Grønn teknologi

Iberdrola kjøper seg inn i svensk havvind: – Vi er kjempeglade

Fornybargiganten Iberdrola sikrer seg andeler planlagt svensk havvind på totalt 9.000 megawatt. – Det er en fantastisk partner, sier grunnlegger Mattias Wärn i Svea Vind Offshore AB.

Fornybarkjempen Iberdrola kjøper seg inn i svenske havvindprosjekter som er under utvikling. Bildet er fra det danske havvindanlegget Horns Rev 2.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Flere av Norges naboland har store planer for havvind.

Storbritannia har alt bygget ut store mengder, med aktører som Ørsted, Equinor og SSE på laget, og Tyskland, Nederland og Danmark har bygget en rekke prosjekter med flere på trappene.

Norge har enorme havvindressurser, men så langt bare én mindre havvindpark under utvikling, den flytende havvindparken Hywind Tampen på 88 megawatt, som skal drive to oljefelt.

Les også

Equinor har valgt base til gigantprosjekt: Havvind skaper britiske jobber

Samtidig melder også Sverige seg på innen havvind. Fornybargiganten Iberdrola har sikret seg muligheter i en rekke planlagte prosjekter utenfor Sveriges østkyst på totalt 9.000 megawatt.

Havvind seiler opp som en sentral løsning for å redusere CO2-utslipp, og gir i tillegg store forretningsmuligheter. Rystad Energy anslår at investeringene i havvind i Europa vil passere oljeinvesteringene i 2022.

Norske aktører gjør også mye på havvind i utlandet. Equinor skal bygge kjempeanlegget Empire Wind til 25 milliarder kroner i USA og Doggerbank i Storbritannia til opp mot 100 milliarder.

Les også

Åpner for større havvindprosjekter

Utviklet prosjektene i årevis

Iberdrola sikrer seg nå muligheten til å være hovedeier i til sammen åtte havvindprosjekter som er i ulike stadier av utvikling. Avtalen er med selskapet Svea Vind Offshore AB.

I flere år har Svea Vind Offshores grunnleggere Matthias Wärn og Maria Brolin jobbet med å utvikle flere prosjekter utenfor Gävle og Oxelösund. De har fått navn som Utposten I og II, Utknallen, Långgrund I og II og Gretas Klackar – det vil si Gretas sko.

– Vi er kjempeglade, sier Wärn til E24.

Han har tidligere jobbet i mange år som konsulent innen vindkraft på land i Sverige. For fire år siden begynte han og Brolin å utvikle havvindprosjekter, fordi de så muligheter der.

– For noen år siden så vi at LCOE (sammenlignbar kostnad over et kraftverks levetid, journ.anm.) for havvind sank mye. Siden det tar lang tid å få tillatelser, begynte vi allerede i 2016, sier han.

Andel fornybar energi av totalt energibruk hos medlemmene i EU.

Venter norske havvindprosjekter

Den norske regjeringen åpnet denne måneden to områder for havvind, Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II. Fornybarbransjens organisasjon Norwea tror at store aktører vil være interessert i å melde seg på tidlig.

– Jeg tror vi kommer til å se mer av dette, at disse store fornybarselskapene kjøper seg inn i prosjekter i nye områder, sier spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i Norwea til E24.

Les også

Equinor og Ørsted med ambisiøse havvindplaner: Vil 47-doble dagens kapasitet

– Industrien har modnet, og man har en idé av hva disse prosjektene vil koste å bygge ut. Jeg tror de store aktørene ønsker å kjøpe seg muligheter til å bygge ut flere prosjekter i fremtiden, sier han.

– Er det slik at svenskene nå leder over Norge?

– Det er i så fall på den første timeteren. Det er fortsatt mye regulatorisk som må på plass i begge land før noe skjer på havvind. Men jeg opplever at det er bra trykk i begge land på å utvikle prosjekter. Det kommer nok ting her før vi aner, sier Aasheim.

Dette er noen av havvindprosjektene Svea Vind Offshore AB har jobbet med de siste årene.

Ambisiøse svenske klimamål

Blir prosjektene på 9.000 megawatt utenfor Sveriges østkyst bygget ut, vil de utgjøre de mer enn hele Storbritannias havvindkapasitet i dag.

Les også

Avisredaktører blir populære når de snakker ned Oslo. De burde vært mer opptatt av framtida til norsk industri

Slike enorme satsinger må til hvis Sverige skal nå målet sitt om at landets strømforsyning skal være 100 prosent fornybar innen 2040.

Norge har allerede bortimot 100 prosent fornybar strømforsyning, og presset har derfor vært mindre på å bygge ut mer fornybar kraft. Men uten mer kraft kan Norge gå glipp av forretningsmuligheter innen sektorer som havvind og hydrogen, mener Aasheim.

– Det er helt åpenbart. Vi må begynne å legge en plan for hvordan energisystemet vårt skal se ut i 2050. Denne holdningen om at vi har nok strøm akkurat nå, den må vi legge bak oss, sier han.

Les også

Ny norsk milliardgaranti til havvind

Norwea-rådgiveren viser til Bergens Tidendes sak tirsdag hvor fylkesordføreren i Vestland frykter at fylket vil gå glipp av muligheter fordi det ikke er nok kraft og nett. Mye strøm vil gå til å elektrifisere olje- og gassplattformer og kutte CO₂-utslipp.

– Det man kan ende opp med er en splid mellom olje- og gassbransjen og landbasert industri fordi olje og gass har en annen betalingsvilje for nett, sier Aasheim.

– Bare Equinors elektrifiseringsplaner vil spise opp hele det norske kraftoverskuddet, legger han til.

Da Equinor la frem storstilte elektrifiseringsplaner tidligere i år, sa de at det ville kreve 10 til 12 terawattimer (TWh) strøm i året. Norge produserer for tiden rundt 145 TWh i året.

Les også

Bru varsler innstramminger i vindkraften

Kan skje etter 2025

Nå forbereder Svea Vind Offshore detaljprosjekteringen i sine prosjekter, og da trenger de Iberdrolas kompetanse. Fornybarkjempen har også finansielle muskler til å bidra i finansieringen av prosjektene. Men det er noen år til det blir tatt endelig investeringsbeslutning, tror Wärn.

– Det er litt tidlig å si eksakt, men det er noen år unna. Det kan bli 2025-26, men det også bli i 2028–29. Det kommer an på utviklingen innen levetidskostnadene og elprisen, sier han.

Han håper på enda større vindturbiner i fremtiden, slik at det kan bli enda billigere. Driftstiden er han ikke bekymret for.

Det blåser så mye i områdene hvor prosjektene ligger at det kan gi en full drift på rundt 4.000 timer av årets 8.760 timer, ifølge utvikleren.

– Det finnes 10–12 megawatts vindturbiner i dag. Ser man tre-fire år fremover kan det finnes større turbiner om man bestiller da. Mellom 10 og 14 megawatt er det sannsynlig at det blir, sier Wärn.

Les også

Danmark sikrer nederlandsk milliard til hydrogen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Vindkraft
 3. Havvind
 4. Fornybar energi
 5. Iberdrola
 6. Norwea
 7. Sverige

Flere artikler

 1. Spent på havvind-planene i statsbudsjettet: – Ser stort potensial

 2. Satser på havvind i Sverige: Mener Norge henger etter i landskampen

 3. Meglerhus: – Mye taler for å dele opp Equinor

 4. Equinor selger i USA for nær 10 milliarder kroner

 5. Full drift for flytende havvindprosjekt i Portugal