Kværner døpte Ægir: Nå er det første understellet klart til Johan Sverdrup-feltet

To år etter at kontrakten ble sikret er det første av fire plattformunderstell til det gigantiske Johan Sverdrup-feltet nå ferdig.

FØRST UTE: Sturla Magnus (t.v.), konserndirektør for Structural Solutions i Kværner og Gudfar til plattformunderstellet «Ægir», Kim Are Sellæg, var blant deltagerne på dåpen på Verdal-verftet.

Foto: Kværner
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Torsdag markerte oljeserviceselskapet Kværner at de nå har ferdigstilt det første plattformunderstellet (jacket) til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Det ble feiret med understells-dåp på verftet i Verdal torsdag.

Understellet har fått navnet «Ægir», som skal bety havets hersker etter nordisk mytologi.

– I god Verdals-ånd leverer vi igjen et fantastisk produkt med riktig kvalitet og til riktig tid. «Giganten» Ægir, som er nummer 44 i rekken av jacket'er levert fra verftet her på Verdal, skal snart starte reisen ut til feltet, sa Sturla Magnus, konserndirektør i Structural Solutions, Kværner, i en uttalelse.

«Ægir» er understellet til stigerørsplattformen. Totalt skal det i første fase av utbyggingen installeres fire plattformer. Av de mange kontraktene vant Kværner kontrakten for å bygge plattformdekket til boligplattformen for 6,7 milliarder kroner sammen med KBR, i tillegg til å sikre seg kontraktene for hele tre av de fire plattformunderstellene i stål. Disse kontraktene er på om lag en milliard hver.

Johan Sverdrup-feltet, som skal i produksjon mot slutten av 2019, har dermed blitt et lukrativt milliardeventyr for det norske oljeservicekonsernet.

«Ægir» er ifølge Kværner den første hovedstrukturen som er ferdig til Sverdrup-feltet, og hele konstruksjonen veier vanvittige 26.000 tonn. Understellet er det største stålunderstellet som er bygget i Europa for bruk i Nordsjøen.

Kværner har frem til Ægir-understellet levert 43 stålunderstell fra verftet i Verdal de siste 43 årene. Det neste understellet de skal levere er til boreplattformen (DP), og det skal være ferdig i starten av neste år. Deretter skal understellet til prosessplattformen (P1) stå ferdig sommeren 2018.

FØRSTE FASE: Slik blir første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen på Utsirahøyden med de fire plattformene.

Foto: Statoil

Fra Kværners verft i Verdal har det i gjennomsnitt blitt produsert et plattformunderstell i stål hvert eneste år de siste 43 årene. Arkivbilde.

Foto: Kværner

Her kan du lese mer om

 1. Kværner
 2. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Ny milepæl for gigantfeltet Johan Sverdrup

 2. Betalt innhold

  Kværner sikrer Sverdrup-kontrakt til 900 millioner

 3. Skal bygge sitt fjerde Sverdrup-understell for 900 mill.

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Kritisk for Kværner Verdal, må ha nye kontraktar før jul

 6. – Bransjen må være forberedt på at det blir en konsolidering