Vil at halve omsetningen er «grønn» innen 2030

Aker Solutions ser at fornybar energi vokser fortere enn olje og gass, og varsler en plan om at nær halve omsetningen skal komme fra fornybar energi og det selskapet regner som «lavkarbonløsninger» innen 2030.

SATSER FORNYBART: Aker Solutions vil diversifisere virksomheten, og setter seg et mål om at 45 prosent av omsetningen skal komme fra fornybar energi og lavkarbonløsninger innen 2030. Dette er Windfloat-konseptet fra Principle Power, hvor Aker Solutions eier 23 prosent.
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra selskapet samtidig med at kvartalstallene legges frem onsdag.

Dette er ifølge Aker Solutions del av en ny strategi kalt «20/25/30» som går ut på at selskapet skal få 20 prosent av omsetningen skal komme fra fornybar energi og 25 prosent fra «lavkarbonløsninger» som for eksempel karbonfangst og elektrifisering av plattformer – innen 2030.

Olje og gass vil fortsatt være selskapets største marked, men det neste tiåret ønsker Aker Solutions en «mer balansert» portefølje av produkter og teknologier som bidrar til en overgang til lavkarbonsamfunnet.

– Verden vil fortsette å se økende energibehov, og utfordringen for vår industri er å levere dette med betydelig lavere karbonutslipp, sier konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions.

– Ingen selskaper er bedre posisjonert enn Aker Solutions til å levere løsningene for å realisere fornybar energi offshore og samtidig avkarbonisere olje- og gassindustrien, sier han.

Nylig etablerte også Kværner et nytt og eget område for prosjekter innen fornybare næringer, i tillegg til et segment for flytende produksjonsskip, som del av et mål om å øke den årlige omsetningen fra rundt 7,3 milliarder kroner i 2018 til over 10 milliarder kroner innen 2023. Selskapet ser blant annet muligheter for å levere betongunderstell til havvind.

Aker Solutions leverte et resultat etter skatt på 93 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra 155 millioner kroner ett år tidligere. Omsetningen økte fra 6,54 milliarder til 7,13 milliarder i årets tredje kvartal, mens brutto driftsresultat steg fra 463 millioner til 553 millioner kroner i samme periode.

Les også

Aker Solutions satser på gigantisk havvindprosjekt i Korea

Vil ikke bli en «krafteier»

Aker Solutions understreker at etterspørselen etter olje og gass er ventet å øke det neste tiåret, men sier at veksten ikke er ventet å være like rask som innen fornybar energi.

Innen fornybar vil selskapet særlig satse på flytende vindkraft, etter å ha kjøpt 23 prosent av amerikanske Principle Power, som nå er i ferd med å sjøsette sin halvt nedsenkbare flytende vindkraftplattform på Windfloat-prosjektet i Portugal og har inngått samarbeid med blant andre EDP om et stort prosjekt innen flytende havvind i Korea, på 500 megawatt.

Som lavkarbonløsninger regner Aker Solutions blant annet fangst, bruk og lagring av CO₂ (CCUS), elektrifisering av produksjonsinnretninger og ubemannede plattformer. Det regner også subsea gasskompresjon som lavkarbonløsning.

– Vekst i segmenter som fornybar og CCUS øker størrelsen på markedet for Aker Solutions, sier Araujo.

I havvindsatsingen har Aker Solutions gått inn på eiersiden i prosjektene i California og Sør-Korea, noe som står i sterk kontrast til modellen i oljenæringen der de er leverandør.

I havvind er de på eiersiden for å ta større kontroll av hvordan prosjektene utvikles og hvordan forretningsmodellene blir til.

Under kvartalspresentasjonen onsdag ble selskapet spurt om de vil forbli eiere når disse prosjektene blir ferdige:

– Vi er en av utviklerne i prosjektene og vi tror vi kan posisjonere selskapet vårt godt ved å være med å sikre tildeling, ha et riktig kostnadsnivå og teknologi. Men vi skal ikke være et kraftselskap og vi har ingen planer om å bli det heller, sa Luis Araujo, konsernsjef i Aker Solutions.

Les også

Aker Solutions om flytende havvindprosjekt: – Viktig milepæl

Flere lavkarbonløsninger

Selskapet påpeker at det har drevet med CO₂-håndtering siden det leverte lagringsløsningen for Sleipner-feltet i 1996. Der skilles CO₂ fra gassen og lagres i et reservoar. Selskapet er også posisjonert for å levere CO₂-fangstanlegg til Norcems sementfabrikk i Brevik.

Aker Solutions leverer også et modulært fangstanlegg for CO₂ til et avfallsforbrenningsanlegg i Nederland, hvor CO₂ skal brukes som gjødsel. Selskapet er også involvert med subseaekspertise i prosjektet Northern Lights, Norges prestisjeprosjekt for CO₂-lagring, hvor Equinor, Total og Shell skal lagre CO₂ i reservoarer på norsk sokkel.

Aker Solutions er verdensledende innenfor CO₂-fangst og -lagring. Selskapet er også involvert i det innledende ingeniørarbeidet for Norcems betonganlegg som etter planen skal bli en del av det norske CCS-prosjektet.

– Vi er i dialog med 50 mulige kunder om potensielle prosjekter innenfor CCS, fortalte Aker Solutions-sjefen onsdag.

Det inkluderer både oljerelaterte prosjekter og industriprosjekter på land der man ser på mulighetene for å fange CO₂.

Selskapet påpeker også at det i 2015 leverte systemet for kompresjon av gass på havbunnen på Åsgard-feltet som drives av Equinor, og jobber med et kompresjonsprosjekt på Jansz-Io-feltet i Australia som drives av Chevron.

En kontrakt med Chevron kan markere starten på et nytt milliardeventyr for det norske konsernet.

Aker Solutions peker på at det jobber med å elektrifisere flere olje- og gassfelt, det vil si å sikre strømforsyning fra land slik at de slipper å bruke forurensende gasskraft om bord på plattformen for å få strøm til driften.

Les også

Aker Solutions håper på norsk havvind: – Det haster hvis Norge ikke skal stå igjen på perrongen

Les også

Null utbytte for Aker Solutions-eierne i år – men kanskje neste år

Publisert:
Gå til e24.no