Statoil forbereder produksjonsstans

Etter at fjerde meklingsforsøk i oljesektoren brøt sammen natt til søndag, fortsetter Statoil forberedelsene til stans i produksjonen på norsk sokkel.

FULL STOPP: Konsernsjef Helge Lund og Statoil forbereder seg for lockout. Forhandlingene mellom partene i oljestreiken brøt sammen igjen natt til søndag.

  • NTB
  • Ingeborg Strand Christensen
Publisert:

Den varslede lockouten trer i kraft fra midnatt natt til tirsdag og vil medføre at all produksjon på norsk sokkel stenges ned.

– For Statoil vil inntektsbortfallet bli 520 millioner kroner per dag, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen. Så langt har streiken kostet Statoil rundt 150 millioner kroner daglig.

– Statoil vil produsere som normalt helt opp til midnatt. Deretter innledes prosedyrene for stengning på de enkelte felt. Her vil det variere fra ett til fire døgn før nedstengningen er fullstendig, sier Glad Pedersen.

Skulle konflikten bli avklart etter at produksjonen har stoppet, vil det ta inntil en uke før det er full produksjon på norsk sokkel igjen.

Avbrøt forhandlinger

Hilde-Marit Rysst, forbundsleder i SAFE, tar nedstengningen til etteretning.

- Dette har OLF sagt i fra om, og det er bra at de ivaretar sikkerheten ved produksjonsstopp på norsk sokkel, sier hun til E24.

Partene kom ikke nærmere hverandre under nattens mekling, og det er foreløpig heller ikke planlagt et femte meklingsforsøk mellom partene.

- Vi jobbet gjennom alle temaene i konflikten, og hadde perioder hvor vi hadde god fremdrift, men tilslutt så vi at det ikke kom til å bli noen løsning, sier Rysst.

Håper Bjurstrøm holder seg unna

Den varslede lockouten fra Oljeindustriens Landsforening(OLF) kan føre til en tvungen lønnsnemd fra arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Tidligere denne uken sa olje- og energiminister Ola Borten Moe at en nedstengning av norsk sokkel var utenkelig.

Arbeidsdepartementet ville søndag morgen ikke kommentere oljestreiken til E24, men sier at situasjonen følges fortløpende.

- Så lenge ministeren holder seg unna og lar OLF smake på det de nå har satt i gang, er det håp om at OLF vil våkne opp og sette nivåene i konflikten opp mot hverandre, sier Rysst.

- Tidligere har vi hatt en sum i bordet på hva pensjonsordningen vil koste, men vi har også kommet med et forslag som ikke vil koste bedriftene en krone. OLF vil heller stenge ned hele produksjonen enn å innvilge vårt forslag.

Rysst synes det er dumt at OLF heller vil spille ballen over til myndighetene for å få en slutt på streiken.

Fornøyd med OLF

Bård Glad Pedersen og Statoil beklager sterkt konflikten og streiken som nå har vart i 14 dager og dermed påført næringen et stort økonomisk tap.

- Vi håper på en raskest mulig avklaring, dette svekker vårt rennome. Tilbudet OLF har gitt om fem prosent lønnsvekst synes vi er bra, dette er en yrkesgruppe som allerede har gode betingelser, sier Bård Pedersen til E24.

– Vi har lojalt fulgt Stortingets vedtak om pensjonsreform og justert tidligpensjonsordningen også i Statoil. Fortsatt har medarbeiderne konkurransedyktige pensjonsvilkår, en pensjonsalder på 65 år og mulighet for tidligpensjon, sier Glad Pedersen.


Dette krangler de om

Konflikten dreier seg om vilkårene til offshorearbeidere i oljesektoren som pensjonerer seg når de er 62 år.

Tidligere i år fjernet Statoil gavepensjonen til de ansatte, som hadde gitt denne gruppen like gode pensjonsutbetalinger som dem som går av ved ordinær pensjonsalder.

Saken ble hovedtemaet under lønnsforhandlingen mellom fagforeningene Industri Energi, SAFE og Lederne, og arbeidsgiverforeningen Oljeindustriens Landsforening (OLF). Fagforeningene krever å få pensjonsavtalen tilbake og tariffestet.

Fagforeningene mener de forhandlet seg fram til retten til full pensjon for 62-åringer i 1998, men det ble aldri en del av tariffavtalen.

Da OLF svarte at det ikke var mulig, ble 708 personer tatt ut i streik fra 24. juni.

Les også

  • Oljestreiken fortsetter
  • Håper på løsning
  • Nye forhandlinger i oljestreiken
Publisert:

Flere artikler

  1. Oljestreiken fortsetter

  2. Full produksjonfrem til midnatt

  3. Nye forhandlinger i oljestreiken

  4. Håper på løsning

  5. Dette krangler de om