Drømmer du om oljebransjen? Her er arbeidsgivernes beste tips

Vær fleksibel og mobil – og ha tro på fremtiden, er blant oljebransjens råd til unge lovende.

LYS I ENDEN: Dersom du begynner oljestudiene i dag, har du gode jobbmuligheter når du går ut om fem år, mener bransjen selv. Her fra Deepsea Atlantic på Hanøytangen. Plattformen er nå i drift på Johan Sverdrup-feltet.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
 • Linn Johansen
Publisert:

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass har spurt lederne i en rekke norske oljeselskaper om hva de vil si til dagens studenter.

Dersom du begynner å studere nå, trenger du ikke å bekymre deg for fremtiden, skal vi tro bransjen selv.

– Studenter som begynner i år vil ha veldig god mulighet til å gå rett i jobb når de er ferdige. Det samme gjelder studenter som nå er halvveis i et femårsløp, sier styreformann Torjer Halle i Schlumberger Norge.

De som derimot er ferdige i år eller neste år vil trolig måtte smøre seg med tålmodighet, sier han.

Nye oljekutt

Totalt har Schlumberger og den norske direktøren Pål Kibsgaard kuttet 16.000 ansatte hittil i år.

I kvartalsrapporten som ble lagt frem fredag sier imidlertid Kibsgaard at det ser ut til at selskapet har nådd bunnen av syklusen.

Les også

Norske Pål har kuttet 16.000 ansatte hittil i år

Aller helst ønsker Halle seg studenter med biologi-, kjemi- og miljøutdannelse, ingeniørfag eller IKT. Han mener realfag er en trygg retning uavhengig av hvordan det går med oljen.

– Hvis du har tro på fremtiden og prognosen som sier at vi trenger mer energi om vi blir flere folk i verden, bør du velge en realfagsrettet utdannelse. Om du havner i solar-, vind- eller olje- og gassindustrien får så være, men du er i hvert fall sikret jobb. Verden må ha energi.

Trenger ingeniører og geologer

Torsdag ble det kjent at riggselskapet Maersk Drilling Norge må nedbemanne ytterligere 130 ansatte i forbindelse med at to kontrakter løper ut. Fredag opplyser Songa Offshore at de må kutte mer enn 300 ansatte dersom de ikke får sine kontrakter fornyet.

Tall som megler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets har hentet inn, viser at mer enn 37.000 har mistet oljejobben siden starten av 2014.

Størst er kuttene for Aker Solutions (opptil 3.170 kutt) Statoil (opptil 3.023 kutt), FMC Technologies (opptil 1.475 kutt), Aibel (1.300 kutt) og Bilfinger (1.050 kutt).

Administrerende direktør Bernd Schrimpf i Wintershall Norge er imidlertid sikker på at olje- og gassbransjen trenger både ingeniører og geologer i tiden fremover.

– Vær fleksibel og mobil. Hvis arbeidsmarkedet er trått – stol på at det vil forbedre seg og bruk tiden på å utvikle kvalifikasjonene dine. Slutt aldri med å lære, er hans tips til ferske studenter og nyutdannede.

Les også

Oljeservice-toppene om markedet: Knalltøft, men oversiktlig

– Jeg er sikker på at olje og gass vil fortsette å spille en viktig rolle i norsk økonomi fremover. Hvis Norge skal beholde sin posisjon som ledene innenfor teknologi og olje- og gassproduksjon så trenger vi en rekke ingeniører og geologer, legger han til.

Studentene svikter

Oljebremsen har fått unge lovende til å velge radikalt annerledes når de søker høyere utdanning. Ved Universitetet i Tromsø hadde et av oljestudiene bare to søkere.

For første gang er det ledige plasser på oljestudier. Interessen for oljestudier stuper nemlig landet over.

– Jeg kan forstå at studentene velger som de gjør – for det er ikke akkurat så mye optimisme rundt denne bransjen i offentligheten, sier informasjonssjef Øyvind Askeland i Norsk olje og Gass til E24.

Det er han som har hentet inn sitatene fra oljelederne.

– De som søker seg inn på studier har gjerne ikke opplevd nedgang før, men dette er folk som har jobbet lenge i bransjen. De har sett at det går opp og ned, sier Askeland og legger til:

Les også

TV: Dette mener Norsk olje og gass om utsiktene på norsk sokkel

– Det kommer til å bli et behov for flere kloke hoder og flinke hender i olje- og gassnæringen. Derfor er det viktig at studentene tør å satse inn i en bransje som tross alt har en lang fremtid foran seg.

– Vær nysgjerrig

Administrerende direktør Tor Arnesen i Shell Norge stemmer i:

– Vår bransje er livskraftig, leverer produkter som verden trenger og har mange interessante jobber for generasjoner som kommer, slår han fast.

Arnesen mener bransjen mer enn noen gang har behov for kloke hoder som kan løse utfordringene bransjen står overfor.

– Tilegne deg kompetanse, se muligheter, bli kjent med bransjen og vær nysgjerrig, vitebegjærlig og fremoverlent, er hans tips.

Les også

Kun to søkere til oljestudium i Tromsø

John Stangeland i NorSea Group er overbevist om at det fortsatt vil være behov for å ansette i olje- og gassbransjen.

– Vi ser et stadig økende behov for yngre mennesker, både fordi arbeidsstyrken blir eldre og mange går av med pensjon, men også fordi det stadig kreves mer IKT-kompetanse, sier Stangeland.

Hardere konkurranse

Han mener det er viktigere enn noen gang å ha en god utdannelse i bunnen.

– Konkurransen blir hardere i alle bransjer og det er mye bra å velge i. For administrative stillinger med lederansvar ser vi etter bredde i utdannelsen, og da på et minimum av tre års høyskole. Hvis du vet hva du vil jobbe med – ta en spesialistutdannelse. Hvis ikke handler det om å være fleksibel, sier han.

Selv foretrekker Stangeland kombinasjonsutdannelser, som for eksempel økonomiutdannelse kombinert med ingeniør, juss eller HR.

Les også

50 år siden startskuddet for norsk oljeboring

Les også

Kun to søkere til oljestudium i Tromsø

Les også

Norske Pål har kuttet 16.000 ansatte hittil i år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Studentliv
 3. Nordsjøen
 4. Teknologi

Flere artikler

 1. Kun to søkere til oljestudium i Tromsø

 2. Dette bør du tenke på når du søker studier

 3. Betalt innhold

  Næringslivet har behov for flere ingeniører

 4. Betalt innhold

  Drømmen ble til virkelighet. Nå har Lilli (20) fått fast jobb på plattform.

 5. Betalt innhold

  Oljekrisen skremmer ikke studentene fra teknologi