Slik ville Tord Lien endre olje-kartet

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) la opprinnelig opp til at oljeselskapene kunne søke om oljevirksomhet helt inn i fjæresteinene i Finnmark, og i en rekke andre omstridte områder.

ÅPNET - OG STENGT: Kartet viser områder som olje- og energiministeren inviterte oljeselskapene til å melde inn interesse for - men som nå er trukket tilbake fra nominasjonen til 24. konsesjonsrunde.
 • Marius Lorentzen
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Alf Bjarne Johnsen
Publisert: Publisert:

VG kan nå avsløre at olje- og energiministeren ikke bare hadde «glemt» samarbeidsavtalen med Venstre og KrF om Lofoten og Mørebanken, men også at en rekke andre områder langs kysten er unntatt fra oljevirksomhet.

Ifølge kartene som oljeselskapene mottok 29. august, ble de invitert til å nominere interesse for en rekke stengte områder langs hele kysten og langt nord i Barentshavet.

– Dette er helt nye opplysninger for oss. Selvsagt skal ikke oljeselskapene inviteres til å nominere blokker i områder som er unntatt gjennom forvaltningsplanene, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre og leder i Stortingets energi og miljøkomité, til VG.

Tord Lien ble onsdag tvunget til å trekke utlysningskartene tilbake etter at oljetidsskriftet Upstream avslørte at han hadde invitert til nominasjon av områder utenfor Lofoten og Møre – områder som ifølge samarbeidsavtalen ikke skal åpnes for noen petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden.

Kunnskapsinnhenting

Da sa Lien til VG at det bare handlet om «kunnskapsinnhenting», og at det ikke ville være aktuelt å utlyse blokker i områdene som er omtalt i samarbeidserklæringen.

Lien og hans departement fikk en skarp korreks fra statsminister Erna Solberg ett døgn senere, da hun sa at hun ikke var klar over at utløsningen omfattet åpninger som ikke er regjeringens politikk.

Dette ble utlyst

Men nå viser det seg altså at nominasjonen var enda mer omfattende:

** På det opprinnelige kartet som oljeselskapene fikk 29. august, var hele Barentshavet, bortsett fra områdene som allerede er tildelt oljeselskapene i tidligere runder, skravert med rosa farge og dermed åpent for nominasjon fra oljeselskapene.

** Den petroleumsfrie sonen 35 kilometer fra kysten av Nord-Troms og Finnmark, som Stortinget vedtok i forvaltningsplanen i 2011, var også en del av kunngjøringen.

** Det samme gjaldt sonen på 65 kilometer rundt Bjørnøya.

** Flere områder utenfor Trondheimsfjorden er også trukket ut etter at OED har endret kartene.

** Olje- og energidepartementet åpnet i tillegg for nominasjoner i Skagerrak, i havområdet mellom Norge og Danmark, hvor forvaltningsplanen i 2013 ikke godtok åpning med henvisning til sårbare områder.

I de nye kartene som ble publisert av regjeringen torsdag, er også disse områdene nå ute av invitasjonen til oljeselskapene.

Ukjent for KLD

Ifølge VGs opplysninger var det ikke bare Venstre som reagerte på omfanget i nominasjonsrunden.

Heller ikke embetsverket i Klima og miljødepartementet var kjent med at olje og energiministeren hadde til hensikt å invitere oljeselskapene til å nominere områder som ikke kan åpnes i henhold til forvaltningsplanene.

En kilde VG har snakket med, omtaler hele den opprinnelige utlysningen som «grovt illojal» i forhold til begrensningene som politikerne har satt for norsk oljevirksomhet.

– Om det er feilvurdering eller ikke, vet ikke jeg. Jeg har tillit til norsk forvaltning i den forstand at de utmerket god vet hva de holder på med. Men det viktigste er at dette ble grepet fatt i, og at det nå er ryddet opp, sier Ola Elvestuen til VG.

Unngå videre spekulasjon

VG har spurt olje og energiministeren om hvorfor også disse områdene var med i den opprinnelige nominasjonen. Tord Lien var på reise mandag ettermiddag, og svarte via sin politiske rådgiver:

«Som ved tidligere konsesjonsrunder vil begrensningene fra forvaltningsplanene og forpliktelsene regjeringen har overfor samarbeidspartiene bli fulgt opp også i 24. runde. Områdene du nevner har begrensninger som følge av forvaltningsplanene (Stortingsmeldinger for henholdsvis Nordsjøen, Norskehavet og Lofoten/Barentshavet). For å unngå videre spekulasjon har oljeselskapene fått beskjed om at departementet ikke åpner for nominasjon i blokker som ikke skal lyses ut», skriver politisk rådgiver Elnar Remi Holmen (Frp) i en e-post til VG.

Hente kunnskap

På VGs spørsmål om hvorfor disse områdene i det hele tatt var med når de ikke skal tildeles selskapene, svarer Holmen:

«Nominasjonsprosessen er et verktøy for å hente inn oppdatert kunnskap om geologien på norsk sokkel fra oljeselskapene. Det har aldri vært aktuelt å utlyse de områdene som er begrenset gjennom forvaltningsplanene eller samarbeidsavtalen. For å skape ro rundt arbeidet med denne viktige konsesjonsrunden har vi senere presisert at vi heller ikke ønsker nominasjoner fra selskapene i disse områdene. »

Gikk over streken

Rådgiver Sigurd Enge i Bellona mener at Olje- og energidepartementet gikk langt over streken i den opprinnelige utlysningen:

– At oljeselskapene ble invitert til å nominere områder de har lyst på helt inn på strendene, kan ikke tolkes som noe annet enn et signal om at departementet etter hvert ønsker å slippe dem inn dit. Det er forskjell på nominasjon, utlysning og tildeling, men dette sier noe om hva selskapene kan vente seg i fremtiden, sier Enge.

Les også

Regjeringen snur om Lofoten – åpner ikke for oljeselskapene likevel

Les også

Mesteparten av olje-kostnadskuttene kan bli reversert

Les også

Arbeidsministeren ser på strengere tilsyn med oljeselskapene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Lofoten
 3. Tord Lien

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  VG: – Liens oljekart mer omfattende i sitt første utkast

 2. Betalt innhold

  VG: – Liens oljekart mer omfattende i sitt første utkast

 3. Regjeringen snur om Lofoten – åpner ikke for oljeselskapene likevel

 4. Oljeministeren om Lofoten-tabben: – Var klar over hvordan kartene så ut

 5. Lofoten-saken: Tord Lien innrømmer at han feilinformerte Erna Solberg