Analytikere tviler på Utsira-utsettelser

Analytikere tviler på Johan Sverdrup-utsettelse, men savner mer informasjon om opposisjonens Utsira-krav.

TVILER PÅ UTSETTELSE: Slik blir første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen på Utsirahøyden, ifølge Statoil. Analytikere tviler på at planene blir utsatt, etter at opposisjonen fredag slo i bordet med full elektrifisering av Utsirahøyden.

Statoil
 • John Thomas Aarø
Publisert:,

- Jeg tror dette vil medføre økte kostnader for oljeselskapene, særlig på Sverdrup, sier analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til E24.

Det sier han etter at opposisjonen på Stortinget fredag varslet at den krever full elektrifisering av Utsirahøyden.

- Det er naturlig å forvente at de økte kostnadene vil bli fordelt også utover de andre feltene på Utsirahøyden. Det vil ha en negativ økonomisk effekt på oljeselskapene, legger han til.

BAKGRUNN: - Krever full elektrifisering av Utsira-høyden

Analytiker Carl Christian Bachke i Nordea Markets etterlyser mer informasjon om kravet fra opposisjonen.

- Det er overhodet ikke klart hvilke krav som stilles. Nå må de stokke bena og finne ut hva dette innebærer, sier Bachke til E24.

Konsekvenser for Grieg

Kjetil Bakken, senioranalytiker i Carnegie

Carniegie

Han tror ikke dette vil få store konsekvenser for Ivar Aasen, ettersom den allerede har en strømordning.

Verre er det for Edvard Grieg, mener Bakken. Plattformen bygges ut med to gassturbiner, og spillvarmen fra disse brukes til å varme opp anlegget.

- Om de blir pålagt å stenge de to turbinene, må de byggen en alternativ varmekjele drevet av strøm. Det er det ikke plass til i dag, og da må det gjøres ombygginger på plattformen. Dette kan bli et potensielt problem, sier han, og peker på ombyggingskostnader og nedstengning av driften.

Johan Sverdrup skal etter planen starte opp i 2019.

Les også

- De har forskuttert behandlingen. Det beklager vi

Bakken tviler på at dagens krav fra opposisjonen får tidsmessige konsekvenser for Johan Sverdrup. Han mener imidlertid at dette kompliserer prosjektet, noe som dermed betyr økt risiko for at det kan ta lengre tid.

- Jeg tror dette handler mer om kostnader enn om tidsplan, sier Bakken.

Tviler på Sverdrup-utsettelse

- Vi kan regne scenarioer opp og ned, men på nåværende tidspunkt vet vi ikke hva dette innebærer for hverken Johan Sverdrup eller de andre feltene på Utsirahøyden, sier analytiker Bachke i Nordea Markets.

Carl Christian Bachke

Nordea Markets

Dersom Johan Sverdrup blir utsatt med ett år, regner Bachke seg frem til et verdifall på mellom syv og ni kroner for Det norske og et fall på mellom fem og syv kroner for Lundin Petroleum.

Bachke tviler imidlertid på at en utsettelse av Johan Sverdrup vil finne sted.

- Det skal mye til for at Sverdrup blir utsatt. Feltet har vært planlagt med strøm fra land uansett, og de har fortsatt såpass lang tid på seg. Da stiller jeg heller spørsmål til de andre feltene, for disse kommer i produksjon mye tidligere, sier han til E24.

Les også

- De fatter vedtak de ikke vet kostnaden av

Tror på løsning

Bachke i Nordea Markets peker på at Edvard Grieg er forventet å starte ved slutten av neste år. Analytikeren tror det vil la seg gjøre å finne overgangsordninger, slik at feltene ikke blir utsatt.

- Jeg er overbevist om at man her finner en god løsning at man unngår forsinkelser på feltene. Det kan for eksempel la seg gjøre ved at man lar feltene starte opp med gass, så legger man til rette for kabel som kan brukes når de har noe strøm å sende gjennom kabelen, sier Bachke.

Faller på børs

Elektrifiseringskravet fra opposisjonen sendte Statoil og Det norske ned på Oslo Børs.

Like før klokken 15.30 er Statoil-aksjen ned 0,61 prosent, mens Det norske er ned 4,13.

I Sverige har Lundin falt 2,33 prosent.

Les også:

Statoil om Utsira-kravet: Uklare konsekvenserAp avviser Utsira-kritikk: Ser ingen grunn til at utbyggingen blir utsattEkspert mener Statoil regner feil om Utsira-strømFrp mener Ap setter tusenvis av jobber i fareØker kostnaden på elektrifisering fra 6,5 til 13,2 milliarder

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Equinor

Flere artikler

 1. Utsira skal elektrifiseres så raskt som mulig

 2. - Ser ingen grunn til at utbyggingen blir utsatt

 3. Betalt innhold

  Statoil: Ett års utsettelse betyr 20 milliarder i tap

 4. Annonsørinnhold

 5. - I dag spretter vi en liten champagnekork

 6. Utsira-presset øker mot regjeringen og Statoil