NHO og Industri Energi krever løsning i betent oljestrid: – Vi må ha prosjekter nå

Forhandlingene om en skattepakke til oljebransjen drar ut på Stortinget. Nå involveres de parlamentariske lederne for å løse floken. NHO-sjefen og Industri Energi-lederen krever handling på vegne av sine medlemmer.

NHO-sjef Ole Erik Almlid i samtale med Frps Sylvi Listhaug på Stortinget. Listhaug er saksordfører for saken om oljeskatten i finanskomiteen.
Ressursene på norsk sokkel
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Dette er svenneprøven for politikerne og den tilliten vi har til næringslivet vårt. Jeg har latt meg imponere over politikerne denne våren. De har agert raskt og vært villig til å lytte til innspill. Nå må de handle for dette er en krise for hele samfunnet, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til E24.

Onsdag kveld gikk finanskomiteen på Stortinget fra hverandre uten en løsning. SV har allerede trukket seg, men regjeringspartiene, Ap, Senterpartiet og Frp forhandler videre.

Saken er nå løftet opp til de parlamentariske lederne som etter planen skal møtes torsdag.

Komiteens frist for å avgi en innstilling i saken var egentlig satt til torsdag klokken 10.30, men nå har de parlamentariske lederne avtalt å møtes til forhandlinger klokken 11.00. Dermed ryker fristen.

– Jeg er imponert over innsatsen til finanskomiteen. De har virkelig stått på, men vi må få på plass en bred enighet om en pakke som er god nok. Vi må ha prosjekter nå ellers forsvinner kompetent arbeidskraft ut, sier Frode Alfheim, leder i LO-forbundet Industri Energi til E24.

Les også

Ferske SSB-tall: Oljebransjen kutter i anslagene etter coronakrisen

En skatteendring er omdiskutert. Økonomiprofessorer fra ulike miljøer er også rykende uenige om effekten av pakken – noen mener den er helt nødvendig mens andre mener den kan gi ulønnsomme investeringer fordi den overstimulerer.

– Det skapes et bilde av at det er snakke om et skattelette her. Det er feil og det viktige er at man finner et godt samarbeid mellom det private og offentlige for å sikre aktivitet, sier Almlid.

Ask Lindal, energipolitisk talsperson i MDG, mener staten tar for mye av risikoen til selskapene og at Norge ved å sette i gang nye oljeprosjekter gambler med at klimamålene internasjonalt ryker:

– Vi risikerer å få reprise av fadesen i USA, bare på hjemmebane – og nå er det hele Norges økonomiske trygghet og fremtid som ligger i potten. Verden rundt oss omstiller oss, men vi later som det ikke skjer, sier Lindal.

Torsdag morgen kom det ferske tall fra SSB over oljeinvesteringene. Det ligger an til et solid fall neste år.

– Trygg på at det vil virke

Både i NHO og Industri Energi håper man på at et stort flertall på Stortinget kan stille seg bak forslagene de selv og næringen har spilt inn.

– Nå har Konkraft-kollegiet stått skulder ved skulder for å kjempe for arbeidsplassene til folk. Selv om det nå virker som saken har stoppet litt opp håper jeg de kommer i mål, sier Industri Energi-lederen og fortsetter:

– Jeg har fremdeles et håp og jeg har et ønske om at det blir en bred enighet mellom partiene som har vist at de ønsker en pakke, sier Alfheim.

– Løsningen her er det viktigste, men vi håper også at flest mulig partier kan stille seg bak dette. For dette vedtaket må stå seg over tid, samtidig som det ville vært bortkastet å få et bredt forlik på noe som ikke fungerer, sier NHO-sjefen.

Skattepakken bistår i praksis oljeselskapene, men tanken er at det igjen vil utløse prosjekter. Siden krisen traff har ingen nye prosjekter blir sanksjonert på norsk sokkel.

– Er du trygg på at pakken faktisk vil gi effekt og at pengene går videre ut fra oljeselskapene til dine medlemsbedrifter i leverandørindustrien?

– Jeg er helt trygg på at det vil virke, men det vil ikke virke uten at politikerne vedtar de riktige rammevilkårene. Her har Konkraft-alliansen gått ut med et forslag med den bredeste støtten jeg har sett og man har vist hva som må til for å utløse aktivitet, sier Almlid.

NHO-sjefen peker også på at norske leverandørbedrifter som Aker-selskapene, Aibel og andre allerede var i gang med å etablere nye grønne forretningsområder før krisen:

– Vi må sikre at næringen får en håndsrekning nå og det er jo også disse bedriftene som skal sikre at vi klarer å få til det grønne skiftet fremover, sier Almlid.

Les også

Oljekampen drar ut på Stortinget: Finanskomiteen ble advart med «urealistisk» regnestykke

Frykter norsk leverandørindustri kan bli rasert

Det kraftige prisfallet og usikkerheten i markedet har ført til at oljebransjen er i krise.

For å få i gang hjulene har oljenæringen med NHO, en samlet fagbevegelse i industrien, LO-lederen, Konkraft-alliansen og flere andre stilt seg bak et forslag som en skattepakke.

Regjeringen kontret senere med sin egen og innstrammede versjon. Finansdepartementet beregner at staten vil tjene på begge pakkene, men oljenæringen mener regjeringens pakke ikke er nok.

Oljeselskapene på sin side har offentlig listet opp konkrete prosjekter som de mener vil kunne realiseres med næringens egen pakke. Det er snakk om flere prosjekter til titalls milliarder hver som vil ansette titusener av folk.

– Vi trenger disse prosjektene. Dette berører hele næringen og da berører det hele det norske samfunnet, sier Alfheim i Industri Energi.

– Det politikerne har på bordet nå er forslag som skal sikre aktivitet og arbeid. Dette er ikke en kompensasjonsordning, men en endring som skal sikre levende bedrifter rundt i hele landet. Denne saken påvirker hele norsk næringsliv, sier NHO-sjefen.

– Ved forrige nedtur mistet vi 50.000 arbeidsplasser, men nå kan det bli enda verre, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under høringen i Stortinget om saken i vår, og la til at han frykter en rasering av leverandørindustrien.

Frode Alfheim i Industri sier torsdag morgen at han frykter permitteringer ender i oppsigelser hvis ikke en god nok pakke blir vedtatt.

Les også

Kampen om oljeskatten: Oljenæringen og tillitsvalgte barker sammen mot miljøbevegelsen og regjeringen

Oljeselskapene har satt bremsen på alle nye prosjekter og har tatt flere grep for å beskytte sin egen kontantstrøm.

Selv om det er tøffe tider vil oljeselskapene imidlertid klare seg fordi de har en inntektsstrøm, selv med en lav oljepris. Verre er det for alle leverandørbedriftene som er avhengige av at oljeselskapene faktisk bestiller varer og setter i gang prosjekter.

Uten nye prosjekter og aktivitet skrumper ordrereserven dag for dag.

Nedbemanningene har allerede begynt i selskaper som TechnipFMC, Schlumberger, Baker Hughes og Subsea 7. Aker-sjef Øyvind Eriksen har i tillegg vært ute og advart mot en full oppbremsing i Kværner og Aker Solutions’ verft uten nye ordre.

– Krisen er ikke over

Under coronakrisen har prisen på nordsjøoljen falt fra mellom 60 og 70 dollar per fat helt ned til 20 dollar på det verste.

– I det siste har oljeprisen steget til mellom 30 og 40 dollar. Er ikke det verste over da?

– Krisen er ikke over og den er ikke over for noen bransje i Norge ennå. Oljeprisen vil variere, men vi snakker her om å sikre stabile forutsetninger for en bransje som trenger å få hjulene i gang, sier NHO-sjef Almlid.

– Får vi realisert disse store prosjektene nå er det bare positivt. Vi trenger flere, ikke færre, arbeidsplasser nå, fortsetter han.

Industri Energi-leder Frode Alfheim. Arkiv.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Industri
 3. Leverandørindustri
 4. NHO
 5. Industri Energi
 6. Ole Erik Almlid
 7. Finansdepartementet

Flere artikler

 1. Bred enighet på Stortinget om skatteutsettelser for oljebransjen

 2. Ap-Jonas på telefonen med Aker og Equinor: Stortinget samlet bak oljepakke

 3. Stormer opp til full strid om norsk oljenæring etter corona: Slik blir kampen om oljeskatten

 4. Regjeringens oljepakke skulle sikre arbeidsplasser: Bransjetopper mener den setter milliardprosjekter i spill

 5. OMV starter avgjørende boring: Kan fremskynde milliardutbygging med skattepakke