Sjeføkonom: – Det later ikke til å bli en hyggelig børsåpning

Søndag raste de arabiske børsene, og lite tyder på at mandagens handel blir lystig. 

BØRSRAS: Ukens første handelsdag i golfstatene er søndag, og børsindeksene falt opptil syv prosent.

Tima Reuters
 • Sophie Lorch-Falch
 • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

2016 ble innledet med usedvanlig stormfulle handelsuker.

Forrige uke falt Oslo Børs nesten fem prosent, oljeprisen har falt under 28 dollar fatet for første gang siden 2003, og de kinesiske børsene faller i et tempo som ligner høstens hektiske uker.

Denne helgen inntraff i tillegg en hendelse av det historiske slaget da atomenergibyrået IAEA kunngjorde at Iran har oppfylt forpliktelsene i atomavtalen med blant andre USA.

Det innebærer at vestlige land nå letter på sanksjonene som blant annet har vært rettet mot landets oljeindustri.

Følg oljeprisen og markedet i Aksjelive

Iran kan nå altså handle olje til samme markedsvilkår som resten av oljenasjonene.

Les også

Tror oljeprisen kan vippe under 20 dollar etter Iran-avtale

– Dårlig nyheter for Oslo Børs

Dette skapte kraftig børsfall i de oljeavhengige golfstatene allerede søndag.

Årsaken? Sterke forventninger om at oljeprisen vil falle mer som følge av Irans gjenvunne posisjon på det internasjonale oljemarkedet. Landet har allerede varslet at det nå kommer til å trappe opp produksjonen.

Og i en verden der oljelagrene renner over, er det ikke særlig godt nytt.

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet.

– Jeg tror det kommer et kraftig fall i oljeprisen mandag, og jeg blir ikke overrasket over å se 27-tallet på oljeprisen. Trenden er en fallende oljepris, og vi ser at oljemarkedet har utviklet seg fra å være kartelldrevet til å bli et marked der prisen settes ut fra tilbud og etterspørsel, sa investeringsøkonom i Nordnet, Karl Oscar Strøm, til E24 i helgen.

Og allerede natt til mandag lyste 27-tallet mot markedet.

Det kan også gå hardt for seg i hovedstaden hvis oljeprisen noteres til nye bunnivåer.

– Et fall i oljeprisen er dårlige nyheter for Oslo Børs som er en oljetung børs.

BUNN: Oljeprisen nådde det laveste nivået siden 2003 da den duppet under 28 dollar per fat natt til mandag.

– Det ser ikke bra ut

Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, er allerede i blåmandagsmodus når E24 ringer ham søndag.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.

John Thomas Aarø

– Det ser ikke bra ut. Det jeg så på i dag var de arabiske børsene, som var ned om lag seks prosent ved lunsjtider søndag. Vi må regne med at oljeprisen faller videre ned på mandag, sier han.

– I tillegg var det en veldig overbevisende valgseier for den nye taiwanske presidenten som er for uavhengighet fra Kina. Det er ikke noe godt nytt på Kina-fronten heller. Nå har man både problemer med Kina og Iran.

– Det er usikkert hvordan den ventede begivenheten med atomavtalen vil slå inn mandag. Det later ikke til å bli en hyggelig børsåpning. Alt avhenger av hvordan folk er posisjonert. Jeg vil gjette bunnen er på et lavere nivå enn hva man har sett til nå. Det vil kanskje gå mot 25 dollar, før prisen går opp igjen, sier Andreassen.

Heftig børsfall i Saudi-Arabia

Temperaturen mellom Saudi-Arabia og Iran kryper stadig nedover gradestokken. I begynnelsen av januar eskalerte konfliktnivået da den skriftlærde sjiamuslimske Nimr al-Nimr ble henrettet i Saudi-Arabia, og det brøt ut opptøyer utenfor den saudiarabiske ambassaden i Teheran.

Alle diplomatiske forbindelser mellom Midtøstens stormakter ble brutt på nyåret, og at Iran har kommet inn i Vestens varme igjen, faller ikke i særlig god jord hos erkerivalen Saudi-Arabia.

– Iran er den største trusselen sett fra Saudi-Arabia. Forventningene om konflikt og alt som et sterkere og større Iran kan føre med seg, oppfattes som negativt. Det kan bidra til at den allmenne oppfatning av hvordan det går i landet økonomisk sett, svekkes. Det er like mange som bor i Iran som summen av landene rundt, bemerker BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

I samtlige åpne markeder i golflandene bød søndagen på et vesentlig børsfall. Verst gikk det imidlertid i Saudi-Arabia, hvor sluttkursen ble 5,44 prosent.

De to landene symboliserer ikke bare religiøse og politiske sentra for de to retningene innen islam, sunni og sjia, men er også begge medlemmer av oljekartellet Opec.

Der har de kjempet for nokså ulike agendaer.

Les også

Børsras i Golfen etter Iran-avtalen

Lavkostnadsland

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

Nupi

Hvor veien for Opec nå går, er imidlertid uklart.

For klarere bane for olje fra Iran inn på verdensmarkedet, betyr ikke bare at Iran kan tilføre mer olje i et allerede overfylt marked. Iran har også ekstremt lave produksjonskostnader på sin olje, noe som gjør at de «tåler» de lave prisene bedre enn andre.

– Helgens begivenheter med Irans oljeavtale vil bli interessante for aksjemarkedene. Vi ser av de åpne markedene søndag at børsen i Riyadh er ned hele syv prosent. Irans oljeavtale er dårlige nyheter for landet. Børsen i Tel-Aviv i Israel, er opp 0,2 prosent, sier Strøm.

Den kraftige børsreaksjonen i Saudi-Arabia kommer av den seneste tidens oljeprisfall.

– Iran har verdens laveste produksjonskostnad på olje med en dollar per fat. Til sammenligning må Johan Sverdrup-feltet levere til 35 dollar fatet for å være lønnsomt, sier Strøm.

Les også

Nok et kraftig børsfall

Les også

Verdens rikeste menn tapte 1.717 milliarder på én uke

Les også

– «Alle» er glad uken er over

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Iran
 3. Oljebransjen
 4. Opec
 5. Saudi-Arabia

Flere artikler

 1. Tror oljeprisen kan vippe under 20 dollar etter Iran-avtale

 2. Ny bunnotering for oljeprisen

 3. – Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

 4. Annonsørinnhold

 5. – Frykter mer uro i regionen

 6. Børsras i Golfen etter Iran-avtalen