Maersk Drilling varsles om pålegg etter Tambar-ulykken: – Vi har identifisert alvorlige mangler

Riggselskapet Maersk Drilling får kraftig kritikk av Petroleumstilsynet etter dødsulykken i desember, der én omkom og én ble alvorlig skadet.

Boreriggen Maersk Interceptor som for tiden borer brønner på Tambarfeltet i Nordsjøen for Aker BP. En person omkom i en ulykke på riggen i desember.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter dødsulykken på Aker BPs Tambar-felt i Nordsjøen 7. desember 2017 kommer Petroleumstilsynet nå med et varsel om pålegg til riggselskapet Maersk Drilling.

Det var under en vedlikeholdsoperasjon ombord på riggen Maersk Interceptor at ulykken skjedde, da en råvannspumpe skulle løftes ombord på riggen.

– I forbindelse med vår gransking av dødsulykken på Maersk Interceptor 7. desember 2017 har vi identifisert alvorlige mangler ved systemer og prosesser for materialhåndtering, skriver tilsynet.

Maersk Drilling pålegges nå:

 • Å gjennomgå systemene sine for oppfølging og bruk av løst løfteutstyr på alle innretninger på norsk sokkel, inkludert opplæringen av personell
 • Å systematisk kartlegge og gjennomgå alle operasjoner i forbindelse med installasjon av råvannspumper på alle innretninger i bruk på norsk sokkel, og gjennomføre nødvendige tiltak

Riggselskapet har frem til 28. februar for å etterleve pålegget, og de må innen 11. januar presentere en plan for hvordan de skal gjøre det overfor tilsynet.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt og vil etterleve varselet fra Petroleumstilsynet angående hendelsen, sier administrerende direktør i Maersk Drilling Norge, Jakob Korsgaard i en uttalelse.

Av hensyn til de pågående undersøkelsene i saken, internt og eksternt, ønsker ikke Korsgaard å kommentere detaljene i varselet fra tilsynet.

– Vi skal komme til bunns i årsakene til denne hendelsen, sier han og fortsetter:

– Vi tilbyr også vår fulle støtte til etterforskningen som gjennomføres av norsk politi og Petroleumstilsynet.

Interngransking snart klar

– Vi og Maersk tar dette på det største alvor, og vi vil ha tett dialog med Petroleumstilsynet angående oppfølgingen, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i Aker BP til E24.

Oljeselskapet er operatør på Tambar-feltet og er oppdragsgiver til Maersk Drilling.

– Inntil pålegget er lukket og vår egen granskingsrapport er ferdig vil vi ikke gi noen ytterligere kommentarer til saken, sier Faret videre.

Granskingsrapporten han henviser til er Aker BP og Maersk Drillings egen interngransking. Den skal ifølge Faret være ferdig i månedsskiftet januar/februar.

Les også

Sikkerhet hovedtema for topplederkonferanse for olje og gass

Plukket opp av vannet

Den omkomne personen var en norsk statsborger som falt i vannet under vedlikeholdsoperasjonen.

Han ble plukket opp av et beredskapsfartøy og fraktet til Haukeland sykehus i Bergen med helikopter, men livet sto ikke til å redde. Den andre Mærsk Drilling-ansatte ble skadet i ulykken og ble fraktet til Stavanger Universitetssykehus.

I etterkant av ulykken uttalte Maersk Drilling-sjefen og Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik at de ville gjøre alt i sin makt for å bistå i granskingen og for å komme til bunns i årsaken til ulykken, samt bistå de etterlatte kollegaene og pårørende.

Les også

Gransker dødsulykke i Nordsjøen

Les også

En person bekreftet omkommet i ulykke i Nordsjøen

Les også

Aker BP bygger ut tre felt i slengen: Investerer over 15 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mærsk
 2. Det norske oljeselskap
 3. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  - Alvorlige mangler etter dødsulykken på Maersk-riggen

 2. Ptil-rapport om Mærsk-dødsulykken: Fant syv regelbrudd

 3. Betalt innhold

  Ptil om årsak til dødsulykke: Løftestroppen røk på grunn av overbelastning

 4. Betalt innhold

  Tambar-feltet startet opp igjen etter dødsulykke

 5. Betalt innhold

  Nok en hendelse på ulykkesriggen på Tambar-feltet