Ekspert frykter at Midtøsten–uro sprer seg til Saudi–Arabia: – Dette kan gi «tidenes oljeprissjokk»

Utfordringene tårner seg opp for Saudi-Arabia. Investeringssjef frykter at økt uro i kongedømmet kan gi ringvirkninger langt utenfor landets grenser.

URO: Samtidig som oljeprisen fortsatt er under press, driver Saudi-Arabia blant annet krigføring i Jemen. Landet kjemper for å sikre sin stilling i Midtøsten, men sliter blant annet med fallende inntekter til statskassen.

Hasan Jamali
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Saudi-Arabia er i et vanskelig dilemma, sier Dovre Forvaltning-sjef Stig Myrseth til E24.

Investeringsdirektøren ser store utfordringer for det største landet på den arabiske halvøy, som tradisjonelt har fått rundt 80 prosent av sine statsinntekter fra oljevirksomhet.

Følg med på oljeprisen i E24s Aksjelive

Voldsspiral

Myrseth mener nemlig at land kun kan klare seg to-tre år på dagens oljepris, og at balansepunktet er så høyt som 105 dollar per fat.

ADVARER: Stig Myrseth, sjef og grunnlegger av Dovre Forvaltning.

Gediminas Zilinskas

Dette kan igjen påvirke de saudiske myndighetenes muligheter til å «kjøpe seg husfred» i egen befolkning og i regionen. Og kombinerer man mindre økonomisk slagkraft med økt uro, kan resultatet få store konsekvenser.

– Vi ser en voldsspiral i Midtøsten der vold avler mer vold, og det er lite som tilsier at denne trenden ikke vil fortsette. Det er krig og kaos i mange av nabolandene – i Jemen, Syria og Irak – og faren er at dette kan spre seg og at Saudi-Arabia kan bli mer ustabilt, sier han.

Les også

Kartlegging: Klarer ikke å kvele IS' oljeøkonomi

Myrseth trekker frem krigføringen i Jemen, press fra ekstreme grupperinger som Den islamske staten, strid mellom sunni- og sjia-muslimer, maktkamp mot Iran og intern splid i den saudiske kongefamilien.

– Det er mange ting som går mot Saudi-Arabia og setter landets stabilitet på prøve, sier han.

Utsetter betalinger

Mandag melder Bloomberg at Saudi-Arabia har utsatt betaling til statlige entreprenører idet den lave oljeprisen gir landet underskudd på budsjettet for første gang siden 2009.

Kilder opplyser til nyhetsbyrået at selskaper som utfører infrastrukturarbeid for myndighetene er satt på hold i seks måneder eller mer.

I tillegg til dette er det allerede kjent at myndighetene spiser av sin utenlandsformue, kutter i utgiftene og tar opp mer gjeld.

Les også

Oljerikdommen til Saudi-Arabia skrumper

– Mange sier at Saudi-Arabia bare kan kutte kostnader, slik at de kan leve med dagens oljepris. Men det er ikke så enkelt. Jeg tror ikke sjeikene tør å redusere kostnadssiden i budsjettet, for da risikerer de å bryte den sosiale kontrakten og bli kastet fra makten, sier Myrseth.

– Jo mer uro det blir, jo mer press vil det være på kongefamilien om å bruke mer penger.

Mulig «oljeprissjokk»

I en dagsfersk porteføljerapport skriver Myrseth at omveltninger i Saudi-Arabia kan gi «tidenes oljeprissjokk» i verdensøkonomien. Landet er verdens største oljeeksportør.

– Den geopolitiske risikopremien i oljeprisen i dag er liten, men husk at det globalt er ledig kapasitet i størrelsesorden én til to prosent av verdens oljeforsyning. Dersom det skulle komme nyheter om demonstrasjoner eller terrorangrep som påvirker produksjonen, vil reaksjonen bli veldig kraftig. Da er veien fra 50 til 100 dollar per fat veldig kort, sier han.

Spotprisen på et fat brentolje - nordsjøolje - er i skrivende stund 49,7 dollar. Dette er en nedgang fra rundt 115 dollar på toppen sommeren 2014.

Dilemma

De lave oljeprisene er til dels et resultat av Saudi-Arabias egen politikk. Landet er dominerende i Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec), som har valgt en linje der man forsvarer markedsandel fremfor pris.

Les også

– Opec-presidenten må møte i retten

Så langt har saudierne forsvart denne linjen, men de kan møte motstand fra flere hold når organisasjonen igjen samles i begynnelsen av desember.

– Det kan være at Saudi er klare for å kutte produksjonen etter hvert, men om det skjer på dette møtet eller det neste, er vanskelig å si. Men det er ingen tvil om at den lave oljeprisen er et problem for kongefamilien, sier Myrseth.

Han påpeker imidlertid at strategien er laget for å ta knekken på den dyrere produksjonen i verden.

– Klarer de seg i to-tre år, så forsvinner den amerikanske skiferoljeproduksjonen lenge før det, sier Myrseth.

Les også

Mot omkamp om omstridt oljeforbud

Han tror uansett at saudierne må ta grep på kostnadssiden.

– Dilemmaet er at de nok ser at en oljepris på over 100 dollar ikke er bærekraftig. Det vil stimulere skiferoljeproduksjonen for mye. Saudi-Arabia trenger altså en oljepris som aldri vil komme tilbake, sier han.

Les også

– Det ser bedre ut i oljemarkedet enn mange er klar over

Les også

– Alt som kan gjøre at «longer» blir kortere, blir tolket som optimistisk

Les også

Norsk toppdiplomat tegner svart bilde av Irak

Flere artikler

  1. Kjemper om makten over verdens største oljeeksportør

  2. Analytiker: Saudi-Arabias «Game of Thrones» øker risikoen i oljemarkedet

  3. Derfor vil ikke Saudi-Arabia kutte oljeproduksjonen

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Slik kan Saudi-Arabia redde den globale oljeindustrien

  6. Opec: Ingen bekreftelse av nye oljekutt – diskusjonene fortsetter