Nytt fra børsselskapene

Noreco lånte 1,6 milliarder: – Mer enn fullfinansiert

Noreco har lånt 1,6 milliarder kroner, og vil kjøpe tilbake aksjer og investere i flere nye prosjekter på dansk sokkel. – Nå er vi mer enn fullfinansiert, sier styreleder Riulf Rustad.

LÅNER PENGER: Noreco er fornøyd etter å ha lånt 1,6 milliarder kroner. Nå er selskapet mer enn fullfinansiert, sier styreleder Riulf Rustad. Noreco har planer om tilbakekjøp av aksjer, og skal etter hvert investere i nye prosjekter nær eksisterende infrastruktur på dansk sokkel.

Kallestad, Gorm / NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Onsdag meldte Noreco at selskapet har sikret seg drøye 1,6 milliarder kroner gjennom et obligasjonslån, penger som skal brukes til generelle selskapsformål.

Lånet har en løpetid på 6,5 år og en rente på ni prosent, og etterspørselen var betydelig, ifølge Noreco-styreleder Riulf Rustad.

– Den var veldig bra. Boken var kraftig overtegnet, sier Rustad til E24.

– Dere betaler en kupongrente på ni prosent, hvordan er det målt mot sammenlignbare selskaper?

– Det er bra, det, for et E&P-selskap (leting og utvinning, journ.anm.). Vi betaler nok litt mer enn vi ville gjort hvis vi hadde kommet lenger inn i selskapets opptur, men dette er et langt skritt for Noreco, sier Rustad.

Han sier at lånet hadde interessenter i både Asia, USA og ulike deler i Europa, og at det på ingen måte var noen norsk dominans blant investorene.

– Vi har en relativt lav gjeldsgrad på 0,7 ganger ebitda i 2018, og ved å hente inn denne obligasjonen i tillegg så står vi sterkt som selskap, sier Rustad.

Les også

Noreco leverer milliardresultat etter dansk storkjøp

Oppgang etter dansk milliardkjøp

I slutten av november meldte Noreco om at fjorårets negative resultat med null i omsetning var snudd til milliardomsetning og milliardresultat etter skatt i tredje kvartal, etter kjøpet av Shells danske olje- og gassvirksomhet for 1,9 milliarder dollar som ble gjennomført i juli.

– For ett år siden stod selskapet nesten uten eiendeler. Hvordan vil du karakterisere snuoperasjonen i Noreco?

– Det er et skifte for selskapet. Det er vel ikke jeg som skal karakterisere dette, siden det var min idé. Men det har gått bra, synes jeg, sier Rustad.

Les på E24+

Børskommentar: Rustads Noreco har neppe kjøpt høns i regnvær i Danmark

Venter tre nye utbygginger

Pengene som er lånt skal Noreco blant annet bruke på å kjøpe tilbake aksjer, og til investeringer i tre nye utbygginger på dansk sokkel som er ventet på sikt.

– Først og fremst lager vi en buffer for å ha penger til generelle formål, og så har vi snakket om at vi ønsker å bruke noe på tilbakekjøp av aksjer. Da vi la frem kvartalstallene sa vi også at vi har en del spennende investeringer foran oss i Dansk Undergrunds Consortium, sier Rustad.

– Vi har ikke gått ut med navnene, men det kommer tre prosjekter i løpet av noen år. Det er snakk om tie-backs til eksisterende installasjoner, som krever lave investeringer, legger han til.

Les også

Aksjonærjubel etter Norecos danske milliardkjøp: – Blir fantastisk

Enorm gjenoppbygging av Tyra-feltet

Noreco har nå en eierandel på 36,8 prosent i Dansk Undergrunds Consortium, hvor operatøren Total eier 43,2 prosent og Nordsøfonden, som er Danmarks svar på Petoro, eier 20 prosent.

DUC har stengt ned det sentrale gassfeltet Tyra-feltet og skal gjenutbygge det for 21 millliarder danske kroner. Norecos andel av investeringene blir på rundt 7,7 milliarder danske kroner (10,5 milliarder norske kroner).

– Må dere låne mer?

– Nei. Vi har tre av våre fire huber som fortsatt produserer, så vi har fortsatt en sterk underliggende kontantstrøm. Vi er fullfinansiert før vi utstedte denne obligasjonen. Så nå er vi mer enn fullfinansiert, sier Rustad.

– Så det ser lyst for aksjonærene?

– Vi får håpe det. Bank i bordet, sier styrelederen.

Les også

Noreco gjør milliardoppkjøp i Danmark

– Stabil, langsiktig produksjon

Han mener det fortsatt er mer igjen å hente på dansk sokkel, og sier at DUCs portefølje av felt på dansk sokkel passer veldig godt til hvordan Noreco tenker.

– Det er stabil, langsiktig produksjon med lange produksjonsprofiler, og en rekke mindre, lavkapitalintensive prosjekter som kan øke produksjonen på sikt, sier Rustad.

– Produksjonen vil ligge ganske flatt til Tyra kommer tilbake, og de nye prosjektene realiseres. Så skal den opp rundt det nivået den var på før Tyra ble stengt ned. Norecos andel av produksjonen fra Tyra var på rundt 57.000 fat oljeekvivalenter per dag før nedstengningen i september, legger han til.

Les også

Noreco tapte strid om Siri-plattformen – aksjen faller

Les også

Det norske overtar kriserammede Norecos norske portefølje

Les også

Noreco selger norsk oljevirksomhet: – Hadde altfor mye gjeld

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Noreco
 3. Danmark
 4. Utbygging
 5. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Vil elektrifisere dansk sokkel: – Noreco ønsker å ligge i forkant

 2. Nyter godt av prissikring: Fikk 15 dollar over markedspris

 3. Noreco leverer milliardresultat etter dansk storkjøp

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor har solgt alle sine aksjer i Lundin Energy for 3,4 milliarder kroner

 6. Betalt innhold

  Oljebransjen venter fall i investeringene på norsk sokkel etter 2020