– Blir oljeprisfall om ikke Opec kutter på torsdag

Det går mot det mest spennende Opec-møtet på svært lang tid. Oljekartellet er under sterkt press etter at oljeprisen har ramlet over 30 prosent siden i sommer.

TROR PÅ KUTT: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus tror det er mest sannsynlig at Opec kutter kvoten med 0,5 millioner fat - hvis de ikke kutter blir det høyst sannsynlig et videre fall i oljeprisen.

Thomas Winje Øijord
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Opec, som samler seg til møte i Wien torsdag, befinner seg nå i en svært vanskelig situasjon.

Om de kutter for å forsøke å løfte oljeprisene vil de trolig oppmuntre amerikanske skiferoljeprodusenter, som har en høy produksjonskostnad, til å øke produksjonen ytterligere – noe som allerede har bidratt til overtilbud av olje globalt.

Om de velger å ikke kutte produksjonen sin vil man sannsynligvis kunne se et videre press nedover på prisen og en testing av 75 dollar fatet for Brentoljen.

Opecs viktigste medlem, Saudi-Arabia – som står for over en tredel av Opecs produksjon, har så langt nølt med å senke produksjonen.

Flere har ment at dette er fordi de ønsker å holde presset oppe på de amerikanske skiferoljeprodusentene som trenger en pris på 6580 dollar for å ha lønnsomhet.

– Vi tror det er i Saudis interesse å teste den amerikanske skiferoljeindustrien for å finne ut hvor den nye likevekten i oljeprisen ligger i stedet for å kutte sin egen produksjon aggressivt, sier oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus.

Kjus tror på et kvotekutt på 0,5 millioner fat fra dagens kvote på 30 millioner fat per dag. Det vil i effekt bli et produksjonskutt på drøyt 1,0 million fat, gitt at medlemmene holder seg til kvoten, da Opecs reelle produksjon nå overgår kvoten med nær 0,6 millioner fat.

Ifølge IEA var Opecs produksjon helt oppe på 30,6 millioner fat i oktober. At de holder seg til kvotemålet fremover blir derfor nesten like viktig som hvor mye de eventuelt kutter med.

– Jeg tror et kutt på 0,5 millioner i kvoten er mest sannsynlig. Det komme også an på hvordan de kommuniserer, om de legger frem en klar fordeling av kuttbyrden blir det mer troverdig enn om det bare er et generelt kutt av totalkvote-målet, sier Kjus til E24.

– Helt usannsynlig

Man trenger en reduksjon fra dagens produksjonsnivå på rundt to millioner fat, altså effektivt et kutt i kvoten på 1,5 millioner fat og at medlemmene holder seg til det, for at lagerbyggingen av olje skal stanse og markedet oppnå balanse mellom tilbud og etterspørsel.

– Jeg ser på det som totalt usannsynlig at de skulle være i stand til å kutte så mye i kvoten og levere på det. Saudi-Arabia måtte da trolig ha kuttet 1,5 millioner fat alene. Det ville vært et for stort tap av volum for landet, og en høyere pris hadde ikke klart å kompensere for det, sier Kjus.

Les også

Tidligere Saudi-rådgiver: Få trodde prisen skulle falle så mye, så raskt

Kjus tror ikke at et kutt på eventuelt 0,5 millioner fat vil sørge for å bringe markedet i balanse. Man kan se et kortsiktig rally på 5–10 dollar i prisen, men at det så vil falle tilbake inn i 2015 da man innser at det fortsatt er for mye olje i markedet.

Intet kutt = prisfall

Om de ikke blir enige om å kutte tror Kjus bare prisfallet vil fortsette:

– Da tror jeg man vil se priser på Brentolje på 60-tallet, og da tror jeg nok Opec bli nødt til å kalle inn til et nytt ekstraordinært møte på nyåret, sier Kjus.

Analytikeren tror imidlertid det bare er en 20 prosents sjanse for at Opec ikke kommer til å kutte i kvoten.

Les også

Oljeprisfallet har snudd troen på A/S Norge

Tror på kutt

Oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, tror også at Opec kommer til å kutte.

– Vi tror Opec vil kutte produksjonskvoten sin til 29-29,5 millioner fat, sier Saltvedt til E24.

Saltvedt mener imidlertid det ikke vil være nok til å skyve prisene opp tilbake til Opecs uoffisielle kursmål på 100 dollar fatet.

TROR PÅ KUTT: - Opec har definert sin rolle til å sørge for balanse i oljemarkedet, for øyeblikket er det ikke balansen i markedet, sier oljeananlytiker Thina Saltvedt.

Terje Bendiksby

Vi tror et kvotekutt i den størrelsesorden vil kunne sende prisen på Brentolje til nærmere 90 dollar fatet.

Saltvedt peker på at situasjonen i oljemarkedet endret seg kraftig gjennom sommeren.

– Etterspørselen fra Europa og Kina har stagnert, samtidig som leveransen fra Opec overstiger målene. USAs oljeproduksjon fortsetter å øke i et imponerende tempo og Russlands oljeproduksjon er den høyeste siden Sovjetunionens sammenbrudd.

– Oljemarkedet flyter over med olje og noen må kutte produksjonen, hvis ikke må prisene ned for å balansere markedet.

– Markedet er ikke i balanse

For å gjøre vondt verre trenger flere av Opecs medlemmer, deriblant Iran, Venezuela og Libya, priser på godt over 100 dollar fatet for å balansere sine statsbudsjetter.

– Om de ikke kutter vil det bli skuffelse. Opecs mål som kartell er jo å balansere markedet, og for øyeblikket er ikke markedet balansert.

Les også

- Oljeprisen vil komme tilbake andre halvår av 2015

Om det blir et kutt tror Saltvedt at prisene raskt vil løfte seg 3–5 dollar per fat og for så å gradvis stige mot 90 dollar fatet, om man ikke kutter så tror hun på en videre nedgang mot 75 dollar fatet.

Delt i synet

Ifølge Bloomberg er analytikerne nå delt 50–50 mellom om Opec kommer til å kutte produksjonskvoten eller ikke.

I Goldman Sachs tror man i likhet med Kjus og Saltvedt også på et kutt. Den amerikanske investeringsbanken tror at om produksjonskvoten kuttes til 29,5 millioner fat per dag, eller lavere, så vil det kunne være nok til å skyve Brentoljen opp mot 85–90 dollar fatet.

– Den dårlige nyheten for Opec er at selv om medlemmene blir enige om å gjøre et vesentlig kutt, så vil det bare oppmuntre amerikanske produsenter til å fortsette å pumpe, skriver Goldman Sachs i en analyse ifølge Marketwatch.

Les også:

Oljeanalytikere overrasket over prisfallet: – Det har gått raskere ned enn jeg hadde ventetHan snakker oljeprisen nedSjeføkonom om oljeprisfallet: - Den beste nyheten verdensøkonomien har fått på lengeMens oljeprisen har falt 30 dollar, er bensinprisen bare redusert med 80 øremail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

  2. Utelukker ikke overraskelse som kan gi oljeprisrally

  3. Mot forlengelse av oljekutt: – Kan øke oljeprisen

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    OPEC tror på bedre balanse i oljemarkedet i 2016

  6. – Nytter ikke bare å si at man produserer mindre