad i tilsvarende uke.
Den laveste fyllingen i uke 43 har Sørvest-Norge på 61,4 prosent. Dette er unormalt lavt, og skyldes blant annet tørt vær tidligere i år. Fyllingsgraden i dette området var imidlertid lavere i tørråret 2006, da den var på 53,8 prosent i samme uke.
I tredje kvartal gikk fyllingsgraden i prisområdet NO1 (Øst-Norge) og NO5 (Vest-Norge) under det historiske lavmålet, opplyste NVE i en melding tirsdag.
– Normalt pleier magasinene å fylles opp gjennom kvartalet. I år kom det mye mindre nedbør enn normalt, spesielt sør i Norge i siste halvdel av kvartalet. Dette ga mindre tilsig til magasinene. Fyllingsgraden i Norge har ikke vært så lav i september siden 2006, sa direktør Inga Nordberg i energi- og konsesjonsavdelingen i NVE ifølge meldingen.
Ved utgangen av forrrige uke hadde NO5 fortsatt den laveste vannstanden de siste 20 årene, mens fyllingsgraden i NO1 har steget og ikke lenger er den laveste i dette århundret.
Strømprisen har falt
Strømprisene har avtatt i det siste. I forrige uke falt strømprisen i Sør-Norge med 20 prosent fra uken før til 80 øre kilowattimen, ifølge NVE. Mildere vær og lavere forbruk bidro til prisfallet, ifølge direktoratet.
Sør-Norge hadde likevel Nordens dyreste strøm, samtidig som Midt- og Nord-Norge kunne nyte Nordens billigste strøm på rundt 14 øre kilowattimen, utenom nettleie og avgifter.
Strømprisen i Sør-Norge var også på om lag 80 øre kilowattimen i snitt i tredje kvartal. Dette er den høyeste snittprisen for et kvartal noensinne, ifølge NVE.
– Det er flere grunner til at kraftprisene i det sørlige Norge er så høye. Norge og Norden er tett knyttet til det europeiske kraftmarkedet gjennom mellomlandsforbindelser, og blir påvirket av kraftprisene der. I tillegg har vi et væravhengig kraftsystem, som gjør at lite nedbør kan bidra til å øke kraftprisene, sa Nordberg tirsdag.
Kostet 2.000 kroner mer
For en typisk husholdning på Østlandet ble strømkostnaden i tredje kvartal på rundt 3.360 kroner, utenom nettleie og elavgift. Det er nesten 2.000 kroner mer enn i tredje kvartal i 2019. En tilsvarende husholdning i Nord-Norge betalte om lag 1.370 kroner for strømmen i kvartalet, rundt 200 kroner mer enn i samme kvartal i 2019, ifølge NVE.
Det er store svingninger i strømmarkedet, og kontraktene på nordisk og tysk kraft for første kvartal 2022 har falt mye i det siste. Årsaken er ifølge NVE forventninger om mildere vær og mindre knapphet i det europeiske energimarkedet. Den siste tiden har høye priser på gass, kull og CO₂-kvoter bidratt til uvanlig høye strømpriser både i Europa og Norden.
– Europa er fortsatt avhengig av fossile energikilder for å dekke kraftetterspørselen. Når prisene på kull og gass stiger fører det også til høyere kraftpriser. I tillegg har prisen på CO2-kvoter økt, noe som også bidrar til å øke kostnaden på kraftproduksjon fra kull og gass, sa Nordberg tirsdag.
Fortsatt nettoeksportør
De siste årene har Norge økt sin utvekslingskapasitet mot utlandet med nye kabler til Tyskland og Storbritannia. I oktober ble det netto eksportert 1,2 terawattimer (TWh) kraft, opp fra 0,6 TWh i september, ifølge Statnett. Så langt i år har Norge eksportert 14 TWh strøm, mens det ble eksportert 20 TWh i hele fjor.
Den nye strømkabelen til Storbritannia ble satt i drift i oktober, og eksporterte nesten utelukkende kraft fra Norge til Storbritannia i sin første måned i drift, med unntak av noen timer hvor britene sendte strøm til Norge.
Norge var nettoeksportør av kraft i samtlige uker i tredje kvartal, men nettoeksporten var 2,2 TWh lavere enn i samme periode i fjor, ifølge NVE. Nettoeksporten for tredje kvartal var rundt fire prosent lavere enn snittet de siste fem årene, påpeker direktoratet.
Det ble produsert 32,7 TWh kraft i Norge i kvartalet, seks prosent mindre enn samme periode i fjor. Strømforbruket i Norge var på 27,5 TWh kraft i tredje kvartal, som er rundt to prosent mer enn snittet de siste fem årene, ifølge NVE.
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Magasinene ble tappet videre, men NVE er ikke bekymret: – Vi er bare i midten av september
Så dyr ble strømmen i desember
Mindre tapping av vannmagasinene i forrige uke
Lavere strømeksport i år enn snittet siste ti år: – Ikke slik at produksjonen raser av gårde nå
Har forståelse for strømpris-bekymringer: – Blir en betydelig utgiftspost