Ressursene på norsk sokkel

Rådyr gass gir rekordinntekter: – Tror de vil kunne gå høyere

Høy gasspris drar opp strømprisen og gir Yara en milliardregning, mens norske eksportinntekter aldri har vært høyere. – Helt klart bra for Equinor, sier finansdirektør Ulrica Fearn.

Equinors finansdirektør Ulrica Fearn på Paretokonferansen 2021.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

I sommer og høst har strømprisen i Europa blitt dratt kraftig opp av ekstremt høye kull- og gasspriser, i tillegg til høye CO₂-kvotepriser.

Prishoppet på gass gir også tidenes boom i norske eksportinntekter. Det ble eksportert gass for 38 milliarder kroner i august, en femdobling fra samme tid i fjor og tidenes høyeste verdi, ifølge SSB.

Eksportverdien av norsk gass i august er høyere enn rekordmåneden for verdien av oljeeksporten, som var på 37,1 milliarder kroner i august 2008, ifølge SSBs statistikker fra 1980 til 2021.

Equinor og statlige Petoro står for en betydelig andel av den norske gasseksporten, og merker godt den kraftige oppgangen i gassprisen.

– Gassprisen understøttes av fundamentale forhold, og de ser ut til å kunne vedvare en tid fremover, sier finansdirektør Ulrica Fearn i Equinor til E24.

– Dette er helt klart bra for Equinor, og vi utnytter våre muligheter i dette markedet. Men hvor lenge disse prisene vil vedvare, det vet ingen, sier hun.

6 mrd. i økt gassregning

Fullt så hyggelig er ikke strømprisene for forbrukerne, som europeiske husholdninger eller den norske gjødselprodusenten Yara.

Yara er en av Europas største industrielle forbrukere av gass, en viktig innsatsfaktor i produksjonen av kunstgjødsel. Selskapet sa i juli at det ventet 3,3 milliarder kroner i økt gassregning i tredje kvartal og 2,6 milliarder i ekstraregning i fjerde kvartal mot året før, grunnet høy gasspris.

– Jeg tror den er høyere enn noen hadde ventet. Vi trenger bare å gå 14–15 måneder tilbake så var gassprisen to dollar per MMBtu i Europa, og nå er den på rundt 20 dollar. Det er store endringer, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether til E24.

Dette motvirkes imidlertid av høyere gjødselpriser, som løfter Yaras resultat.

– Alt henger jo sammen, og råvarepriser og matvarepriser har gått opp, slik at også gjødselprisene har gått opp fra nivået for 14–15 måneder siden, sier Yara-sjefen.

Fredag morgen varslet Yara at de begrenser ammoniakk-produksjonen med opptil 40 prosent av kapasiteten som følge av de rekordhøye gassprisene.

– Vil holde seg høyere enn normalt

Blant årsakene til de høye europeiske gassprisene er en kald vinter i fjor som førte til at det var lite gass igjen på lager, konkurranse mellom Asia og Europa om flytende naturgass (LNG) og at Russland eksporterer mindre gass enn vanlig.

– Gassprisen er veldig høy, sier partner og energianalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto til E24.

– Ser du på snittet de siste fem årene så er prisen opp mer enn 340 prosent. Det er veldig høyt, og jeg tror ikke markedet er vant til at dette vedvarer. Men vi går gjennom et skifte, og jeg tror gassprisen vil holde seg høyere enn normalt, sier hun.

Prisen på gass har steget med 147 prosent siden januar i fjor, mens kullprisen er opp 156 prosent, påpeker Wiggen. Dette har også smittet over på strømprisene, som er svært høye i store deler av Europa.

– Nå som det er mangel på gass ser vi hvor avhengig vi er av gassen, sier hun.

Partner og energianalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities.

Tror på høyere priser

Prisene på kull og gass løftes også av høye CO₂-kvotepriser, ifølge Wiggen. Hun sier at gassetterspørselen har tatt seg opp etter corona, men at de høye prisene også er knyttet til tilbudet.

– Russland har eksportert mye mindre nå før (gassrøret, red.anm.) Nord Stream 2 kommer i drift første kvartal neste år. Jeg tror det er litt politisk, de er lei av Tyskland og EU og holder tilbake. Det har også vært vedlikehold på Troll-feltet som har begrenset volumene fra Norge, sier Wiggen.

Hun sier at det er færre kvoter tilgjengelig nå enn i råvareboomen i 2007-2008, da CO₂-prisene kollapset fordi det var for mange kvoter tilgjengelig.

– Nå er de høye prisene her for å bli, og jeg tror de vil kunne gå høyere, sier Wiggen.

– Gassprisene i Europa vil avhenge av hvordan vinteren blir. Jeg tror mange analytikere er redde for å spå en kald vinter, fordi utsikten er så ekstreme, legger hun til.

– Positivt for bransjen

Høy gasspris er også positivt for Lundin Energy. Selskapet produserer mest olje, men har også noe gassproduksjon. I første halvår produserte selskapet 175.000 fat olje per dag, og gass tilsvarende 12.000 fat oljeekvivalenter per dag.

– Det er positivt for bransjen, for det gir oss et fundament for fortsatte investeringer. Det er et signal om at Europa trenger norsk gass, og et incentiv til å fortsette letingen etter gass og utbyggingen av prosjekter, sier Lundin Norge-sjef Kristin Færøvik til E24.

– For Lundin er gass et biprodukt av oljeproduksjonen. Selvfølgelig setter vi pris på den inntektsstrømmen, men vår portefølje består av oljeproduserende felt, sier hun.

– Kan det bli en bekymring for bransjen hvis gassprisen bli for høy?

– Det beste for næringen er en relativ stabilitet. Det gir mer forutsigbarhet. Det er hyggelig med høye priser, men generelt er stabilitet det beste for investeringsklimaet, sier Færøvik.

Lundin Norge-sjef Kristin Færøvik.

– Tror på en ny normal

Gassprisen har økt langt mer enn markedet hadde ventet. Det begynte ifølge Wiggen i Europa, men forbruket av flytende naturgass (LNG) i Asia har også økt, og prisene har skutt i været. Nå stiger også prisene i etternøleren USA, påpeker hun.

– Høy gasspris vil også gjøre at folk vurderer alternativer som jordvarme og solceller, men det vil ta tid, sier Wiggen.

– Derfor tror jeg på en ny normal for både gass og olje de neste tre årene på et mer bærekraftig, høyere prisnivå enn det vi har sett de siste fem årene, og det vi har sett i anslagene som ble utarbeidet før dagens råvareskvis, sier hun.

Hun tror prisene kan dempes på nyåret hvis det kommer økte volumer fra Russland til Europa, og hvis det kommer en atomavtale mellom USA og Iran. Mye regn i Norge vil også kunne påvirke gassprisene, siden gass og vannkraft konkurrerer i kraftmarkedet, påpeker Pareto-analytikeren.

– Vi tror gassprisen vil dempes i første kvartal, men det er vanskelig å spå om dette fordi gass har blitt mye per politisk enn tidligere, på lik linje med olje, sier Wiggen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Gass
 3. Strøm
 4. Svein Tore Holsether
 5. Nadia Martin Wiggen
 6. Equinor

Flere artikler

 1. Equinor får levere mer gass: – Uvanlig stramt

 2. Gassprisene fortsetter oppover: – Desperat etterspørsel etter norsk gasseksport

 3. Nytt kjempehopp i gassprisen: – Det er en global budkrig

 4. Venter rekordår for oljeselskaper på Oslo Børs: – Sånne gode perioder varer neppe evig

 5. Ny rekord i eksportverdi i september: Solgte gass for 48,7 milliarder