Neptune Energy klar for børsnotering fra april: – Vil gripe en mulighet hvis den dukker opp

Oljeselskapet Neptune Energy gjør seg klar for børsnotering etter å ha blitt en sentral aktør på norsk sokkel. Det vil tidligst skje fra april neste år.

KLAR FOR BØRS: Finansdirektør Armand Lumens i Neptune Energy sikter mot børs fra april neste år og i en periode på 18–24 måneder. Men da må markedsforholdene ligge til rette for det, sier han.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

HOLMENKOLLEN (E24): De siste årene har Neptune Energy blitt en av de større aktørene på norsk sokkel, etter oppkjøpet av virksomhet fra Engie og VNG.

Selskapet ble etablert i 2015 av Carlyle og CVC Partners. Selskapet er i dag 49 prosent eid av China Investment Corporation, mens Carlyle eier 30,6 prosent og CVC eier 20,4 prosent.

Nå sier selskapets finansdirektør at Neptune Energy gjør seg klar til å kunne gå på børs i løpet av en periode på 18 til 24 måneder fra tidligst april neste år.

– Vi planlegger å være klare for det, sier finansdirektør Armand Lumens i Neptune Energy.

– Det betyr at vi jobber mye internt med prosesser, internkontroll, struktur og selskapsstyring. Så vil vi gripe en mulighet hvis den dukker opp i de neste 18 til 24 månedene, legger han til.

Avhengig av markedene

Onsdag sa BW Offshore at selskapet ikke har det travelt med å børsnotere oljevirksomheten BW Energy, etter en periode med markedsuro og fall i oljeprisen til rundt 61 dollar fatet. Også Neptune Energy vil vente på optimale forhold og god prising.

– Det er markedsforhold som forholdene i finansmarkedene, råvarepriser, og det kommer også an på aksjonærene våre som bestemmer når det blir, sier Lumens.

– Vi har ikke avgjort hvor det skal bli. London er et sannsynlig sted, men vi har ikke tatt noen avgjørelse ennå, legger han til.

Åpen for flere kjøp

Finansdirektøren er også åpen for å kjøpe enda flere ressurser i Norge, for å vokse videre.

– Det kan være i Norge eller andre land hvor vi er til stede. Du ser at vi har gjort handler i Indonesia og en liten handel i Tyskland, og vi har tidligere gjort ting i Storbritannia, sier han.

Konkurransen om porteføljer som Exxons eiendeler i Norge er tøff, og selskapet har ikke gjort noen større oppkjøp i Nordsjøen i det siste.

– Konkurransen er ganske kraftig på oppkjøp og sammenslåinger i hele Nordsjøen. Det er også derfor vi ikke har gjort mye oppkjøp og sammenslåinger i det siste, for det er ganske dyrt. Men vi vil fortsette å se på markedet, sier Lumens.

Les på E24+

Les mer (+): Exxon har sett inn i fremtiden – den er fortsatt olje

Skal bore norske brønner

I år borer selskapet brønner som Sigrun East, Echino South og Skumnisse i Norge, samt brønnen Isabella i Storbritannia.

– Vi har tre til fire brønner vi vil bore (i Norge, journ.anm.), og vi er superspent, sier Lumens.

– Generelt kan du vente at vi vil bore 5–9 brønner i året, og det inkluderer Norge. Vi har rundt 50 prosent av aktiviteten vår i Norge og bærer vår norske T-skjorte med stolthet, og vi vil fortsette å investere i Norge, sier han.

Tror på gass tross lave priser

Neptune Energy er tungt eksponert mot gass, med en produksjon som består 72 prosent av gass og 28 prosent av olje. Dermed har selskapet i likhet med Equinor merket de lave gassprisene i Europa, som den siste tiden har ligget på de svakeste nivåene på rundt ti år på 3–4 dollar per MMBtu.

– I et lete- og utvinningsselskap kan du ikke bare se på skjermen og handle ut fra det. Du må ha en langsiktig visjon, og vi er optimistiske til gassetterspørselen og gass som en viktig energikilde i energiomstillingen, sier Lumens.

Han opplyser at selskapet venter 41 prosent økt gassetterspørsel innen 2035.

Les på E24+

Les mer (+) Hvor er det blitt av Norges 60 millioner fat med manglende olje?

Skal øke produksjonen

Neptune Energy har investert 352 millioner dollar i år, og venter å investere totalt 700 millioner dollar i løpet av året. Hoveddelen av dette er investeringer i pågående norske prosjekter.

I februar leverte selskapet utbyggingsplanene for Duva- og Gjøa P1-feltet, med en kostnad på rundt ti milliarder kroner og med rundt 120 millioner fat som skal hentes opp.

Neptune Energy produserte 148.500 fat per dag i første halvår, fra 166.000 i samme periode i fjor. I år venter selskapet å produsere mellom 150.000 og 155.000 fat per dag, men produksjonen skal opp nær rekordnivåer på 170.000 fat per dag mot slutten av året, blant annet ved hjelp av Touat-feltet i Algerie.

Her kan du lese mer om

 1. Neptune Energy
 2. Gass
 3. China Investment Corporation
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Neptune Energy kjøper opp Edison for opptil 2,5 mrd.

 2. Betalt innhold

  Neptune Energy vokser på norsk sokkel

 3. Betalt innhold

  Spår indian summer for oljeprisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljeselskap kutter opptil 50 årsverk

 6. Neptune saksøker staten: Krever endret ligning etter internt gassalg