Analyse: Gigantenes datasentre vil koste danskene 400 millioner i året

Det danske Klimarådet venter at Google, Apple og Facebooks planlagte datasentre vil koste Danmark 400 millioner kroner i året i 2030. 

FORNYBAR ENERGI: Klimarådet i Danmark venter at teknologigantenes datasentre i landet vil kreve store investeringer i havvind for å møte landets klimamål. Illustrasjonsbilde.

Foto: ØRSTED
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Den globale datasenterindustrien har vokst seg større og større de siste årene. I Norge doblet verdiskapingen i næringen seg mellom 2010 og 2016.

I Danmark har flere globale teknologigiganter investert store summer. For øyeblikket gjør amerikanske Apple, Facebook og Google sitt inntog i landet med store planer etter å ha kjøpt enorme tomter for å sette opp datasentre.

Byggingen er allerede i gang flere steder, og planen er at til sammen fem stykker etter hvert skal stå klare.

Nå frykter det danske Klimarådet konsekvensene, ifølge nettavisen DR.

«Massiv utfordring»

En analyse det uavhengige organet har gjennomført viser at Danmark i 2030 sitter igjen med en regning på 400 millioner danske kroner i året fra datasentrene.

Datasentre er store strømsugere, og ett stort datasenter har et strømforbruk på opptil fire prosent av hele det danske strømforbruket.

Om ti år er det forventet at datasentrene vil ha økt Danmarks strømforbruk med 17 prosent.

Les også

Det omstridte vindprosjektet på Frøya: Trønderenergi klager på kommunens vedtak om stans

– Datasentre utgjør en massiv utfordring for det danske energisystemet og for vår grønne omstilling. Hvis vi ikke passer på risikerer vi at datasentrenes strøm kommer fra kullkraftverk her hjemme eller i utlandet, sier Petter Møllgaard i Klimarådet i en melding i forbindelse med analysen.

Klimamål

Folketinget i Danmark vedtok i fjor en energiavtale med et mål om at 55 prosent av landets energiforbruk skal komme fra fornybare energikilder.

Det betyr at når datasentrene øker Danmarks samlede energiforbruk, må landet også øke produksjonen av fornybar energi.

«Skal datasentrene forsynes med grønn energi vil det i 2030 koste samfunnet 400 millioner kroner i året», fremgår det i Klimarådets analyse.

Klimarådet skriver at politikerne i Danmark må regne med å sette av mer penger til grønne investeringer. Det mest sannsynlige scenarioet krever ytterligere utbygging av to vindmølleparker i havet, ifølge analysen.

«Prisen er for høy»

Energiselskapet Dansk Energi sier til DR at den anslåtte prislappen på 400 millioner danske kroner i året er for høy. Dansk Energi mener at selv om Apple, Facebook og Google setter opp sine datasentre, så er ikke kravet om at 55 prosent av det samlede energiforbruket skal være fornybar energi i fare.

Les også

I dag åpner Equinors havvindprosjekt Arkona: – All grunn til å være stolte

Det ettersom de alle har gått ut med en plan om å være med å finansiere ny fornybar energi, samt at den teknologiske utviklingen innenfor sol- og vindenergi vokser kjapt.

Bransjesjef Kristine Grunnet for fornybar energi i Dansk Energi peker overfor DR på at Nordsjøen alene kan dekke Danmarks strømforbruk ti ganger.

– Det skal vi utnytte til fordel for klimaet, for verdens forbruk av data kommer ikke til å falle, sier hun.

Facebook er for øyeblikket i gang med å sette opp et datasenter i Odense, Apple bygger to i henholdsvis Viborg og Aabenraa, mens Google vil etablerte et i Fredericia og har planer om et til i Aabenraa, ifølge DR.

Flere artikler

  1. Danmark sikrer nederlandsk milliard til hydrogen

  2. – Covid-19 setter EUs grønne omstilling på prøve

  3. Google varsler investeringer til 30 milliarder i Europa

  4. Annonsørinnhold

  5. IEA: Største energisjokk på over 70 år: – Et svimlende fall

  6. Afrikansk energiboom kan gi muligheter for norske selskaper