Det grønne skiftet

IEA-sjefen om norsk olje og gass: – Har fortsatt en viktig rolle å spille

IEA-sjefen gjentar budskapet om at verden trenger norsk olje og gass, tross ambisiøse klimamål. – Jeg har ikke noe imot å være kjedelig konsekvent, sier Fatih Birol til E24.

PÅ NORGESBESØK: Det internasjonale energibyrået IEAs leder Fatih Birol gjentar at Norge har en viktig rolle å spille i å levere olje og gass til verden, men ønsker også norsk innsats innen CO₂-fangst og havvind.

BENOIT TESSIER / Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

De siste 12 årene har det internasjonale energibyråets (IEA) leder, dr. Fatih Birol, vært fast gjest på Equinors høstkonferanse. E24 fikk stilt dr. Birol noen spørsmål før årets konferanse startet tirsdag.

– Ditt budskap de siste ti årene har vært at verden trenger hver eneste dråpe norsk olje og gass. Er det fortsatt tilfelle?

– Jeg har ikke noe imot å være kjedelig konsekvent når det gjelder dette, sier Birol til E24.

IEA-sjefen trekker frem at verden har to store utfordringer. Den ene er å sikre stabilt tilbud av energi for å gi milliarder av mennesker et bedre liv og økonomisk vekst, særlig i fremvoksende markeder.

Den andre utfordringen er å redusere CO₂-utslippene og nå klimamålene i Parisavtalen fra 2015.

– Norge er ett av landene som har et øye på begge disse hensynene, og tilbyr energi til verden men gjør også en stor innsats for å redusere utslippene, både gjennom å bruke mye fornybar energi innenlands og forsøke å redusere karbonfotavtrykket i oljen og gassen det produserer, sier Birol.

– Norsk olje og gass er i dag en av de mindre forurensende i produksjonen, og derfor tror jeg Norge fortsatt har en viktig rolle å spille i å levere olje og gass til verden, og være en leder i å levere rene teknologier som fangst, lagring og bruk av CO₂ i tillegg til havvind, sier Birol.

Les også

Ferske IEA-anslag frem til 2040: Venter fortsatt høyere oljeforbruk

Les også

Investorer setter klimapress på energibyrået IEA

– Pålitelig leverandør

– Hvorfor foretrekker IEA Norge, det er mange leverandører av olje og gass?

– Vi foretrekker ikke Norge. Vi foretrekker ikke noe land, sier Birol.

– Vi ser bare på to aspekter når det gjelder olje og gass: om landet bruker olje og gass som et politisk redskap, eller bare tilbyr energi og er en sikker og stabil og pålitelig leverandør. Norge har vist seg å være en sikker og pålitelig leverandør i mange år, sier han.

Han påpeker at Norge har klart å redusere utslippene fra produksjonen sin, i motsetning til enkelte andre produsenter. Samtidig spør deler av befolkningen hvordan oljeselskapene kan tilpasse sine forretningsmodeller til det grønne skiftet.

– Men jeg kan si at sammenlignet med mange andre land og selskaper gjør nordmennene en bedre jobb, sier Birol.

Les også

Greenpeace om norske oljeplaner: – Like urealistisk som julenissen

Svakere priser i bærekraftsscenario

I bærekraftsscenarioet i IEAs World Energy Outlook-rapport holder oljeprisen seg rundt 60 dollar fatet frem til 2040, samtidig som oljeetterspørselen faller fra rundt 97 millioner fat per dag til 67 millioner fat per dag i samme periode. Gassetterspørselen holder seg derimot høy.

Produksjonen ved eksisterende felt må hele tiden suppleres med nye funn for å unngå bratt fall i produksjonen. Dermed vil det være rom for at oljeland utvikler nye felt og fortsetter å levere olje og gass, selv i et scenario hvor verden når sine klimamål.

Norges produksjon er ventet å falle de neste tiårene, og derfor vil også inntektene kunne falle og oljen og gassen trolig få en mindre rolle i økonomien. En slik utvikling bør oljeland være forberedt på, ifølge IEAs leder.

– Alle land som har en økonomi som er tungt avhengig av olje bør forberede seg på den neste fasen. Du nevner Norge, men det gjelder enda mer for land i Midtøsten og Russland, fordi deres økonomier er nesten helt avhengig av oljen, sier Birol.

Les også

IEA om norsk olje og gass: Venter oljefall etter 2025

Tre faktorer presser prisene

Birol påpeker tre faktorer som kan presse olje- og gassprisene globalt fremover, og legge press på de produsentlandene som er mest avhengig av inntektene fra disse råvarene.

 • USA har blitt en viktig aktør i global olje- og gassproduksjon de siste årene, og enorm vekst i USAs olje- og gassproduksjon spiser opp en stor andel av andre oljelands eksport av olje og gass
 • For det andre vil prisene være lavere enn antatt av mange land grunnet mye olje og gass i markedet, noe som presser inntektene deres nedover
 • For det tredje venter Birol at nye teknologier som elbiler og hydrogen fra fornybar energi vil spise opp en del av olje og gassetterspørselen i fremtiden

– For alle land med økonomier som hovedsakelig er avhengig av eksportinntekter fra olje og gass, er det på høy tid å se igjen på de økonomiske modellene og forretningsmodellene, sier IEA-sjefen.

Strøm vokser, oljen bremser

Tirsdag morgen holder Birol sin årlige tale på Equinors høstkonferanse. Der sier han at olje har vært kundenes foretrukne energikilde i lang tid, men at det skjer en omstilling i løpet av de neste to tiårene.

– De neste 20 årene skjer det en endring i bruken av olje og elektrisitet. Oljen vil fortsette å vokse, men mye svakere enn i fortiden. Vi venter at oljeetterspørselen når et platå på 2030-tallet i vårt «Stated policy»-scenario (det sentrale scenarioet i World Energy Outlook, journ.anm.), sier Birol.

– Strøm vokser derimot veldig raskt, drevet av særlig digitalisering og mer komfortable liv. I mange land, som India, er veksten i strømforbruket særlig drevet av klimaanlegg, sier IEA-sjefen.

Les også

IEA jekker opp anslagene igjen: Venter 330 millioner elbiler i 2040

Les også

Afrikansk energiboom kan gi muligheter for norske selskaper

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Oljeproduksjon
 3. Norge
 4. Gass

Flere artikler

 1. Ferske IEA-anslag frem til 2040: Venter fortsatt høyere oljeforbruk

 2. IEA om norsk olje og gass: Venter oljefall etter 2025

 3. IEA jekker opp anslagene igjen: Venter 330 millioner elbiler i 2040

 4. Annonsørinnhold

 5. Rystad Energy tror oljetoppen nås om mindre enn ti år

 6. Venter halvert norsk produksjon i 2050: Equinor-sjefen advarer mot tvungen oljebrems