Opec vurderer nytt møte med «fienden»

Ifølge Opecs generalsekretær vurderer oljekartellet et nytt møte med amerikanske skiferoljeprodusenter, melder Reuters. Oljeanalytiker nedsabler sannsynligheten for at USA blir med i kutt-klubben.

SKIFER-SAMTALER: Generalsekretær Mohammed Barkindo i Opec ønsker hjelp fra amerikanske skiferoljeprodusenter til å balansere tilbud og etterspørsel i oljemarkedet. Her under et besøk i Nigeria i vinter.

Foto: Afolabi Sotunde Reuters
 • Ingvild Sagmoen
 • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Tidligere i år skal Opec ha møtt med amerikanske skiferoljeprodusenter i Houston, ifølge Reuters.

Nå kan et nytt møte finne sted, enten senere i år eller tidlig neste år, opplyste Opec-sjefen til nyhetsbyrået tidligere denne uken.

Under en tale i forbindelse med India Energy Forum i New Delhi tirsdag, ba Opecs generalsekretær Mohammed Barkindo om hjelp fra skiferoljeprodusentene til å innskrenke det globale tilbudet av olje.

Barkindo ga blant annet uttrykk for at det er enighet mellom Opec og amerikanske skiferoljeprodusenter om at de deler ansvaret for å opprettholde stabilitet i markedet.

Han påpekte at heller ikke de amerikanske oljeprodusentene er isolert fra å bli rammet av den nedadgående trenden over de siste årene – en utvikling som har motivert Opec-landene til å inngå avtale om produksjonskutt.

– Et visst «ris bak speilet»

DNB Markets oljeanalytiker Torbjørn Kjus tror Opec møter med skiferoljeprodusentene for å bevisstgjøre dem om at hvis de fortsetter å produsere ulønnsomme fat, så ødelegger de sitt eget marked.

Mange av skiferoljeprodusentene har fortsatt negativ kontantstrøm og er avhengig av stadig tilførsel av nye penger, påpeker han.

– Det ligger nok et visst «ris bak speilet» i denne kommunikasjonen fra Opec, sier Kjus.

– De ønsker at hvert eneste skiferoljeselskap ikke skal ta for gitt at Opec skal gi dem en tilfredsstillende oljepris. De prøver nok å fremme at skiferoljeselskapene bør tenke mer på lønnsomhet og ikke bare vekst. Det er jo et faktum at sjefene i skiferoljeselskapene fra sine styrer stort sett har blitt insentivert for vekst og ikke nødvendigvis lønnsom vekst, sier han.

Selv legger oljeanalytikeren ikke noe vekt på møtene mellom Opec og amerikanske oljeprodusenter.

– Det er ulovlig i USA å holde tilbake olje fra markedet for å presse oljepriser opp, så amerikanske oljeselskaper kan ikke samarbeide med Opec. Dette er bare en tullete sak i min bok. Jeg tror det bare bør leses som at Opec holder møter med amerikanske selskaper innimellom og drøfter syn på markedet, sier Kjus.

TROR IKKE PÅ SAMARBEID: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix

Ifølge ham kommer det aldri til å bli noe samarbeid mellom Opec og USA eller amerikanske selskaper for å holde tilbake olje fra markedet.

– Amerikansk oljeindustri består av tusenvis av selskaper og ikke et dominerende statsoljeselskap slik det er i land som bidrar til produksjonsbegrensninger, sier Kjus.

Skiferolje en verkebyll

Det kraftige oljeprisfallet som startet i 2014 skyldtes at oljemarkedet rant over.

Det var rett og slett for mye olje, og på hver sin side av «oljekrigen» sto to oljestormakter, den gamle oljeprodusenten Opec mot den nye skiferoljerevolusjonen i USA.

Les også

Saudi-Arabia og Russland forlenger kutt i oljeproduksjonen

Tidligere hadde Opec vært en garantist for høy oljepris, fordi kartellet justerte produksjonen etter etterspørselen.

Men Opec, i stor grad ledet an av «Opec-sjef» Saudi-Arabia, tok i november i fjor frem stridsøksen og lot pumpene stå på for fullt. Nå var det andre som måtte stå for justeringen.

I desember i fjor besluttet imidlertid Opec, sammen med flere andre oljeprodusenter, å kutte i produksjonen. Kuttene har senere blitt forlenget.

Men skiferoljeprodusentene fortsetter å være en verkebyll. For når Opec kutter og oljeprisen stiger, betyr det at mer skiferolje blir lønnsom. Dermed er frykten at en del av Opec-kuttene spises opp av økt skiferoljeproduksjon.

Publisert:

Flere artikler

 1. Slik har året vært for oljeprisen

 2. Trump: – Aksepterer ikke at Opec holder oljeprisen høy

 3. Tror oljeprisen kan nå 100 dollar de neste årene

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Dette har ikke skjedd på 48 år

 6. Betalt innhold

  Oljeekspert: Tvilsomt om skiferolje blir lønnsomt