Statoil skal se på Lunds gullpensjon

- Omlegging av pensjonssystemet omfatter alle arbeidstakerne i Statoil, også konsernledelsen.

SUPERPENSJON: Helge Lund har en svært gunstig pensjon, nå skal Statoil også gå gjennom konsernledelsens pensjonsordninger.

Helge Mikalsen
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert: Publisert:

I 2012 ble det rabalder da Statoil kuttet selskapets ordningen om tidligpensjon, som gang de ansatte mulighet til å gå av med full pensjon fra fylte 62 år.

Statoil skal nå gå gjennom på pensjonsordningene til konsernledelsen. Statoil vurderer å bytte ut nåværende ytelsesordningen med innskuddsbasert ordning, en prosess som skal være fullført i løpet av året. Da skal også Helge Lund og resten av konsernledelsens ordninger vurderes.

Les også:Statoil kutter i gavepensjonen - men ikke for ledelsen

- Omlegging av pensjonssystemet i selskapet omfatter alle arbeidstakerne i Statoil, også konsernledelsen. Når det gjelder individuelle avtaleforhold, er dette spørsmål som vi vil måtte ta stilling til som en del av den endelige beslutningen, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. til Aftenbladet.

Lund har en pensjonsavtale som sikrer han 66 prosents lønn fra 62 år, og ordningen har en opptjeningstid på 15 år. Lund sin pensjonskonto var ved årsskiftet vurdert til 46,4 millioner kroner.

En ytelsespensjon gir den ansatte en rett på en gitt betaling på forhånd, da 66 prosent av opprinnelig lønn da man trer inn i pensjonistenes rekker.

Les også:Langer ut mot Helge Lund på selskapets intranett

Utbetalingen fra en innskuddspensjon avhenger derimot av hvor mye selskapet skyter inn av den ansattes lønn, avkastningen på pensjonsbeholdningen frem mot pensjonsalder og over hvor lang utbetalingstid man har.

I en ytelsesordning gir typisk forutsigbarhet for arbeidstakeren, mens bedriften tar risikoen, mens det i en innskuddsordning gjerne er motsatt – bedriften vet hva den skal betale inn, men den ansatte kan ikke vite med sikkerhet hvor mye han eller hun vil få utbetalt i pensjon.

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Statoil vurderer å kutte Helge Lunds gullpensjon

  2. Betalt innhold

    Statoil-ansatte kjempet mot pensjonsendring

  3. Dette betyr de ti vanskeligste ordene om pensjon

  4. Lokker ansatte med bedre pensjon

  5. Kabinansatte tar krav om tapt pensjon til retten