Venezuela vurderer å øke oljeproduksjonen: – Ren fantasi, sier oljeanalytiker

– Én ting er hva man vil, noe annet er hva man kan få til, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

VURDERER ØKNING: Manuel Quevedo (til venstre) tok over oljeministerposten i november i fjor. Produksjonen har falt markant også siden den gang

Foto: PDVSA
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

– Ingenting er fundamentalt forandret. Det er ingen fremgang i forhandlingene med utenlandske kreditorer. Null bevegelse. Man føler ikke engang at man står noe sted, sier Bjarne Schieldrop, råvareanalytiker i SEB.

Med det uttrykker han den samme skepsisen som mange andre har møtt den ferske uttalelsen fra Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA med.

I en tweet fra 14. juli skriver PDVSA at selskapet sammen med president Nicolas Máduro og oljeminister Manuel Quevedo, som også er president i PDVSA, har analysert produksjonstallene for første halvår 2018.

De skal også ha diskutert muligheten for å øke oljeproduksjonen i årets andre halvdel.

Ifølge det cubanske statlige nyhetsbyrået Prensa Latina forklarte Quevedo at planen er å produsere opp mot Opec-kvoten på 1,9 millioner fat om dagen.

PDVSA-tweet: Vi har gjennomgått planer for å øke produksjonskapasiteten, skriver det statlige oljeselskapet.

Foto:

Der lå produksjonsnivået i fjor høst, men allerede da var trenden sterkt nedadgående og siden den gang har produksjonen falt til omtrent 1,3 millioner fat om dagen.

Markedet ville ha reagert

– Grunnen til produksjonsfallet er at landet ikke har penger til å investere, til reservedeler eller vedlikehold; de mister sentral oljeinfrastruktur til andre aktører i Karibien, de har ikke penger til å kjøpe lettolje fra USA som de bruker til å blande ut sin egen tyngre olje med, så de får ikke eksportert oljen, og folk med kompetanse rømmer landet, forklarer oljeanalytikeren.

Dermed kan man trygt si at Venezuela står midt i en negativ på alle områder, ifølge Schieldrop.

– At Venezuela skal klare å øke produksjonen neste halvår høres ut som ren fantasi. Hadde markedet trodd på dette hadde oljeprisen falt ganske kraftig, sier han.

Hør E24s podcast: Venezuela, en velsignelse for Opec, men en katastrofe for folket

Forventer under 1 mill. dagen

I 2016 lå Venezuelas gjennomsnittlige oljeproduksjon på 2,1 millioner, i 2017 sank snittet til 1,9 millioner og i år har fallet bare fortsatt.

TVILER: Råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Ifølge Oilprice.com produserte landet i snitt 1,34 millioner fat per dag i mai. Nettstedet skriver at tallet som landet selv rapporterer inn til Opec ligger en del høyere, på 1,5 millioner fat.

– Hva har Venezuela å vinne på å fremstå som at de har større kapasitet enn de har?

– Man ser det samme med selskaper på konkursens rand. De blånekter inntil de kommer tilbake fra skifteretten. Altså, Venezuela kan godt bestemme seg for å øke produksjonen, men én ting er hva man vil, noe annet er hva man kan få til, sier Schieldrop.

SEB-analytikeren forteller at alle piler peker nedover for Venezuela og at han forventer at produksjonen i tiden fremover vil fortsette å synke, ikke stige.

Den magiske grensen på én million fat om dagen tror Schieldrop at Venezuela vil falle under i løpet av året som kommer.

Lang prosess før økning

Så sent som i 2014 var Venezuela verdens 12. største oljeprodusent med en produksjon på 2,69 millioner fat per dag, ifølge den amerikanske energiadministrasjonen EIA. I år er produksjonen i første kvartal i Venezuela, landet med verdens største oljereserver, falt til laveste nivå på 33 år, ifølge Reuters.

– Hva vil det i så fall bety for markedet om landet faktisk klarer å øke produksjonen neste halvår?

Les også

Snart nede i én million fat per dag: Venezuelas oljefall fortsetter

– Jeg ser det ikke skje. Landet må si så fall gjennom en lang prosess først. Det må finne sted reelle gjeldsforhandlinger, og de vil måtte pågå en stund før man får en endelig avtale. Så må Venezuela klare å skape tillit hos de som låner ut penger. For øyeblikket er de ikke i nærheten av å ha tillit – de har ikke penger til å betale det de skylder. Deretter må de låne masse penger for å komme i gang igjen og så holde på en stund for å få opp produksjonen. I tillegg må de få alle arbeiderne som har reist ut av Venezuela tilbake. Og dette skal skje på tross av Trumps harde linje overfor landet, sier Schieldrop.

– Venezuela er ikke Saudi-Arabia. De kan ikke bare skru opp produksjonen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Kina investerer 2 milliarder i Venezuelas oljekjempe

  2. Snart nede i én million fat per dag: Venezuelas oljefall fortsetter

  3. Disse to afrikanske landene kan få oljeprisen over 100 dollar

  4. – Dette mønsteret har vi ikke sett på lenge

  5. Oljeprisen kraftig opp før dramatisk Opec-møte: – Det er en litt vel høy optimisme