Plutselig oljefall etter lagertallene: Laveste oljepris siden november i fjor

En nedgang i den amerikanske lagerbeholdningen av oljen sendte prisen opp en liten stund, men så snudde det brått.

NY KNEKK: Grafen viser utviklingen i nordsjøoljen (Brent) de siste to dagene. Den første knekken kom etter nye Libya-tall tirsdag, mens vi fikk en ny knekk onsdag. Den røde sirkelen markerer prisløftet vi så etter onsdagens lagertall fra USA.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter at ukens oljelagertall kom tidligere onsdag ettermiddag fikk oljeprisen et lite løft (markert i rødt) før den plutselig falt kraftig.

Nordsjøoljen prises i 19:30-tiden onsdag kveld til 44,60 dollar per fat, ned 3,1 prosent for dagen. Vi må helt tilbake til november i fjor for å finne en så lav pris.

Prisfallet på olje har også satt fart i valutamarkedet. Den norske kronen er samlet sett 0,35 prosent svakere mot euroen, som nå koster 9,54 kroner. En dollar koster 8,55 kroner, en svekkelse på 0,18 prosent.

Kronen startet dagen med en svekkelse, men så en stund ut til å hente seg inn igjen. Nå er den oppturen borte.

Grafen over viser utviklingen i oljeprisen over de siste to dagene. Tirsdag fikk oljeprisen seg en knekk etter at det kom ferske tall fra Libya som viste en overraskende sterk produksjon.

Da de amerikanske ukentlige lagertallene kom onsdag steg oljeprisen med om lag 30 cent, ettersom lagerbeholdningen falt med 2,5 millioner fat, mens det bare var ventet et fall på 1,0 million.

– Et brutalt nedsalg, selv etter en større en ventet nedgang i EIA-dataene, skriver investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Pareto Securities på Twitter, med referanse til oljelagertallene.

– Oppdaterte lagerbeholdninger er ingen Jgame changer», sier Anthony Headrick, energimarkedsanalytiker hos CHS Hedging, ifølge CNBC.

– Spesielt når råoljeproduksjon i de nedre 48 (USA unntatt Alaska og Hawaii, journ.anm.) steg med 25.000 fat dagen, sier han videre.

Fortsatt for mye olje

Selv om oljeetterspørselen tikker jevnt og trutt oppover, er det fortsatt rikelig med olje i markedet, og det er nettopp det som får skylden for at oljeprisen ikke henter seg inn. Det var overskuddet av olje som fikk prisen til å rase ned fra 100-tallet i 2014.

– Det fundamentale i markedet har ikke endret seg (...) Amerikanske råolje- og bensinbeholdninger er betydelig høyere enn det gjennomsnittlige femårige nivået, som tynger prisene. Samtidig øker produksjonen fortsatt i landet, sier Abhishek Kumar, senior energianalytiker hos Interfax Energys Global Gas Analytics i London, ifølge CNBC.

Oljeprisen fikk seg som nevnt også en knekk tirsdag, etter at det ble kjent at produksjonen fra Libya har steget til det høyeste nivået på fire år, og det har kommet meldinger om økende lagring av olje på kjøl, ifølge Bloomberg.

– Det vi ser er at Libya kommer tilbake med større volumer. Flere felt skal i produksjon, sa oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24 tirsdag.

Hun viser til at landet gradvis har økt produksjonen fra 300.000-400.000 fat per dag til nesten det dobbelte.

– Det er en ganske stor endring i produksjon, og de har sagt at de ønsker å nå over en million fat. De siste året har Libya klart å øke gradvis. Det er lenge siden vi har sett de volumene de har nå har. Det gir en utfordring for OPEC, sa oljeanalytikeren.

Saltvedt pekte også på at det igjen leies inn store oljetankskip (VLCC) til lagring av olje.

– Vi ser at det bygges flytende lagre igjen, sier analytikeren.

Hun og Nordea Markets dro for øvrig ned oljeprisanslagene sine i forrige uke med tre dollar per fat både for 2017 og 2018, til henholdsvis 54 og 59 dollar.

Samtidig har DNB Markets fortsatt sin prognose om at vi skal se 70 dollar fatet i løpet av fjerde kvartal, og det samme nivået for 2018.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ny årsverste for oljeprisen

  2. – Akkurat nå ser det ganske surt ut

  3. Nervøst oljemarked før viktig tallslipp

  4. Nordea Markets drar ned oljeprisprognosene

  5. Betalt innhold

    – Det kan bli tøft for norske selskaper med dagens oljepris