Aker BP med litt lavere resultater og nytt oljefunn

Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Aker BP slapp både ferske resultater og nyheter om et nytt funn i Nordsjøen fredag.

Produksjonsskipet på Alvheim avbildet mens olje lastes over i en skytteltanker. Like nord for dette feltet ligger NOAKA, der det nå er funnet mer olje.

Foto: Aker BP
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Samtidig som Aker BP slapp resultatene for andre kvartal fredag kom selskapet også med en egen melding om et nytt oljefunn.

Boringen i Liatårnet-prospektet er nå i ferd med å bli avsluttet i lisens PL442 i Nordsjøen, og der har Aker BP funnet olje.

Selskapet estimerer funnet til å være på mellom 80 og 200 millioner fat oljeekvivalenter.

Funnet er gjort i det mye omtalte Noaka-området i Nordsjøen, der Aker BP og Equinor begge sitter som de to sentrale spillerne. Men frontene er steile og de to har ikke klart å bli enige om hvordan man skal bygge ut området.

Noaka er en forkortet versjon av Alvheim Nord, der Aker BP er dominerende, og Krafla/Askja, der Equinor og Aker BP begge eier halvparten.

Aker BP har før estimert at de kan hente opp om lag 550 millioner fat olje fra området, men med det nye funnet på Liatårnet jekker de totalen for området opp til mellom 500 og 700 millioner fat.

FANT MER SORT GULL: Letedirektør Evy Glørstad-Clark i Aker BP

Foto: Marius Lorentzen E24

– Letesuksessen på Liatårnet er et gledelig resultat av en langsiktig strategi for å avdekke potensialet i Noaka-området og etablere grunnlag for en samlet områdeutbygging. Dette funnet representerer en betydelig økning i ressursgrunnlaget for Noaka-området, sier Evy Glørstad-Clark, direktør for leting i Aker BP.

Letedirektøren understreker samtidig at ytterligere data må hentes inn og analyseres før man kan avklare hvordan man skal hente opp oljen og hvor mye.

Vedlikehold bidro til lavere produksjon

Aker BPs resultater for andre kvartal viser et fall i inntektene fra 925 til 785 millioner dollar, et brutto driftsresultat som falt fra 698 til 522 millioner dollar og et resultat etter skatt som falt fra 128 til 62 millioner dollar, målt mot samme periode i fjor.

Både inntektene og brutto driftsresultat endte over analytikernes forventning på henholdsvis 777 og 500 millioner dollar, ifølge konsensustall fra Infront. Resultat etter skatt var ventet å ende på 57 millioner.

Prisen Aker BP fikk for oljen sin falt fra 73,9 til 69,3 dollar per fat mot samme periode i fjor, mens gassprisen falt fra 0,28 til 0,16 dollar per kubikkmeter.

I tillegg til lavere priser endte også produksjonen lavere, fra 157.800 fat per dag i andre kvartal i fjor til 127.300 fat per dag i år.

Kombinert gir dette lavere inntekter. Selskapet forklarer mesteparten av produksjonsnedgangen med vedlikehold på feltene.

Starter oljejakt i nye lisenser

Aker BP har i tillegg til oljefunnet på Liatårnet også flere nyheter på letefronten. Selskapet har nemlig lagt til to nye brønner i årets leteprogram.

Begge lisensene er rykende ferske:

 • Den første kalles Nipa og ligger i lisens PL986 i Nordsjøen, som strekker seg nord og øst fra Frigg. Lisensen ble tildelt i mars i lisensrunde TFO2018 og ligger i Noaka-området. Før boring estimerer man at det kan funnes 35 til 115 millioner fat her
 • Den andre er Nidhogg i lisens PL1008 og ligger nord for Åsgard-feltet og rett vest for det nye subsea-feltet Skogul som Aker BP bygger ut. Denne lisensen ble også tildelt tidligere i år i TFO2018.

De to nye brønnene gjør at Aker BP nå gjør en liten oppjustering av årets letebudsjett fra 500 til 550 millioner dollar. Samtidig tas budsjettet for fjerning ned fra 150 til 100 millioner dollar.

I investeringsbudsjettet sier man nå 1,6 til 1,7 milliarder dollar, mot 1,6 milliarder tidligere.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

 1. Stadig flere milliarder i spill i Noaka-konflikten

 2. Betalt innhold

  Aker BP: Nytt oljefunn på opptil 208 millioner fat

 3. Aker BP boret tørt i konfliktområdet Noaka

 4. Annonsørinnhold

 5. Eiendelsbytte i Oseberg-feltet kan løse langvarig konflikt mellom oljegigantene

 6. Aker BP-sjefen åpner for Noaka-løsning før nye boreresultater