Analyse: Strømmen blir dyrest i Sør-Norge

Strømprisene landet over stiger nå i takt med at temperaturen blir lavere, men det er betydelige forskjeller mellom landsdelene.

De geografiske prisforskjellene på kraft vil øke de neste årene, tror NVE.

Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Forbrukere i Sør-Norge må belage seg på høyere priser enn i Nord-Norge, ifølge en fersk analyse fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Prisen for den kommende vinteren i Nord-Norge ventes å bli rundt 40 øre kilowattimen, uten nettleie og avgifter, mens Sør-Norge antas å ligge et par øre over dette igjen.

De siste årene har Nord-Norge i snitt ligget 1,5 øre kilowattimen under resten av Norge.

Differansen er også ventet å øke fremover.

Les på E24+

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

Venter økt prisforskjell

NVE spår at prisene i Nord-Norge vil kunne ligge mellom tre og ni øre kilowattimen under prisene i Sør-Norge i perioden 2022–2030.

«Antagelsen om en stor vindkraftutbygging i Sverige fører til lave svenske kraftpriser, som også påvirker prisene i Midt- og Nord-Norge. Begrenset kapasitet i nettet gjør imidlertid at prisene i Sør-Norge ikke reduseres like mye», fremgår det i analysen.

Økte brensels- og CO₂-priser vil trekke opp kraftprisene i sør, tror NVE, som peker på at kraftprisene i Sør-Norge er koblet til Danmark og Nederland, og Tyskland og Storbritannia fra 2022.

«Begrenset overføringskapasitet mellom Nord-, Midt og Sør-Norge gjør at Nord- og Midt-Norge ikke følger etter i like stor grad, slik at prisforskjellene mellom sør og nord forsterkes», skriver direktoratet.

Les også

Nettselskaper med opprop mot «urettferdig» nettleie: – Slik kan det ikke fortsette

NVE venter imidlertid at prisforskjellene vil jevnes ut på lengre sikt, i perioden mellom 2030 og 2040.

En årsak er at nedleggelse av svensk og finsk kjernekraft trekker prisnivået i Sverige opp, samtidig som NVE antar at nettkapasiteten fra nord til sør Sverige øker.

Resultatet er at kraftprisene øker i hele Sverige, ifølge prognosene.

«Dette påvirker prisene i Nord- og Midt-Norge, slik at kraftprisen i disse områdene blir likere prisene i Sør-Norge», skriver direktoratet.

Les også

Equinor blant bidragsyterne: Storbritannia leverte mer fornybar enn fossil kraft

De geografiske prisforskjellene på kraft vil først øke i årene mot 2030, før de jevnes ut mot 2040, hvis NVE får rett i sin analyse.

NVE

Mer vann enn i fjor

Før årets vinter kommer porteføljeforvalter Grunde Lauvdal i Ishavskraft riktignok med en gladnyhet.

– I år går vi en vinter i møte med mer vann i den norske fjellheimen enn det som var tilfellet i fjor. Magasinfyllingene ligger nemlig i overkant av 80 prosent, noe som er rundt snittet for denne tiden av året. Mye vann som kan tæres på utover vinteren gjør at kraftprisen er mindre sårbar for kuldeperioder av typen vi så på senvinteren 2018, sier han i en melding.

Strømprisen ligger mandag på 39 øre kilowattimen for både Oslo og Tromsø, men så sent som søndag var den 38 i Oslo og 36 øre kilowattimen i «Nordens Paris», ifølge kraftbørsen NordPool.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Strømpriser
 2. Nord-Norge
 3. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Flere artikler

 1. Kraftig hopp i strømprisen: – Overrasket, sier kraftanalytiker

 2. NVE venter høyere strømpriser mot 2040: Sør-Norge får dyrest strøm

 3. Oljebransjen skal sluke store mengder strøm: Tror likevel strømprisen faller

 4. Annonsørinnhold

 5. Statnett venter høyere strømforbruk

 6. Laveste strømpris noensinne i Sør-Norge: Du kan spare 6.000 kroner i 2020