Spektakulær Sverdrup-milepæl: Verdens største fartøy skal løfte boreplattformen på plass

Denne uken venter nok en milepæl for Johan Sverdrup-prosjektet. 

 • Nina Tuv
Publisert:

Torsdag skal boreplattformen som har dominert bybildet i Haugesund de siste årene, fraktes ut til og installeres på Johan Sverdrup-feltet.

Boreplattformen skal først taues ut på lekter fra Aibels verft i Haugesund. Deretter skal den møte verdens største fartøy, «Pioneering Spirit», utenfor Stord.

Den enorme fartøyet skal løfte om bord den 22.000 tonn tunge plattformen og frakte den ut til feltet, hvor den skal installeres på plattformunderstellet.

Dette er første gang noensinne at en plattform blir installert på denne måten.

Leder for prosjektet i Equinor, Ståle Hanssen, kaller det hele en spektakulær milepæl for Johan Sverdrup-prosjektet.

– Det er et gjennombrudd for bransjen når Equinor har tatt sjansen og gjennomført dette. Vi tror mange vil følge etter, sier Hanssen til E24.

VERDENS STØRSTE: Pioneering Spirit er verdens største fartøy. Det skal løfte den 22.000 tonn tunge boreplattformen om bord og frakte den til Johan Sverdrup-feltet for installering.

Foto: AllSeas

Mye tid spart

«Pioneering Spirit» skal være litt av et syn for tilskuere. Fartøyet er 382 meter langt, tilsvarende fem Boeing 747-fly, og 124 meter bredt. Dekksarealet tilsvarer seks fotballbaner. Det er det nederlandske selskapet Allseas som står bak konstruksjonen.

Hanssen beskriver beslutningen om å satse på installeringsmetoden med «Pioneering Spirit» som krevende.

– Det var en viktig brikke i puslespillet, og krevende å gjøre Johan Sverdrup avhengig av en båt som på det tidspunktet ikke var ferdig bygget. Vi brukte mye energi på å vurdere om dette var det riktige valget, sier han.

Tradisjonelt bruker man løfteskip for å løfte de ulike modulene opp på plattformunderstellet, og det tar mellom 9 og 12 måneder å koble de sammen. Nå er dette arbeidet gjort allerede på verkstedet, slik at det enorme fartøyet kan ta med seg hele plattformen rett ut til feltet. Boreplattformen ventes å være ferdig installert allerede tidlig uken etter.

– Vi tok dette valget for å begrense arbeidsmengde og spare tid. Dette gjør at oppstart på feltet kan fremskyndes 3 til 6 måneder sammenlignet med den tradisjonelle metoden. Dessuten reduserer vi arbeidstimer på havet, som er bra for sikkerheten, sier Hanssen.

Øverst i saken kan du se en animasjonsvideo av hele installasjonsprosessen.

Les også

Opec vurderer oljeproduksjon på 2016-nivå

Gigantprosjektet tar form

Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen skal til sammen ha fire plattformer, inkludert en boligplattform med 450 lugarer, en prosessplattform, en boreplattform og en stigerørsplattform – alt med broer imellom.

I april sto stigerørsplattformen ferdig installert som den første av de fire. Denne har som oppgave å håndtere all eksport av olje og gass fra feltet. Den huser i tillegg omformermodulen som skal sørge for at feltet drives med fornybar strøm fra land.

Boreplattformen blir nå plattform nummer to som skal stå klar. De resterende to plattformene skal også installeres ved hjelp av «Pioneering Spirit».

Prosess- og boligplattformen skal installeres i mars-april 2019. Unikt for den nye teknologien er at slike prosesser kan gjøres tidligere på året, forteller Hanssen.

– Tradisjonelt har vi ikke kunnet utføre disse operasjonene før i slutten av april eller tidlig i mai. Med denne metoden kan vi operere under tøffere værforhold. I fremtiden vil vi kanskje kunne installere når som helst på året, sier Hanssen.

Det er planlagt at produksjonen på Johan Sverdrup-feltet skal starte ved utgangen av 2019.

ÅPEN DAG: Lørdag var det åpen dag på boreplattformen på Aibels verft i Haugesund. Omtrent 5000 mennesker møtte opp for å se.

Foto: Equinor

Venter stort oppmøte

Når «Pioneering Spirit» kommer for å hente boreplattformen i Bømlafjorden torsdag er det ventet godt med tilskuere, forteller Hanssen.

– Boreplattformen har vært en stor del av bybildet i flere år. Det har vært en viktig arbeidsplass og gitt god aktivitet i en kritisk periode i Haugesund, sier han.

Lørdag var det åpen dag på plattformen, hvor hele 3000 mennesker fikk komme om bord og få omvisning. Mer enn 5000 deltok på arrangementet totalt, og omtrent like mange pølser og is ble delt ut, ifølge Equinor.

– Det var veldig god stemning, sier Hanssen.

OMVISNING: Rundt 3000 unge og voksne fikk komme om bord på boreplattformen for en omvisning.

Foto: Equinor

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
 3. FK Haugesund
 4. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå løftes Sverdrup-boligmodulen om bord i verdens største løfteskip

 2. Betalt innhold

  Nå er verdens største løftefartøy på plass

 3. Betalt innhold

  Denne løfteoperasjonen har de planlagt i detalj i fire år

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Her seiler plattformdekket til Johan Sverdrup fra Sør-Korea

 6. Betalt innhold

  Nå er Sverdrup-plattformen på plass