Miljøverner om Equinors dystre klimascenarioer: – Altfor pessimistiske

Equinor gir et for dystert bilde av den globale energiomstillingen, mener miljøvernere. – På en måte får vi jo håpe det, sier Equinors sjeføkonom.

MØRKE SKYER: Equinor tegner et dystert klimabildet, men miljøvernere mener oljeselskapet er vel pessimistisk.

Foto: Wolfgang Rattay Reuters Creative
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Equinor reiser en advarende finger i klimadebatten, ett år etter at selskapet sa at det trengs umiddelbare tiltak for å nå verdens klimamål.

«Omleggingen mot et mer bærekraftig energisystem går for sakte», skriver energiselskapet i en melding.

I den årlige rapporten «Energy Perspectives» beskriver selskapet tre mulige fremtidsbilder for verdens energimiks i 2050, og antyder at politikerne må gripe inn med betydelig strengere klimapolitikk for at klimamålene fra Paris skal nås.

Les mer: Equinor-rapport om energiomstillingen: – Går for sakte

Flere miljøvernere mener at Equinor tegner et for pessimistisk bilde av utviklingen, særlig innen fornybar energi.

– De er altfor pessimistiske. De er dessverre alltid i etterkant med sine prognoser på både mulighetene og det som faktisk skjer på fornybart, sier Martin Norman i Greenpeace til E24.

– De sier det går for sent, men fokuserer dessverre mest på «drill, baby, drill» ikke «snurr, baby, snurr» – siden vindkraft åpenbart er selskapets vei inn i fornybar energiproduksjon, legger han til.

Les også

Equinor-sjef Eldar Sætre skal møte paven på klimakonferanse

– Kan komme nedenfra

Miljøstiftelsen Zero mener at Equinor undervurderer endringskraften i at fornybare løsninger bli billigere, og legger for mye av forventningene sine for å nå klimamålene på politikerne alene.

– Men endringer kan like godt komme nedenfra, fra selskaper, forbrukere og land som ønsker å ta i bruk den billigste teknologien, sier Jon Evang i Zero til E24.

– Er Equinor for pessimistiske?

– Det er bra at Equinor deler sine tanker om hvordan energimarkedene utvikler seg. Men ingen av disse scenarioene er konsistente med å nå 1,5-gradersmålet. Så i den forstand er de for pessimistiske. De kunne hatt som utgangspunkt at klimapolitikken lykkes, og at sterk nok virkemiddelbruk vil kunne bidra til å nå målene, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

FERSK RAPPORT: Equinor og sjeføkonom Eirik Wærness advarer om at verdens omstilling til et bærekraftig energisystem går for sakte, i sin åttende «Energy Perspectives»-rapport. Miljøvernere mener rapporten tegner et for pessimistisk bilde av utviklingen.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Håper de er for pessimistiske

Equinors sjeføkonom Eirik Wærness la torsdag frem rapporten på et debattmøte i Oslo. Han sier at verden utvikler seg på en måte som gjør at klimamålene ikke vil nås.

– Er dere for pessimistiske, som noen antyder?

– På en måte får vi jo håpe det, sier Wærness til E24.

Han sier at Equinor ønsker at verden skal nå klimamålene, selv om bare ett av de tre fremtidsbildene selskapet tegner opp i rapporten, legger opp til en slik utvikling.

Det er nemlig et enormt system innen transport, energi og landbruk som må skiftes ut for at man skal kunne redusere de globale utslippene, og det vil ta tid. Etter tre års flat utvikling i globale CO2-utslipp, økte de igjen i fjor til nytt rekordnivå.

– Når vi ser på veldig rask og positiv utvikling både på elektrifisering av transportsektoren og ny fornybar elektrisitet, tror jeg vi av og til glemmer litt hvor svært det systemet som skal erstattes er, sier Wærness.

– Det er veldig positivt at det ble solgt over én million nye elbiler i fjor, men det ble solgt 79 millioner med vanlig forbrenningsmotor, og det var like mange som året før, sier han.

Wærness mener politikerne har vært for trege til å gjennomføre klimapolitikken etter Paris-avtalen. Samtidig har USAs president sagt han vil trekke landet ut av avtalen, og den geopolitiske utviklingen går ifølge Equinor i feil retning.

– Vi samarbeider for dårlig, rett og slett, sier Wærness.

– Ned mot 1,5 grader

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet mener Equinor har blitt mer realistiske enn tidligere, fordi de nå baserer rapporten sin på et karbonbudsjett (hvor mye CO2 verden kan slippe ut) som er mer i tråd med klimamålene fra Paris-avtalen enn før.

– Samtidig er det viktig å huske at det som står i Paris-avtalen er at vi skal komme godt under to grader, og aller helst ned mot 1,5 grader. Den utfordringen har man fortsatt ikke svart på, sa hun på debattmøtet i Oslo der rapporten ble presentert.

Les også

Equinor-rapport om energiomstillingen: – Går for sakte

– Equinors fremskrivninger fortjener ros, fordi de er blant de beste som kommer fra oljeselskapene, og de viser både usikkerhetene og handlingsrommet som det gir. Samtidig kan det bli bedre, sier Lundberg.

Equinor-rapporten legger opp til at verden maksimalt kan slippe ut 816 milliarder tonn CO2 til 2050 innenfor togradersmålet. Et mål på 1,5 graders oppvarming vil kutte tallet enda mer, men Wærness og Equinor har ikke tatt dette inn i sine bereninger ennå.

– Det å illustrere baner som er enda mer ekstreme, vil gjøre det enda mer tydelig at det er krevende, men dette er mer enn krevende nok, sier han.

Strategien er viktigst

– Det er ingen grunn til å kritisere Equinor for å si at dette er en svær jobb, sier Anders Bjartnes, redaktør for tidsskriftet Energi og klima.

– Rapporten gir et dystert bilde, er Equinor for pessimistisk?

– Saklig sett har de helt rett, det er ingen tvil om at det går altfor sakte. Det å tegne et nokså svart bilde, det mener jeg er riktig. Det bygges ut mye sol og vind, men det er ikke mange tegn til at det faktisk skjer en avkarbonisering av kraftproduksjonen. Du får bare mer av alt, sier han.

Han mener det viktigste med rapporten er hvordan Equinor vil la sin strategi preges av konklusjonene i den. Selskapet har sagt at det vil slutte å investere i tungolje og kanadiske oljesand.

– Ligger det mer i utviklingen de siste par årene og i navneskiftet, om at de vil begynne å ta beslutninger som øker sjansen for å nå togradersmålet? Det er spørsmålet, sier Bjartnes.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Klima
 2. Fornybar energi
 3. Olje og gass
 4. Vindkraft
 5. Solenergi

Flere artikler

 1. – Omstillingen går rett og slett for sakte

 2. Fersk Equinor-rapport: – Energiomstillingen går for sakte

 3. Equinor legger frem fersk energirapport: – Jo lenger vi går i feil retning, jo vanskeligere blir det å omstille

 4. Betalt innhold

  Klimarapport fra Equinor: – En bærekraftig fremtid blir stadig verre å få til

 5. – Dagens klimatiltak er i langt ifra nok